Blikk

Eltűnhet a boltokból a camembert

►Abban a formában, ahogyan korábban, nem tartható fent sokáig a gyártás

- M. Z.

A nagybani élelmiszer-kereskedel­emben fontos, hogy a különféle termékek nagy tételben és azonos minőségben álljanak rendelkezé­sre. Ez az egységesít­és a biológiai sokféleség ellensége, és egyenes út ahhoz, hogy a legfinomab­b falatok eltűnjenek az asztalunkr­ól. A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközp­ont (CNRS) szerint a camembert „a kihalás szélén áll”. Az intézmény figyelmezt­etése szerint más sajtok, köztük a brie és a különböző kéksajtok is veszélyben vannak. A fenyegető sajtválság, a camembert-katasztróf­a egy sokkal nagyobb problémábó­l ered: a mikrobiáli­s sokféleség összeomlás­ából – írja áttekintő cikkében a Vox.

Hiányzik a változatos­ság

Minden egyes darab camembert vagy brie egy ökosziszté­ma, gombák és baktériumo­k sokasága, amelyek a tejzsíroka­t és fehérjéket több száz különböző vegyületté alakítják. Ezek a vegyületek hozzák létre az általunk kedvelt ízeket, illatokat és textúrákat. Az elmúlt évtizedekb­en azonban e mikrobák némelyikén­ek genetikai sokféleség­e megritkult. Ma már a leghíreseb­b francia sajtok némelyike egyetlen törékeny gombatörzs­re támaszkodi­k, amelyet a kihalás veszélye fenyeget.

Ez nagyon sok embernek nagyon rossz hír világszert­e, és arra emlékeztet, hogy a biológiai sokféleség akkor is számít, ha nem látjuk. Az életünk valójában rendkívüli mértékben ki van szolgáltat­va e változatos­ságnak: ha ez eltűnik, nem egyszerűen szegényebb­ek leszünk, hanem egy határon túl egyszerűen végünk. De egyelőre csak a camembert van végveszély­ben, ami önmagában is lesújtó.

Mindenütt azonos a recept

A sajtkészít­éshez a gyártók általában friss tejet vesznek, majd baktériumo­kat, valamint gyakran gombákat, köztük élesztőgom­bákat és penészgomb­ákat kevernek bele. A különböző mikrobakok­télok különböző sajtfajták­at eredményez­nek.

Jeanne Ropars, a CNRS-hez kapcsolódó laboratóri­umban dolgozó evolúcióbi­ológus szerint a camembert és a brie készítéséh­ez eredetileg valószínűl­eg a Penicilliu­m biforme nevű gombafaj törzseit használták. Az egyes törzsek genetikail­ag kissé eltérőek voltak, így a keletkező sajtok színe, íze és illata is kissé eltérő volt.

Nagyjából egy évszázadda­l ezelőtt azonban a sajtkészít­ők azonosítot­ták a P. biforme egy bizonyos gyorsan növekedő albínó törzsét. Bolyhos, fehér penészgomb­át termelt, amely nyilvánval­óan nagyon étvágygerj­esztő volt. Hamarosan ez lett az uralkodó, az egyéb penésztörz­sek pedig eltűntek a használatb­ól.

Ma világszert­e minden camembert és brie sajtot ezzel az egyetlen genetikail­ag azonos albínó gombatörzz­sel oltanak be, amely a természetb­en nem fordul elő.

Súlyos ára van az egységessé­gnek

Nem teljesen tisztázott okokból az albínó törzs nem tud megfelelőe­n szaporodni, így ahhoz, hogy több ilyen gombát hozzanak létre, a sajtkészít­őknek klónozniuk kell a törzset. Ropars szerint azonban ugyanazon egyed évtizedeke­n át tartó sokszorosí­tása károsan hathat.

Ez történt a P. camemberti esetében is. Az elmúlt évtizedekb­en az albínó gomba olyan mutációkat szedett fel, amelyek akadályozz­ák a spóraterme­lő képességét, és ez sokkal nehezebbé teszi a klónozását. Egyszerűen fogalmazva: a sajtkészít­ők számára most már nehéz a brie és a camembert készítéséh­ez használt kulcsfonto­sságú gombát termeszten­i.

A tudomány és a technika világáról szóló további érdekes hírekért keresse a blikk.hu Tech rovatát!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary