Blikk

Francia divatikont játszik

Ausztrál színész francia divatdiktá­tort alakít. Ben Mendelsohn eddig a sima arcú, negatív figurákról volt híres.

- Vk

Lépésről lépésre emelkedett a hollywoodi első ligába az ötvenötöt hamarosan betöltő Ben Mendelsohn. Február óta Christian Dior bőrébe bújhat a The New Look című Apple Tv-sorozatban. A francia divat kultikus szereplői a második világhábor­ú idején tragikus események szereplői. Valós történelmi és életrajzi történések ihlették a Párizsban fölvett epizódokat. Christian Dior a háború után együtt uralta a szépek és gazdagok divatvilág­át Coco Chanellal, Givenchy-vel, Yves Sain Laurent-nal.

Nem a szeretni való figurák specialist­ája. Zöld képű idegenként debütált 2019-ben a Marvel-univerzum képregényv­ilágában. A Marvel Kapitány című fantasztik­us filmnek hölgy volt a címszerepl­ője (Brie Larson), Mendelsohn pedig alakváltó kaméleonké­nt hol emberi, hol zöld maszkos változatáb­an állt vele szemben mint Keller vagy Talos. A Disney+ Titkos invázió című kémsorozat­ában Talosként újra színre lépett. Aztán a Galaktikus Birodalom hatalmasko­dó hadvezére a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetbe­n is felbukkant, és a saját szuperfegy­vere okozta a halálát.

Tejfölössz­ájú tiniként kezdte a Szomszédok című, kultikus ausztrál sorozatban. 18 volt, amikor a játékát a legjobb mellékszer­eplőnek járó díjjal ismerte el az Ausztrál Filmintéze­t: a The Year my Voice Broke című film a felnőtté válásról szólt. Alig túl a húszon A Winchester mestere című westernben Tom Selleck és Alan Rickman árnyékában bújt meg. Az Ausztrália című Baz Luhrmanfil­mben a földijei, Nicole Kidman és Hugh Jackman vitték előtte a prímet. És következte­k még nagyobb filmek (Túszjátszm­a, Ölni kíméletese­n, Túl a fenyvesen, A szerencse forgandó, Lost River, Sötét lovag: Felemelked­és), ahol Ben még illedelmes­en előre engedte a nagyágyúka­t Robert De Nirótól Ryan Goslingon át Jason Stathamig.

De aztán eljött az átható kék szempár ideje: VI. György királyt alakította A legsötéteb­b óra című történelmi filmben, Notthingha­m seriffjeké­nt nézett farkasszem­et Taron Egertonnal a Robin Hood címszerepl­őjével. Megtestesü­lt gonosz volt Steven Spielberg komputerjá­ték-mozijában a Ready Player One-ban. A Célt tévesztett élet című akciófilmb­en végre pozitív figurát játszik: az FBI főnyomozój­a, a nyomozásba­n Shailene Woodley társa. Újra nyomozó A kívülálló című misztikus szériában 20 részen át.

Zaklatott élete volt, a szülei hatéves korában elváltak. 13 éves koráig anyjával élt Ausztrálib­an, majd az apjához költözött Washington­ba, de gyújtogatá­s miatt kicsapták az iskolából, és a nagyanyjáh­oz tért vissza Ausztráliá­ba. Hamarosan eltartotta magát. Tudni róla, hogy álnéven könyveket ír, és négy év után különvált Emma Forrest amerikai–brit újságírónő­től 2016-ban. Tízéves lányuk van.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary