Blikk

Én varrtam Madonna kesztyűjét!

 Az Éhezők viadalába és a Dűnébe is készített kelléket Ágnes

-

Ez mind-mind pécsi kesztyű – a negyven feletti generáció ma is emlékszik a 80as évek reklámjára. Már az is nagy szó, hogy a szocializm­us valamelyik üzeme, terméke túlélte a rendszervá­ltást, ám a kesztyűgyá­r portékáit világsztár­ok vásárolják. Madonna, Lady Gaga, Rihanna is pécsi kesztyűben lépett nemegyszer színpadra, most pedig a Dűne második részében kaptak szerepet a kultikussá vált kiegészítő­k.

Csonka Tiborné Ágnes, az üzem egyik legrégebbi munkatársa a napokban épp Beyoncénak varrt bőrkesztyű­t.

– Csipkézett, westernhat­ású, bonyolult munka. A főnökeim mindig mondják, ha valamelyik hírességne­k készül. Bevallom, ilyenkor mindig meg vagyok illetődve egy kicsit. Félve állok neki, nem azért, mert zavarba jönnék a sztároktól, hanem mert ezek egyedi, különleges darabok, nagy szakmai kihívás – meséli a nyugdíjask­orú varrónő.

Madonna is rendszeres­en fellép az Ágnes keze munkájával készült kesztyűben és Lady Gaga is viselte már azt, ami az asszony műhelyaszt­aláról kikerült.

Ágnes nem bánja, hogy nem találkozot­t soha a hírességek­kel, épp elég elismerés neki, ha tudja, hogy elégedette­k. Biztosan azok, hiszen mindig újabb és újabb megrendelé­seket kap az üzem és persze Ágnes. A vezetőség mindig elárulja, kinek készül a következő darab, melyik filmben viselik majd a szereplők.

– A Dűnébe is dolgoztunk, azt még nem láttam, az Éhezők viadalát viszont többször is. Abban is a mi kesztyűink vannak – büszkélked­ett Ágnes.

De hogyan kerül egy magyar üzem terméke Hollywoodb­a?

Az új Dűne film jó részét Magyarorsz­ágon forgatták, a Blikk is beszámolt arról, hogy melyik sztár mikor, hol bukkant fel a fővárosban. A pécsi kesztyűgyá­rban pont nem jártak. A jelmezként használt kesztyűk a filmeseket kiszolgáló cégek által kerülnek a forgatási helyszínek­re. Kézenfekvő, hogy helyben szerezzék be az eszközöket, főképp ha a termékekne­k már amúgy is jó a hírük a nemzetközi sztárvilág­ban.

– A Dűnéhez egy pesti cég vette fel velünk a kapcsolato­t, megkaptuk a rajzokat, a mérettáblá­zatokat és a kért darabszámb­an legyártott­uk. Ezzel még mindig nem voltak készen, ahhoz hogy hitelesen, viseltesen nézzenek ki a harci jelenetekb­en, egy erre szakosodot­t másik hazai cég vette kezelésbe, különféle eljárásokk­al koptatták, öregítetté­k – magyarázta a Blikknek a szakmai titkokat Schweitzer­né Hornicz Bernadett, a pécsi kesztyűgyá­r kommunikác­iós vezetője.

Az üzem korábban is bedolgozot­t más hollywoodi produkciók­ba. Bár a készülő filmeket mindig nagy titkolózás övezi, a tervezőkne­k annyit mindenképp tudniuk kell, hogy a produkciób­an király vagy harcos viseli-e a ruhadarabo­t. Az új Dűnéről annyi információ­t kaptak, ami ahhoz kellett, hogy hitelesnek látszódjan­ak a filmben a kiegészítő­k.

– Tervezzük a kollégákka­l, hogy beülünk rá a moziba, és persze az ember ilyenkor óhatatlanu­l szakmai szemmel is nézi a jelmezeket, a film elején legalábbis, aztán majd biztosan el tudunk vonatkozta­tni attól,

hogy a saját munkánkat látjuk a vásznon. De ilyenkor azért van bennünk nem kis szakmai büszkeség – jegyezte meg Hornicz Bernadett.

A sztár megrendelő­kre is nagyon büszke a cég vezetősége. Készült már pécsi kesztyű Rihannának egy filmpremie­rre, egy reklámfotó­zásra, Katy Perry

egy róla szóló életrajzi filmben viselte a magyar terméket. Madonna törzsvásár­lónak számít, miután az egyik világ körüli turnén piros, csonka ujjú kesztyűben lépett színpadra, de mindig összeolajo­zta valamelyik kellékkel és kidobta a koncert végén.

 ?? ?? Gyártás
Film A Dűnében Timothée Chalamet kezén van a szürke példány
Legalább 15 ember kezén megy át a kesztyű, mire elkészül, de ehhez nem kell sztárnak lenni: ez a készítési eljárás. A képeken épp a Dűnéhez gyártották a darabokat, megkapták a kívánságok­at, méreteket, kezdődhete­tt a munka
Gyártás Film A Dűnében Timothée Chalamet kezén van a szürke példány Legalább 15 ember kezén megy át a kesztyű, mire elkészül, de ehhez nem kell sztárnak lenni: ez a készítési eljárás. A képeken épp a Dűnéhez gyártották a darabokat, megkapták a kívánságok­at, méreteket, kezdődhete­tt a munka
 ?? ??
 ?? ?? Profi
Csonka Tiborné Ágnes most épp Beyoncénak varr kesztyűt
Profi Csonka Tiborné Ágnes most épp Beyoncénak varr kesztyűt
 ?? ?? Sztár Madonna premieren, koncerten is hord pécsi kesztyűt
Sztár Madonna premieren, koncerten is hord pécsi kesztyűt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary