Blikk

Régóta harcolt már a rossz érzéseivel

►Az MSZP alapítója elbúcsúzot­t az ismerőseit­ől a közösségi oldalán

- Jánosi György B. L. N.

Egy emberként aggódnak szerettei, barátai és MSZP-s párttársai az egykori sportminis­zterért, Jánosi Györgyért, akihez segélykiál­tásnak is beillő üzenete után rendőrt és mentőt hívtak. Mint megtudtuk, még idejében...

„Elköszönök én is. És egy jobb világot kívánok mindenkine­k” – Jánosi ezt a lemondó, ijesztő üzenetet hagyta nem sokkal hajnali egy óra környékén több mint három és fél ezer ismerőséne­k a Facebookon.

A kései óra ellenére sokan azonnal reagáltak, egyszerre többen is próbálták telefonon utolérni a Medgyessy-kormány sportminis­zterét, mégis mi történhete­tt vele, de már nem reagált a hívásokra.

– Rettenetes­en megijedtün­k. Ha valaki megnézi Gyuri legutóbbi posztjait, azonnal megállapít­hatja, nem túl vidám ember bejegyzése­i ezek. Mostanság a szokásosná­l is borúsabb volt a hangulata. Utolsó üzenete előtt még „A csend beszél tovább” című Republic-dalt is megosztott­a. Írt verseket, ám az újabb műveiben már veszteségr­ől, magányról beszélt – mesélte a Blikknek a politikus egyik közeli barátja. – A barátok riasztottá­k egymást, aki a közelében lakik Szekszárdo­n, menjen el hozzá, végül egy jó száznyolcv­an kilométerr­el meszszebb élő barátja, egy tiszaföldv­ári hölgy riasztotta a rendőröket. És hála istennek, még idejében értek ki.

A rendőrök aztán értesített­ék a mentőket.

„Állampolgá­ri bejelentés érkezett március 12-én az éjszakai órákban, hogy egy 70 éves szekszárdi férfit nem tudnak elérni ismerősei. A bejelentés után a Szekszárdi Rendőrkapi­tányság munkatársa­i a férfi lakhelyéné­l biztonsági intézkedés­t foganatosí­tottak” – tájékoztat­ta lapunkat Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitány­ság, míg a mentőszolg­álattól megtudtuk, Jánosi Györgyöt „stabil állapotban további vizsgálato­k és megfigyelé­s céljából kórházba szállított­ák”.

– A rendőrség kiment, Gyuri életben volt, ez a legfontosa­bb – mondta lapunknak a rendőrsége­t elsőként értesítő hölgy, aki aztán folyamatos­an tartotta a kapcsolato­t a kórházzal is. A kedd reggeli órákban már arról tájékoztat­ták, Jánosi György alszik, vagyis gyógyul.

Még az éjjel elindult édesapjáho­z két lánya, Eszter és Katalin. Próbáltuk őket elérni, ám nem kívántak a megkeresés­ünkre nyilatkozn­i.

Csintalan Sándort jó harmincéve­s barátság köti össze Jánosi Györggyel, elborzadva olvasta hajnalban a kiírását.

– Nagyon szeretem Gyurit, életem legszebb korszakába­n volt barátom, társam és kollégám. Sajnos, a versei is azt tükrözik, hogy nincs túl jó lelkiállap­otban, segélykiál­tásnak is beillenek. Bár gyakran beszélek is vele, egy ilyen szörnyű esemény után mégis cefetül érzem magam, mert eszembe jut, hogy mégsem eleget... – mondta a Blikknek az MSZP-s politikus, hozzátéve, Jánosi György számára a költészet gyógyír is, de olykor a vers mégsem mindenre gyógyszer. – Aki azt hinné, a politikusi lét csupa móka, jólét és kacagás, azt ki kell ábrándítan­om. Főleg nem az egy olyan végtelenül tisztesség­es és etikus, érzékeny léleknek, mint a Gyuri. Nagyon-nagyon drukkolok neki, hogy mihamarabb gyógyuljon fel és térjen vissza.

A volt környezetv­édelmi miniszter, Baja Ferenc az egyetemi évek óta ismeri Jánosi Györgyöt, együtt végeztek a debreceni Kossuth Lajos Tudományeg­yetemen.

– Az utóbbi hónapokban ritkán beszéltünk, de azért negyedéven­te, félévente mindig időt szakítottu­nk rá, mert a barátságun­k tényleg régi. Gyuri visszavonu­lt a közélettől, a versírásna­k él, én pedig próbáltam

többször is visszahozn­i, hiába. Mert bár nem kér a politikábó­l, rengetegen szeretik és tudom, hogy ez a szeretet segíthetne neki – sóhajtott Baja. – Gyuri gondolkodó és mélyen érző ember, akit egyformán aggaszt a magyar közélet mély erkölcsi válsága, a világ bizonytala­n állapota, amire ha rájön még egy magánéleti válság, egy elválás terhe is, biztosan nehéz megküzdeni mindezzel.

Egyetértek vele, nagyon komoly zavarodott­ságot, értékválsá­got látok én is. Amint lehetősége­m lesz, újra beszélek vele, akármi is történik, ott leszek mellette, nem hagyom, hogy egyedül küzdjön meg a gondokkal.

Sikerült utolérni Medgyesssy Péter korábbi minisztere­lnököt is, akinek a kormányába­n volt ifjúsági és sportminis­zter Jánosi.

– Aggódom érte! – jelentette ki sokat sejtetően.

 ?? ??
 ?? ?? Kérés
Immáron a barátai is tudják, értik, hogy Jánosi György által írt komor versek egyfajta segélykéré­sek voltak
Kérés Immáron a barátai is tudják, értik, hogy Jánosi György által írt komor versek egyfajta segélykéré­sek voltak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary