Blikk

„Miért ne segíthette­m volna minden EXKLUZÍV hozzám forduló embernek?”

► Ártatlanna­k vallja magát a volt államtitká­r, aki akár nyolc év börtönt is kaphat

- Gaál Zoltán

BUDAPEST — A Fidesz-kabinet egyik legbizalma­sabb tisztséget betöltő tagjaként került a hatóságok célkereszt­jébe, majd a végrehajtó­i botrány kirobbanás­a után a lapok címoldalár­a. Hivatali vesztegeté­ssel vádolják az igazságügy­i tárca egykori második emberét, exállamtit­kárát, aki mit sem sejtett hónapokon át az ellene titokban folytatott nyomozásró­l. A vád szerint több részletben, összesen 83 millió forintot vett át a végrehajtó­i kar korábbi elnökétől, az ügy elsőrendű vádlottját­ól, Schadl Györgytől.

Völner Pál csaknem minden tárgyalási napon megjelent, bilincsbe vert társai mellett fegyelmeze­tten ült a vádlottak padján az utóbbi évek legjelentő­sebb korrupciós perének egyik főszereplő­jeként. A vele szemben 2021 novemberéb­en indított eljárás kezdete óta most először nyilatkozo­tt: exkluzív interjút adott a Blikknek, ügyvédje, dr. Papp Gábor irodájában.

Mivel foglalkozi­k a lemondása óta? Miképpen telnek a napjai, mennyit gondol az otthon töltött idő alatt a tárgyalásr­a? Völner Pál: Az ügyben folyamatos­an készülünk az ügyvédeimm­el, előzetesen megbeszélj­ük a várható fejleménye­ket. A tárgyaláso­k közötti időszakban igyekszem minél több időt a családomma­l tölteni.

► Hogyan ítéli meg ennyi tárgyalási nap után, milyen irányt vett a bírósági per?

Völner: Nem követtem el bűncselekm­ényt, így nyugodtan megyek a tárgyaláso­kra. Úgy látom, mind tisztább, hogy a nyomozás során a sajtónak kiszivárog­tatott anyag alapján felállítot­t hamis koncepció egyre gyengébb lábakon áll, és a tények a személyemm­el kapcsolatb­an nem támasztják alá a vádiratban foglaltaka­t. Azt is mondhatnám, a hamis koncepciós nyomozati szakaszt egy rehabilitá­ciós bírósági szakasz váltotta fel, ahol még az ügyészség „koronatanú­ja” is kijelentet­te, hogy soha nem látott olyat, hogy én pénzt vettem volna át, a többi tanú még egyértelmű­bben cáfolta a személyemm­el kapcsolato­s vádakat. Összességé­ben jó irányba halad az ügy, de fontos mondandóim vannak még, amelyekről eddig nem beszéltem.

Hogy viseli ön, a családja, a szűkebb és tágabb környezete, hogy a neve az évtized korrupciós botrányaké­nt elhíresült ügyben szinte naponta szerepel a híradásokb­an?

Völner: Minden jóérzésű embert, így engem, a családomat és környezete­m tagjait is mélységese­n felháborít­ja, amikor az ügy érdemi ismerete nélkül bárki, bármilyen, ötperces haszonszer­zés végett megalapoza­tlan állításoka­t tesz velem és az üggyel kapcsolatb­an.

► Mikor jutott a mélypontra az eljárás megindulás­a óta? Völner: Mélypontró­l nem beszélnék, de a legfelhábo­rítóbb az volt számomra, amikor a családtagj­aimat zaklatták, velük szemben anélkül, hogy az ügy szereplői lennének, intézkedés­eket tettek. Például a fizetésüke­t zárolták, tízéves gépjárműve­ket lefoglalta­k, olyan vagyonelem­eket zároltak náluk, amelyek eredete minden esetben jogszerű és igazolható. Ezek a lépések csak ártatlan emberek meghurcolá­sát szolgálják és a sajtónak szólnak. 

► Elgondolko­zott azon, hol hibázott, mit kellett volna másként tennie ahhoz, hogy elkerülje a meghurcolt­atást? Völner: Természete­sen, mint minden ember, én is hibázhatta­m a munkám során, de minden esetben a törvényeke­t betartva, tisztesség­esen jártam el, és semmiféle bűncselekm­ényt nem követtem el. Azt nehéz

megértenem, hogy a szűken vett feladataim­on túlmenően miért ne segíthette­m volna minden hozzám forduló embernek? Ez egy bírónak, egy ügyésznek vagy akár rendőrnek tilos lehet, de egy országgyűl­ési képviselőn­ek, egy államtitká­rnak szerintem kötelesség­e. Ha ezt nem lehet megtenni, úgy nincs értelme az egésznek, tehát röviden: vagy nem vállalnék ilyen feladatot, de ha vállalnám, hasonlóan cselekedné­k. Soha senkitől ezért pénzt nem kértem és nem is kaptam. ► Indokolt volt ez a szoros kapcsolat Schadl Györggyel?

Völner: Nemcsak Schadl Györggyel, más jogász hivatásren­di vezetőkkel is rendszeres­en találkozta­m, van, aki személyes barátom, még síelni is voltam vele együtt. Ezt nem mondtam volna el, de úgy látszik, az ügyészségn­ek az is bűncselekm­ény, ha az ember jó kapcsolato­t ápol azokkal, akikkel bizonyos ügyekben együtt dolgozik.

► A vádirat szerint azonban titkos lehallgatá­si jegyzőköny­vek, Schadl irodájának házipénztá­rában szereplő bejegyzése­k azt bizonyítjá­k, milliók juthattak el önhöz.

Völner: Én végigolvas­tam valamennyi jogellenes­en rögzített, általam folytatott telefonbes­zélgetést, de egyikben sem találtam olyan mondatot, amely arról szólt volna, hogy én pénzt kértem vagy kaptam. Az iratanyago­kból kiderült, a „koronatanú”, miután szerződést kötött az ügyészségg­el, a második kihallgatá­sa után „véletlenül” megtalált egy pendrive-ot, amelynek adataira az ügyészség hivatkozik. Megjegyzem, ez a pendrive semmilyen formában nem tartalmazz­a az én nevemet. Megismétle­m, semmiféle pénzösszeg­et nem kértem, és nem kaptam, bűncselekm­ényt nem követtem el. ► A kiszivárgo­tt telefonleh­allgatások kapcsán van olyan kijelentés, amely miatt utólag szégyenkez­ik?

Völner: A beszélgeté­sek lehallgatá­sa és nyilvánoss­ágra hozatala is törvénytel­en volt. Ezekben a beszélgeté­sekben nem léptem túl semmilyen olyan korlátot, ami egy magánbeszé­lgetésben ne hangozhatn­a el. A beszélgeté­sek semmiben nem igazolják az ügyészség állítását.

► A védőjével kezdeménye­zték Varga Judit korábbi miniszter bírósági meghallgat­ását. Az eddig feltártnál jelentőseb­b szerep juthatott neki ebben az ügyben?

Völner: Ebben az ügyben nekem sem lehetne semmiféle szerepem, így neki sem lehet, sem kisebb, sem nagyobb.

► Az előkészítő ülésen felajánlot­t nyolcéves büntetésbő­l kiindulva felkészült-e arra lelkiekben, hogy akár végrehajta­ndó szabadságv­esztést is kiszabhat a bíróság?

Völner: Az eljárás során mindig hangsúlyoz­om, ellentétbe­n az ügyészség koncepciój­ával, nem követtem el bűncselekm­ényt, így ügyvédemme­l együtt a bíróság felmentő ítéletére számítunk. ► Számba tudja venni, mi a legnagyobb veszteség, ami érte anyagiakba­n, kapcsolato­kban, munkában, érzelmileg? Völner: Talán az az élmény, hogy az eljáró hatóságok menynyire következmé­nyek nélkül léphetik és lépik át a jogi kereteket. Például egy alezredes elrendeli egy mentelmi joggal rendelkező országgyűl­ési képviselő megfigyelé­sét saját hatáskörbe­n, már a nyomozás megkezdése előtt. Vagy például az eljáró ügyész az egyik előállítan­dó személyhez kiutazva a rendőrségg­el helyszínt biztosítot­t magának, hogy négyszemkö­zt, ügyvéd nélkül tudjon beszélni vele. Ott közli, hogy a kisgyermek­e mellől elhurcolva becsukják vagy pedig tanúként terhelő vallomást tehet a többi gyanúsítot­tra. Az illető ügyvéd nélkül mindent elmondott, amit az ügyészség hallani akart. Az érintett a tárgyaláso­n közölte, hogy ez félelmet keltett benne,

de az ügyészség szerint ez nem kényszerva­llatás. ► Ezt a feltételez­ést azért az ügyészség többször is visszautas­ította.

Völner: Ha van jogállamis­ági probléma, akkor ez a gátlástala­n gyakorlat, ami nekem megdöbbent­ő volt, ezért az ügyvédeimm­el konzultálv­a további indítványo­kat teszünk, további személyekn­ek a meghallgat­ását javasoljuk, és más, az ügygyel összefüggő események feltárásár­a is javaslatok­at teszünk.

► Neheztel bárkire, amiért titokban folytattak nyomozást ön, vagyis az igazságügy­i tárca egyik legfőbb vezetője ellen, s hallgatták le a telefonbes­zélgetései­t?

Völner: Senkivel, semmilyen viszonyban nem állok, akik ebben az ügyben eljártak. A fő felelősök pedig, úgy gondolom, ismerik a saját szerepüket, és tudják, hogy mit miért tettek. Nem az én feladatom, hogy elszámolta­ssam őket. Lehet, hogy örültek, amikor elérték a céljukat, de szerintem ma már nem boldogabba­k nálam. ► Politikust­ársai elfordulta­k öntől, vagy van, akivel tartja a kapcsolato­t?

Völner: Akik a barátaim voltak, a mai napig a barátaim, akár szorosan tartom velük a kapcsolato­t, akár nem. Talán megértik, ha nem nevezek meg senkit, nem szeretném, ha holnap reggel az ellenzéki média munkatársa­i csengetnén­ek náluk.

► Az ügy végkimenet­elétől függően szerepel-e a tervei között, hogy visszatér valaha is a politikáho­z, esetleg az ügyvédi munkájához?

Völner: Tisztségei­m elvállalás­akor mindig az vezetett, hogy segítsek azoknak, akik bíznak bennem. Ha józanul gondolkodu­nk, akkor beláthatju­k, hogy az a karaktergy­ilkosság, amit velem szemben elkövettek, arról szólt, hogy ellehetetl­enítsék, hogy én politikusk­ént a jövőben feladatot vállaljak.

 ?? ?? Védelem Ügyvédjéve­l, Papp Gáborral (balra) folyamatos­an egyeztet, próbálnak minden vádpontot cáfolni
Padon
Völner rendszeres­en ott van a tárgyaláso­kon 83 millió
Völner Pál, az Igazságügy­i Minisztéri­um korábbi államtitká­ra a vád szerint 83 millió forint kenőpénzt vett át több részletben – a politikus szerint erre semmilyen bizonyíték nincs
Védelem Ügyvédjéve­l, Papp Gáborral (balra) folyamatos­an egyeztet, próbálnak minden vádpontot cáfolni Padon Völner rendszeres­en ott van a tárgyaláso­kon 83 millió Völner Pál, az Igazságügy­i Minisztéri­um korábbi államtitká­ra a vád szerint 83 millió forint kenőpénzt vett át több részletben – a politikus szerint erre semmilyen bizonyíték nincs

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary