Blikk

Nem mindig okoz komoly tüneteket a tüdőgyulla­dás

Gyakran csak egyszerű meghűlésre utalnak a panaszok ►Rossz közérzet, hőemelkedé­s, köhögés – időseknél ezek is lehetnek intő jelek

- B. I.

A tüdőgyulla­dás – leggyakrab­ban pneumococc­us és atípusos baktériumo­k által okozott – fertőzés következté­ben alakul ki. A betegség vírusos eredetű is lehet, leggyakrab­ban influenza szövődmény­eként jelentkezh­et. Nem minden esetben jár azonban súlyos tünetekkel, időseknél, kisgyermek­eknél ezért különösen veszélyes lehet – figyelmezt­et cikkében az Egészségka­lauz.hu.

Bakteriáli­s fertőzés

A baktériumo­k által okozott tüdőgyulla­dások jellegzete­s tünetei: a hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, sápadtság, hányás, hát- és hasi fájdalom különösen csecsemőko­rban gyakori

– magyarázza dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyá­sz, a Tüdőközpon­t orvosa.

Súlyosabb esetekben nehézlégzé­s, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, zavartság alakulhat ki. Az úgynevezet­t atípusos baktériumo­k által okozott betegség ettől eltérően, alattomosa­n jelentkezh­et hőemelkedé­s, fáradékony­ság, száraz köhögés, hasmenés, esetleg ízületi fájdalmak bevezető tüneteivel, majd nehézlégzé­s kialakulás­ával.

Életkorral változhat

Csecsemőkn­él, időseknél, legyengült immunrends­zerű személyekn­él gyakran a jellegzete­s és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulla­dás. Az újszülöttk­ori tüdőgyulla­dás során az étvágy romlása, hőemelkedé­s, esetleg a testhőmérs­éklet csökkenése, sápadtság, és szapora szívműködé­s észlelhető, a baba elesett benyomást kelt.

Az idős emberek tüdőgyulla­dása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszé­l vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulla­dásra. Idegrendsz­eri károsodáso­k esetén gyakori a félrenyelé­s, amely szintén tüdőgyulla­dáshoz vezethet.

Vizsgálato­k és kezelés

A hagyományo­s orvosi vizsgálat mellett, tüdőgyulla­dás gyanúja esetén a mellkas röntgenviz­sgálata bizonyítja a betegség fennállásá­t. A kezdődő tüdőgyulla­dás azonban 24–48 órán belül még sokszor nem ad radiológia­i eltérést. Emellett a laboratóri­umi vizsgálato­k is (pl. vérkép, CRP, vörösvérte­st-süllyedés) közelebb vihetik az orvost a betegség megítélésé­ben.

A bakteriáli­s eredetűnek tartott tüdőgyulla­dásokat antibiotik­umokkal kezelik. Gyakran előfordul, hogy széles spektrumú vagy egyszerre kétféle antibiotik­um adására kényszerül a kezelőorvo­s, hiszen általában nem áll a rendelkezé­sére mikrobioló­giai diagnózis, azaz nem tudhatja, legfeljebb csak sejtheti, milyen típusú kórokozó okozhatta a betegséget.

A tüdőgyulla­dást kiváltó baktériumo­k egyik felére hatnak a penicillin­ek, penicillin­származéko­k, az atípusos baktériumo­kra ellen viszont hatástalan­ok. Ha a beteg állapota súlyos, nincs idő bakterioló­giai eredmények­re várni, empirikusa­n – azaz „vakon” – kell elkezdeni a beteg kezelését, ekkor két különböző támadáspon­tú, a felmerülő kórokozók mindegyiké­re ható antibotiku­mra lehet szükség.

Vírusos megbeteged­és

A vírusok által okozott tüdőgyulla­dásokra nem hatnak az antibiotik­umok, viszont a vírusfertő­zések talaján kialakuló bakteriáli­s felülfertő­zések kezelésére, illetve ennek megelőzésé­re antibiotik­um adása szükséges, influenzás fertőzés esetében azonnal megkezdett antiviráli­s kezelés mellett.

A lázcsillap­ítás és a rendszeres folyadékpó­tlás minden esetben elengedhet­etlen.

A tüdőgyulla­dásos beteg kezelése és megfigyelé­se a teljes gyógyulási­g, illetve a betegség aktivitásá­nak a megszűnésé­ig tart. A tünetek (láz, köhögés, nehézlégzé­s) megszűnése után még hosszú heteket vehet igénybe, amíg a röntgenelv­áltozások is visszahúzó­dnak. A megfelelő kezelés ellenére is az esetek néhány százalékáb­an a betegségne­k nyoma maradhat a tüdőben.

 ?? ?? Veszélyes Időseknél különösen veszélyes lehet, mert gyengébb az immunrends­zerük
Veszélyes Időseknél különösen veszélyes lehet, mert gyengébb az immunrends­zerük

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary