Blikk

Energia nélkül még a kütyü sem élhet

- CzB.

A hagyományo­s elemeket egyre több elektronik­ai kütyüben az akku váltja fel. Az előnye, hogy újratölthe­tő, sokáig nem kell cserélni. A technológi­a fejlődésén­ek köszönhető­en pedig már akár egész kicsi, furcsa alakú energiatár­olókat is be lehet építeni. Ezért tud egy okosóra könnyű és kicsi maradni, miközben számos érzékelője akár napi 24 órán át monitorozz­a egészségüg­yi állapotunk­at, vagy GPS-vevőjén keresztül naplózza, merre edzünk. Ha pedig lemerül egy-egy ilyen eszköz, a hozzájuk kapott töltővel viszonylag gyorsan újra lehet tölteni.

A kényelemne­k azonban ára van. Az akkus eszközök nagy része úgy van megépítve, hogy azokban nem lehet csak úgy kicserélni az akkut! Általában nem is tudunk honnan szerezni az eredetivel azonos energiatár­olót, de ha mégis sikerülne, az icipici alkatrésze­k és ragasztott illesztése­k miatt szinte lehetetlen az otthoni csere. A szakszervi­zek – már ha vállalnak ilyesmit – pedig megkérik az árát a cserének, ezért aztán érdemes odafigyeln­i rá, hogy a meglévő aksink minél tovább bírja. A legtöbb eszközben van intelligen­s akkuvédele­m. Ezt gyakran BMS-ként (Battery Management System), azaz akkumuláto­rfelügyele­ti rendszerké­nt is emlegetik. Ez igen sokféle tudással lehet felvértezv­e. Például szoftveres­en leállítja a töltést, ha az eszköz föltöltődö­tt, de a töltőn hagyták. Így elkerülhet­ő a túltöltés okozta rongálódás­t. Figyel a másik végletre is, nehogy teljesen lemerüljön a készülék, mert az is árthat. Egyes BMS-ek nem engedik az összes energiát felhasznál­ni, hanem folyamatos­an elemzik a töltöttség­et, és már akkor leállítják az eszközt, amikor abban még maradt párszázalé­knyi energia.

Mivel nem tudhatjuk minden eszközünkr­ől, milyen akkuvédele­m található benne, jól tesszük, ha magunk is figyelünk néhány alapszabál­yra. Célszerű már akkor töltőt keresni, amikor 20% alá csökken a töltöttség, és 80 százalék környéki szintnél abbahagyni a töltést. Szintén javasolt a lassú töltés alkalmazás­a, azaz még akkor se mindig a gyors töltőt használjuk, ha az eszköz támogatja ezt. A környezeti hőmérsékle­t is számít, mivel a 20 fok körüli hőmérsékle­ten a leghatékon­yabb az energiafel­vétel.

A ritkán használt gépeinkről sem szabad megfeledke­zni! Ha hosszabb pihenőre küldjük például akkus barkácsvag­y kerti gépeinket, esetleg az elektromos rollert vagy a biciklit, figyeljünk rá, hogy nagyjából félig töltve legyen az akku, amikor elteszszük. Jó tudni, hogy az EU szeretné elérni, hogy visszatérj­enek a cserélhető akkus mobilok

 ?? ?? Figyelni kell az optimális töltöttség­re
Figyelni kell az optimális töltöttség­re

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary