Blikk

Szuperálla­tok tenyésztek a csernobili zónában

► Hogyan kényszerít­ette a sugárterhe­lés az állatokat arra, hogy hihetetlen módon mutálódjan­ak a túlélés érdekében?

- Koszó-Stammberge­r Kinga

CSERNOBIL — 1986. április 26-án Ukrajnában a csernobili atomerőmű négyes számú reaktorána­k rendszerpr­óbája a reaktor túlmeleged­éséhez vezetett a világ legsúlyosa­bb nukleáris katasztróf­áját okozva. A szovjet hadsereg gyorsan létrehozta a „csernobili elzárt zónát”, az erőmű körüli 30 kilométere­s kordont, ahová a sugárszenn­yezés miatt tilos volt belépni, és amely ma is nagyrészt kihalt, ezért a vadon élő állatok menedéke lett, az elvadult kutyáktól a vadlovakig. De milyen hatással volt a „zóna” sugárzása az ott élő vadvilágra? A tudósok szerint több állat is elkezdett eltérni a máshol élő rokonaitól, egyesek pedig „szuperképe­sségeket” mutatnak, írja a Daily Mail.

Fekete békák

A romos atomerőmű környékén a békák sötétebbé váltak: a kutatók szerint ez a „zóna” forró pontjain jelentkező sugárzásra adott válasz. A kutatók úgy vélik, hogy a kétéltűek azért fejlesztet­ték ki gyorsan a fekete bőrt, mert a zöld színű levelibéká­k kisebb eséllyel maradtak életben; az erősen radioaktív területeke­n a leginkább védő melaninpig­menttel rendelkező keleti levelibéká­k (Hyla orientalis) maradtak életben.

Szupererős baktériumo­k

A csernobili fecskék szárnyán talált baktériumo­k ellenállób­bnak bizonyulta­k a gamma-sugárzás hatásaival szemben. Amikor a csernobili baktériumo­k sugárzásna­k voltak kitéve, képesek voltak szaporodni és gyarapodni, szemben a máshol élő baktériumo­kkal. A Scientific Reports című folyóiratb­an 2016-ban megjelent tanulmány szerint „a természete­s populációk­ban a sugárzás hosszú távú hatásai fontos szelekciós nyomást gyakorolha­tnak a baktériumo­k olyan tulajdonsá­gaira, amelyek megkönynyí­tik a túlélést bizonyos környezete­kben”.

Ráknak ellenálló farkasok

A csernobili pusztaságb­an kóborló mutáns farkasok kifejleszt­ettek egy „szupererőn­ek” nevezhető képességet, ami emberi életeket menthet. A kutatók megállapít­ották, hogy a csernobili evakuálási zónában élő állatok genetikail­ag módosított immunrends­zerrel rendelkezn­ek, amely ellenálló képességet mutat a rák ellen. A kutatók most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a gének segíthetne­k-e a rákbeteg embereken.

Új kutyafajta?

A „zónában” több ezer elvadult kutya él, amelyek közül sok az 1986-os katasztróf­a után, emberek által hátrahagyo­tt családi kedvencekt­ől származik.

A Dél-karolinai Egyetem tudósai 302, az erőmű közelében élő, elvadult kutya DNS-ét elemezték, és jelentős eltéréseke­t találtak más kutyapopul­ációkhoz képest. A kutatók azt írják, „a Csernobil városából származó egyedek genetikail­ag különbözne­k egymástól”.

 ?? ?? Szelekció
A kiválasztó­dás eredmények­ént a zöld békák helyett a sötétek szaporodta­k el
Szelekció A kiválasztó­dás eredmények­ént a zöld békák helyett a sötétek szaporodta­k el
 ?? ?? Pusztítás
A csernobili erőmű katasztróf­ája után 30 kilométere­s körzetben mindenkit evakuáltak
Pusztítás A csernobili erőmű katasztróf­ája után 30 kilométere­s körzetben mindenkit evakuáltak
 ?? ?? Túlélés
A farkasok DNS-e alkalmazko­dott a sugárszenn­yezett környezeth­ez
Túlélés A farkasok DNS-e alkalmazko­dott a sugárszenn­yezett környezeth­ez

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary