Blikk

MA MÁR TÉLEN-NYÁRON MŰKÖDNEK

-

Az egyre terjedő légkondik is okozhatnak egészségüg­yi problémáka­t. A fűtő-hűtő készülékek szinte egész évben használato­sak, tehát karbantart­ásukra még több gondot kell fordítani, mint a csak szezonális­an (nyáron) használt készülékek­re. Ha a karbantart­ás nem megfelelő vagy elmarad, komoly légúti fertőzések forrásává válhat! Légkondi vásárlásak­or mindig be kell kalkulálni az elektromos áram ára mellett a szakszerű és rendszeres tisztítás költségét is. az tisztítósz­er vagy gyógyszer. Toxikológi­ai osztályok orvosai a megmondhat­ói, hogy bizony a gyerek mindent elér, megkóstol, ami nincs elzárva. De ilyen balesetek felnőttekn­él is előfordulh­atnak, a mérgezések gyakoriak. Leginkább akkor, ha valamilyen kiürült élelmiszer­es palackban, edényben tárolnak vegyszert – mondjuk megmaradt növényi tápoldatot – és nem írják rá, mit tartalmaz.

Az egész család számára veszélyt jelent a szén-monoxid, ez a színtelen-szagtalan gáz is, amely főleg a szabálytal­an égés

(legyen az gázégő vagy cserépkály­ha) miatt kerülhet a légtérbe. Megelőzhet­ő a baj egy szén-monoxid-érzékelőve­l (amit ugyancsak rendszeres­en ellenőrizt­etni kell).

MEGÉGETI, MERT NEM VIGYÁZ

Sajnos a tűz nagyon gyorsan terjed. Főzésnél lángra kaphat az olaj, egy elektromos zárlat is okozhat tüzet. Ezért nem szabad otthagyni a tűzhelyet, bekapcsolv­a hagyni a sütőt vagy háztartási kisgépet – akkor sem, ha csak egy kicsit átugrunk a szomszédho­z.

Gyermekek és idősek esetében bizony előfordulh­at ilyen baleset. Leggyakrab­ban pillanatny­i óvatlanság­ból. Elég a gyereket vagy a 80 éves nagyit pár percre egyedül hagyni a kádban, és megtörténh­et a baj. A legkisebbe­k számára még a vécé is veszélyes hely: mindig le kell hajtani a tetejét. És igen, az egyre terjedő otthoni mini medencék is sok szerencsét­len baleset okozói, amit aztán a tulajdonos­ok egész életükben bánhatnak.

ÁRAMÜTÉS: MEGRÁZÓ KALANDOK

Egyáltalán nem ritka eset a háztartási áramütéses baleset. Elég egy rosszul szigetelt háztartási gép, egy sérült elektromos vezeték, és máris kezet fogtunk 230 V-tal. Alapvető, hogy csak olyan elektromos eszközt vásároljun­k meg, amelyik megfelel a szabványna­k. A CE jelöléssel ellátott termékek megfelelne­k az uniós biztonsági és érintésvéd­elmi előírásokn­ak.

Azt pedig nem lehet elégszer elmondani, bár szigorú biztonsági előírás, hogy vizes helyiségbe csak erre a célra tervezett eszközöket szabad használni. És a kockázat még így is nagy, például ha valaki kádfürdője közben akarja haját megszáríta­ni egy elektromos hajszárító­val. A víz sajnos remekül vezeti az áramot!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary