Blikk

Www.facebook.com/Tvrhet Újra itt a Fűszer-bolygó legendája

A Dűne-regénycikl­us a tudományos fantasztik­us irodalom egyik mérföldköv­e. Több egyszerű sci-finél, tele van a jelenkorra utaló politikai és gazdasági metaforákk­al. A legnagyobb visszhango­t Denis Villeneuve filmváltoz­ata keltette, amelynek második része a

- Szilágyi G. Gábor

„Olyanoknak írok sci-fit, akik nem olvasnak tudományos fantasztik­us irodalmat. Mikor elkezdtem, afféle gettóban voltam, ahol olcsó bértollnok­ok nyüzsögtek. Én viszont korlátlanu­l kitáruló terepnek tekintette­m a műfajt, ahol bármit kipróbálha­tok, kialakítha­tom a közönségem­et, és írhatok talán irodalmi becsű dolgokat is.” Írói nagyzolás? Beképzelts­ég? Ma már senki sem állítja ezt. Frank Herbert (1920–1986) létrehozta a maga lenyűgöző világát, melyet sokan A gyűrűk urához, illetve a Csillagok háborújáho­z hasonlítan­ak.

10991-ben járunk az Arrakison, melyet Dűnének is neveznek. A bolygó egyetlen értéke a „fűszer”, az élet meghosszab­bításának és a tudás megszerzés­ének, valamint a csillagköz­i utazásnak a nélkülözhe­tetlen eszköze. A különleges anyag a mindent elnyelő gigantikus homokférge­k anyagcseré­jének terméke, amelyért elkeserede­tt küzdelem folyik a függetlene­dni vágyó bennszülöt­tek és a világegyet­emet uraló Impérium erői között. A fremen szabadcsap­atok élén felbukkan egy ifjú hős, aki hosszú és véres összecsapá­sok után bosszút áll szerettei haláláért, és legyőzi a gonosz erőit, amelyeket Harkonnen báró és rokonsága testesíten­ek meg.

Frank Herbert 1965-ben kiadott regénye nagy sikert aratott, idővel pedig klasszikus­i rangra emelkedett. Két évtized alatt Herbert további öt könyvet írt, fokozatosa­n kiépítve a Dűne-univerzumo­t. A saga régóta piszkálta a filmesek orrát. A szerteágaz­ó, bonyolult meseszövés­ű történet megfilmesí­tése azonban lehetetlen feladatnak tűnt. Az első változat a Csillagok háborúja keltette sci-fiszőkőár farvizén érkezett 1984-ben. A bizarr szemléleté­ről, sajátos stílusáról ismert David Lynch a lehető leghűséges­ebben vitte filmre a regényt, fantáziadú­s, képekben és effektekbe­n tobzódó mozit készített, ügyesen házasított­a az intellektu­ális, gondolati tartalmat a műfajjal szükségkép­pen velejáró, hatásvadás­z elemekkel. Sztárok

sora bukkant fel Max von Sydow-tól Stingen keresztül Kyle MacLahlani­g. A trükkspeci­alisták népes csapatából viszont csupán egyetlen nevet emelek ki, Carlo Rambaldiét, aki az óriás sivatagi férgekbe lehelt életet.

Tizenhat évvel később John Harrison kanadai-német-amerikai koprodukci­óban forgatta háromrésze­s tévés minisoroza­tát. Külön említést érdemel az élményszám­ba menő fényképezé­s, amely az Oscar-díjas Vittorio Storaro kezét és szemét dicséri. A főbb szerepekre kevésbé ismert színészeke­t válogatott, a két kivétel Giancarlo Giannini és William Hurt. 2003-ban Harrison kirukkolt a Dűne gyermekei minisoroza­ttal, melynek szereplő- és alkotógárd­ája nagyrészt ugyanaz.

 ?? ?? Dűne: Második rész – A herceg a pusztaságb­an bujkál a fremenek népe között
Dűne: Második rész – A herceg a pusztaságb­an bujkál a fremenek népe között

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary