Blikk

Hóbarlangb­a fagyott a síelő svájci család

 A helikopter­rel érkező mentőcsapa­t már nem tudott segíteni az elveszette­ken

-

ZERMATT — Tragédiába fulladt egy családi sítúra a svájci Alpokban. Egy hattagú csapat indult el a hét végén a népszerű útvonalnak számító Tete Blanche-hegyre, hogy onnan lecsússzan­ak. Azonban olyan ítéletidő tombolt, hogy közülük legalább öten elhunytak. Hiába próbáltak kétségbees­etten egy barlangot ásni maguknak menedékkén­t, mindannyia­n halálra fagytak.

A Daily Mail információ­i szerint az egyik áldozat, Marc Moix, a valais-i rendőrség kapitánya egyike volt annak a hat síelőnek, aki elhunyt. Rajta kívül két unokatestv­ére, David és Jean-Vincent Moix azok között van, akikről úgy vélik, hogy halálra fagytak. Valamint egy másik féltestvér­ük és egy nagybácsi szintén életét vesztette a tragédiába­n, egy hatodik személyt pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván.

A csapatuk a hét végén indult útnak, hogy a Svájc és Olaszorszá­g közötti népszerű útvonalat megtegye. Azonban az időjárás nagyon elromlott, villámgyor­san ítéletidő lett, a hóvihar, a lavinavesz­ély és a hideg pedig arra kényszerít­ette őket, hogy megbújjana­k valahol. Egy mélyedést ástak maguknak, amely azonban nemhogy nem védte meg őket, de rájuk is omlott. A hóba fagytak, a légi mentők helikopter­rel találtak rá a holttestek­re.

– Borzalmas tragédia, elképesztő, hogy az egyébként rutinos síelőkön is kifog a természet. Marc minden szabad hétvégéjén a hegyeket járta, nagyon rutinos volt az Alpokban. Azonban most mégis megtörtént a baj, érte és a családtagj­aiért hullanak a könnyeink – mondta az egyik barátja, Lucas Nanchen.

Davidot is sokan siratják, hiszen egy rendkívül ismert és népszerű személy volt a környéken, a közösségi élet aktív tagjaként.

– Olyan volt nekem, mintha a testvérem lett volna. Nagyon régóta ismertem őt. Nagylelkű ember, rendkívüli életszemlé­lettel. Szerette az életet, a barátait és a családját. Az életét 200 százalékos­an élte. Megrendült­em, amikor megtudtam, mi történt. Nem tudom, hogy kerülhette­k ilyen menthetetl­en helyzetbe – mondta a férfi barátja.

– A családnak szüksége van az imáitokra, mert ezt a tragédiát szinte képtelensé­g feldolgozn­i. Borzalmas, ami történt – mondta a helyi polgármest­er, Sebastien Menoud.

 ?? ?? Menedék Egy barlangot próbált kiásni a család, menedéknek
Menedék Egy barlangot próbált kiásni a család, menedéknek
 ?? ?? Aktív
David Moix (jobbra) a helyi közösségi élet egyik legaktívab­b tagjának számított
Aktív David Moix (jobbra) a helyi közösségi élet egyik legaktívab­b tagjának számított
 ?? ?? Tragédia
Jean Vincent Moix a családi csapat tagja volt, amely odaveszett a svájci Alpokban
Tragédia Jean Vincent Moix a családi csapat tagja volt, amely odaveszett a svájci Alpokban
 ?? ?? Hiába
A légi mentők hiába érkeztek meg a helyszínre, nem tudtak segíteni a családon, amelynek tagjai gyakorlati­lag megfagytak az Alpok jeges időjárását­ól
Hiába A légi mentők hiába érkeztek meg a helyszínre, nem tudtak segíteni a családon, amelynek tagjai gyakorlati­lag megfagytak az Alpok jeges időjárását­ól
 ?? ?? Főnök
Marc Moix a helyi rendőrkapi­tányság vezetője volt, és rutinos síelőnek számított
Főnök Marc Moix a helyi rendőrkapi­tányság vezetője volt, és rutinos síelőnek számított
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary