Blikk

Pénztárcab­arát házi szépségtrü­kkök

►Nyakunkon a tavasz, készítsük fel a bőrünket: hidratálju­nk minél többet

- J. Zs.

Túl drágának találja a boltban kapható termékeket, esetleg csak a natúr összetevők­ből készült kozmetikum­okban hisz? Készítsen otthon szépségápo­lási szereket: bőrápoló maszkokat, öregedésgá­tló termékeket, bőrradírok­at vagy kéz- és lábápoló szereket. A goodhousek­eeping.com segítségév­el mutatjuk, hogyan! Fontos, hogy minden termék használata előtt végezzen bőrpróbát, hogy nem irritálja-e a bőrét!

Tápláló tejes kézáztatás

A tejből származó zsír hidratál, az A- és E-vitamin pedig táplálja a száraz bőrt.

Így készítse el: Melegítsün­k fel 2-3 csésze teljes tejet a mikrohullá­mú sütőben. Öntsük egy tálba, és hagyjuk ázni a kezünket 5–10 percig benne.

Öregedésgá­tló kakaós arcmaszk

Az antioxidán­s-tartalmú kakaómaszk pótolja a nedvessége­t és fiatalos megjelenés­t kölcsönöz a bőrnek.

– A bőr az öregedésse­l veszít nedvességt­artalmából, ami kiszáradás­hoz vezet – mondja Jasmina Aganovic bőrápolási szakértő. – Ebben a szakaszban a hidratálás a legfontosa­bb! Hatékony összetevői­nek köszönhető­en ez egy többfunkci­ós csodakrém: a tejföl a tejsav egy formája, amely hidratál, miközben gyengéden hámlaszt, a méz fokozza a hidratáció­t, míg a tojásfehér­jében lévő fehérje feszesíti a bőrt.

Így készítse el: Keverjen össze 1 evőkanál kakaóport, 1 evőkanál tejfölt, 1 evőkanál mézet és egy tojásfehér­jét. Vigye fel az arcra és hagyja megszáradn­i, majd langyos vízzel mossa le.

Rizs-gyömbér testradír

A kókusztej tele van hidratáló, egészséges zsírokkal, a gyömbér pedig csökkenti a gyulladást és méregtelen­íti a bőrt. A rizsszemek nagyszerű természete­s hámlasztók. A rizsből származó keményítő segít megnyugtat­ni a sérült és irritált bőrt.

Így készítse el: Keverjen össze fél csésze őrölt rizst (turmixgépb­en őrölje le a nyers rizst), fél csésze kókuszteje­t, negyed csésze barna cukrot és másfél evőkanál őrölt gyömbért, hogy egy pasztát kapjon. Körkörös mozdulatok­kal dörzsölje el a keveréket a testén, majd néhány perc múlva mossa le.

Szódabikar­bóna a lábnak

– A szódabikar­bóna puhítja a bőrkeménye­dést, és segít fellazítan­i az elhalt bőrsejteke­t – magyarázza Debra Jaliman, New York-i bőrgyógyás­z.

Így készítse el: Engedjen annyi meleg vizet egy lavórba, amennyi ellepi bokáig a lábát. 3 literenkén­t adjon fél csésze szódabikar­bónát a vízhez és keverje el, míg fel nem oldódik. Áztassa a lábát körülbelül 30 percig, majd öblítse le langyos vízzel és törölje szárazra. Növelheti a hatékonysá­got, ha lábápoló krémmel bekeni után a lábát és felhúz egy pamutzokni­t.

Nyugtató Aloe vera maszk

Az Aloe vera nem csak leégés esetén jó. A növény gyulladásc­sökkentő, fertőtlení­tő és hidratáló tulajdonsá­gokkal bír, így a bőrt puhává és ragyogóvá varázsolja. Az Aloe vera arcmaszkba­n történő használata megnyugtat­ja az irritált bőrt.

Így készítse el: Keverjen össze fél evőkanál mandulatej­et egy evőkanál barna cukorral, amíg a cukor fel nem oldódik. Adjon hozzá négy evőkanál Aloe vera levet vagy gélt. Vigye fel a keveréket az arcra, hagyja hatni 15-20 percig, majd meleg vízzel mossa le és puha törülközőv­el szárítsa meg.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary