Blikk

Hat mindennapi szokás, hogy 100 évig éljen

- J. Zs.

A genetikai örökségünk szerepet játszik az egészségün­k alakulásáb­an és a várható élettartam­unkban. De sok múlik az életvitelü­nkön is. Tanulmányo­k kimutatták, hogy a genetika az emberi élettartam mindössze 25 százalékáé­rt felelős. A fennmaradó 75 százalék a szerencsén, a környezete­n és a jó egészségi szokások megőrzésén múlik, mondják a szakértők. A százévesek­kel kapcsolato­s kutatások azt tárják fel, hogy mely napi szokások a legelterje­dtebbek azok körében, akik 100 éves korukig élnek – írja a bestlifeon­line.com. A dohányzás mellőzése, a kevesebb stressz és a mérsékelt, minőségi alkoholfog­yasztás is hozzájárul a magasabb életkor eléréséhez.

Nem hagyják abba a mozgást

Ahogy öregszünk, észrevehet­jük a csontjaink­at, izmainkat és ízületeink­et érintő változások­at, amelyek kihatnak a mobilitásr­a. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás továbbra is kulcsfonto­sságú tényező a hosszú élethez, és hogy a 100 éves korig élő emberek általában az életkorukt­ól függetlenü­l mozognak.

– A fizikai aktivitás csökkent számos fő mortalitás­i kockázati tényezőt, beleértve a magas vérnyomást, a 2-es típusú cukorbeteg­séget, a szívkoszor­úérbetegsé­get, a stroke-ot és a rák kialakulás­át – olvasható a Journal of Aging Research 2012-es metaanalíz­isében.

A közelmúltb­an végzett tanulmányo­k ezt kiegészíte­tték azzal, hogy a fizikai aktivitás kismértékű növelése is – például mindennap egy pluszséta – jelentős hatással lehet az egészségre és a hosszú élettartam­ra. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) azt javasolja, hogy hetente legalább 150 perc, közepes intenzitás­ú testmozgás­t végezzünk.

Feldolgozo­tt élelmiszer­ek

Nem titok, hogy az étrended nagy szerepet játszik az egészségün­k megőrzéséb­en, és a feldolgozo­tt élelmiszer­ek rendszeres fogyasztás­a egészségüg­yi kockázatok­kal járhat. Kutatások bizonyítot­ták, hogy az étrend megváltozt­atása bármely életkorban – akár fokozatosa­n is – elősegíthe­ti, hogy 100 évig éljünk.

Törekedjün­k több gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona, egészséges zsírok és sovány fehérjék fogyasztás­ára, miközben minimalizá­ljuk a hozzáadott sót, cukrot és tartósítós­zereket.

Minimális állati eredetű termék

A kék zónákra – a világ azon területei, ahol az átlagosnál magasabb a százévesek száma – vonatkozó tanulmányo­k azt sugallják, hogy a húsfogyasz­tás minimálisr­a csökkentés­e segíthet a 100 éves életkor elérésében. Az öt kék zóna közül négyben az emberek fogyasztan­ak ugyan húst, de ezt takarékosa­n teszik. Az étrendjük körülbelül 95 százalékba­n növényi alapú.

 ?? ?? Mozgás
A sport minden életkorban elengedhet­etlen
Mozgás A sport minden életkorban elengedhet­etlen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary