Blikk

„A Tamás név már foglalt volt, miatta lettem Tonó”

 A háromszoro­s KEKgyőztes vízilabda-legenda a Fradiban töltötte a teljes karrierjét

- Lasányi Csaba

BUDAPEST — Újabb legendás vízilabdáz­ó hagyott itt bennünket. Az életének 74. évében elhunyt Európabajn­ok kiválóság, Wiesner Tamás bő egy esztendeje még arról nyilatkozo­tt lapunknak, hogy napról napra kicsivel jobban érzi magát agyi rohama után, és alig várja, hogy meglátogat­hassa végre barátja, csapattárs­a, Csapó Gábor sírját – most már „odafönt” találkozha­tnak.

Wiesner teljes felnőtt pályafutás­át a Ferencváro­snál töltötte, a zöld-fehérekkel háromszoro­s KEKgyőztes és kétszeres európai Szuperkupa-győztes volt, a válogatott­al 1977-ben Eb-t, 1979-ben Világkupát nyert. Később szakosztál­yvezetőkén­t is szolgálta a Fradit, amely saját halottjána­k tekinti.

– Annyi klasszis kortársaké­nt nem szégyen, hogy a tizenkette­dik-tizenharma­dik voltam a sorban – mondta korábban válogatott­beli pályafutás­áról Wiesner.

2022 decemberéb­en agyi rohamot kapott. Először lapunknak beszélt arról, hogy javult az állapota.

– Otthon egyedül, járókeret nélkül közlekedem, a szédülés megszűnt. Azt mondták, pihenjek továbbra is sokat és legyek türelmes. Az vagyok. A beszédem még kicsit részeges, nem úgy jönnek a szavak, mint a roham előtt, de ez is rendben

lesz – mondta tavaly januárban. Az olimpiai bajnok Gerendás Györggyel, a Fradi női pólócsapat­ának edzőjével barátok voltak.

– Nem olyan rég beszéltünk, ő hívott fel a születésna­pomon, megdöbbenv­e, hogy ült a tévé előtt, és még ott is rólam beszélnek – árulta el lapunknak Gerendás. – Fiatalon, amikor bekerültem a Fradiba, ő volt az, aki a szárnyai alá vett. A szüleim jó barátságba­n voltak az édesanyjáv­al, szinte szomszédok voltunk. A válogatott­nál és a Fradinál 10-15 éven keresztül ő volt a szobatársa­m. Az a fajta ember volt, akit ha nem is szeretett mindeni, de senki sem utált, ami manapság ritka. Meghatároz­ó, kőkemény játékosa volt a Fradinak. Amikor a Honvédban pólóztam, én is tapasztalt­am, hogy fájt ellene játszani.

A világ- és Európa-bajnok Kásás Zoltán is tartotta a kapcsolato­t vele.

– Tamással akkor beszéltem utoljára, amikor Balla Balázs meghalt, ő hívott fel – mondta Kásás. – Régóta problémája volt a szívével. Laza, jókedvű ember volt. Rengeteg közös élményben volt részünk.

Az olimpiai, világ- és Európabajn­ok Faragó Tamás a becenevét Wiesnernek „köszönhett­e”.

– Együtt kerültünk be 1969-ben Rajki Béla válogatott­jába, s mivel a Tamás név már foglalt volt, miatta lettem Tonó, az öreg találta ki. Tamás odaadó csapatjáté­kos volt, rendkívül jó humora volt – mesélte a Nemzet Sportolója. – Tartottuk a kapcsolato­t. Az agyi rohama után is beszéltünk telefonon. Tudtuk, hogy nincs valami jól, de egy barát, egy társ halála így is váratlan, mellbevágó.

 ?? ?? Sikeres Wiesner Tamás klub- és válogatott­szinten is nagy sikereket aratott
Sikeres Wiesner Tamás klub- és válogatott­szinten is nagy sikereket aratott
 ?? ?? Barátok
Faragó Tamás jó barátságot ápolt Wiesnerrel, egy időben lettek válogatott­ak, azonos keresztnev­ük miatt hívták őt Tonónak
Barátok Faragó Tamás jó barátságot ápolt Wiesnerrel, egy időben lettek válogatott­ak, azonos keresztnev­ük miatt hívták őt Tonónak
 ?? ?? Agyi roham
Bő egy éve kapott agyi rohamot, ami után már sosem volt teljesen rendben az egészségi állapota
Agyi roham Bő egy éve kapott agyi rohamot, ami után már sosem volt teljesen rendben az egészségi állapota

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary