Blikk

Álomkórban szenved Mikó István

►Előfordult vele, hogy a postásnak kellett kiengednie a színház épületéből

- R. A.

BUDAPEST — Mikó István különleges tulajdonsá­ga, hogy bárhol és bármikor képes álomra hajtani a fejét, ami olykor vicces, máskor kellemetle­n szituációk­ba sodorja. Hiszen egészen meglepő helyeken és helyzetekb­en, akár egy előadás közben vagy egy rádiófelvé­tel során is el tud aludni. Még az sem probléma számára, ha csak a zongora alatt van lehetősége a szunyókálá­sra.

– Egész életemben igaz volt rám, hogy bárhol el tudtam aludni, ami egyfelől a fáradtságn­ak is köszönhető, hiszen amikor olyan időszakom van, hogy nagyon sokat dolgozom, akkor ott alszom, ahol csak tudok – mesélte Kadarkai Endre Szavakon túl című műsorában Mikó István, aki lapunknak bővebben is mesélt arról, hogy egyik alkalommal egy olyan előadás közben sikerült elszendere­dnie, amiben ő maga is szerepelt. Ám ez senkinek nem tűnt fel.

– Még a főiskolás éveim alatt történt, amikor már a Thália színházban játszottam, hogy az előadás közben aludtam el. Ez úgy fordulhato­tt elő, hogy a darab egy bizonyos pontján meghalt a karakterem, ezért el kellett hagynom a színpadot. Azonban valamit eltéveszte­ttem és nem a megfelelő kijárat felé vettem az irányt, hanem beléptem egy díszletele­mbe, ahol takarásban voltam, ám az előadás végéig nem volt lehetősége­m kijönni onnan. Egy darabig várakoztam, majd annak rendje és módja szerint elaludtam. Ez senkinek nem tűnt fel, ugyanis a karakterem már halott volt, én pedig nem szerepelte­m a tapsrendbe­n. Az előadás végén szépen mindenki hazament, én pedig tovább aludtam a díszletben. Végül hajnali négy-öt körül ébredtem fel és a postásnak kellett kiengednie a színházból – mesélte nevetve a színész, aki nem csak a díszletben, de a zongora alatt is kényelmese­n tud szunyókáln­i.

– Egyik alkalommal egy rádiófelvé­telen vettem részt, és miután a munka rám eső részét letudtam, bekucorodt­am egy zongora alá, ugyanis kellemes hűvös volt alatta és a napfényt is megszűrte, majd ott elaludtam. Igen ám, de közben folytatódo­tt tovább a munka, és a kollégák valami különös hangra lettek figyelmese­k. Kiderült, hogy a szuszogáso­mtól berezonált a zongora és ez belehallat­szott a felvételbe – folytatta a színész, aki a nyitott szemmel alvás titkát is elárulta.

– A nyitott szemmel való alvást úgy kell elképzelni, hogy egy pontra fókuszál az ember, és szép lassan megszűnik a külvilág. Én ezt a katonaság alatt tökélyre fejlesztet­tem, és rendszerin­t egészen a reggeliig ebben a féléber állapotban voltam – zárta Mikó.

 ?? ?? Alvás
Mikó István szerint egész életében igaz volt rá, hogy bárhol, bármikor képes azonnal elaludni
Alvás Mikó István szerint egész életében igaz volt rá, hogy bárhol, bármikor képes azonnal elaludni
 ?? ?? Jelenet
Legutóbb Csernák Jánossal szórakozta­tták a közönséget mókás jelenetekb­en a Hazatérésb­en
Jelenet Legutóbb Csernák Jánossal szórakozta­tták a közönséget mókás jelenetekb­en a Hazatérésb­en

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary