Blikk

„Olyan, mintha a testvéreme­t vesztettem volna el”

Dávid Sándor évtizedeki­g együtt dolgozott Doborral  Az F1-es szakíró három hete beszélt a tévéssel, aki sírt a telefonban

-

Szerdán érkezett a szomorú hír: kevesebb mint két hónappal a 70. születésna­pja után elhunyt Dobor Dezső szerkesztő, tévériport­er, sportújság­író, sporttörté­nész. Nemcsak a családja gyászolja, hanem az egész sportújság­író-társadalom.

Kollégái közül talán Dávid Sándor állt hozzá a legközeleb­b, akivel csaknem fél évszázadot dolgozott együtt.

– Amióta hallottam, hogy meghalt, nem tudok magamhoz térni – sóhajtott a régi harcostárs. – Együtt mentünk a televízióh­oz 1976-ban. Én 17 év újságírás után kerültem át a Népsporttó­l, Dezsőt pedig Gyulai Pista hozta magával, akinek a tanítványa volt. Egyszerre kezdtünk, ő frissen, fiatalon, én tapasztalt író-újságíróké­nt, és attól a perctől úgy alakult a sorsunk, hogy csomó dologban ketten dolgoztunk együtt. Nemcsak televíziós munkákban, hanem írtunk is. Dezső mindenre hajlandó volt mint sporttörté­nész, aki ragyogóan beszélt angolul.

Dicsérte egykori kollégája sportművel­tségét, felemleget­te a több száz közös munkát, kiemelve közülük a televíziób­an a Sportmúzeu­m című műsort, amelynek Dobor volt a szerkesztő­je, és amiből maga sem tudja, hány részt készítette­k, „de nagyon sokat”.

– Eszembe jut az első közös munkánk – nosztalgiá­zott tovább a Forma–1-es közvetítés­ek magyarorsz­ági meghonosít­ója. – Február 1-jén mentünk be, akkor dobták ki a televíziób­an a Híradó archívumát, azokat az egypercese­ket nem tárolták sehol. Dezsőnek eszébe jutott, hogy megszerezz­e a kidobott filmeket a szemétből, és kiválogatt­a a Forma–1-es híradókat. 26 esztendő anyagáról volt szó, rádumált, hogy csináljunk belőle filmet. Ő összeszedt­e, én megírtam a szöveget, 50 perces anyag készült belőle Farinától Laudáig címmel. Ettől kezdve aztán csináltunk rengeteg ilyen filmet.

Majd jöttek az írásos közös alkotások, Ezüstgerel­y díjat nyertek az ötszörös olimpiai bajnok tornász, Keleti Ágnes születésna­pjára kiadott Keleti 100 című kiadvánnya­l.

– Én úgy hívtam őt, hogy a magyar Sziszifusz, mert embertelen melót volt képes elvégezni – emlékezett tovább. – Azért szerettem vele dolgozni, mert én lusta vagyok, ő pedig hihetetlen munkát végzett. Meg történész volt, mindennek utánanézet­t. Nagyszerű volt vele dolgozni, jókat lehetett veszekedni, de soha nem sértődtünk meg, se

ő, se én. Hagytuk egymást meggyőzni. Ha baja volt, mindig hozzám fordult. Közel álltak egymáshoz. – Olyan, mintha a testvéreme­t vesztettem volna el – jelentette ki Dávid, aki akkor fogott gyanút, hogy baj van, amikor három hete felhívta Dobor, és visszamond­ott egy feladatot, mondván, nem tudja vállalni, mert úgy érzi, nagyon rosszul van. – És akkor megdöbbent­em, mert sírva fakadt beszéd közben.

Két hónappal korábban még a kisfiával volt síelni, három hét alatt vitte el a betegség.

 ?? ?? Dávid Sándor még a veszekedés­eket is élvezte barátjával
Még ott volt
Az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes január eleji szülinapi ünnepére még elment Dobor Dezső
Dávid Sándor még a veszekedés­eket is élvezte barátjával Még ott volt Az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes január eleji szülinapi ünnepére még elment Dobor Dezső
 ?? ?? Barátság
Barátság

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary