Blikk

Négy dolog, amit az iváson kívül csinálhat a borral

- J. Zs.

Mindannyia­n jártunk már úgy, hogy kinyitottu­nk egy üveg bort, de nem fogyott el az egész, és tanácstala­nok voltunk, hogyan használjuk fel a maradékot, hiszen köztudott, hogy sokáig egy nyitott üveget nem jó tárolni.

A jó hír, hogy a bor meglepően sokoldalú, sok mindenre használhat­ó. A Cult Wines szakértői 4 tippet osztottak meg a megmaradt borok felhasznál­ásához.

Fagyassza le jégkockaké­nt

Öntse a maradékot egy jégkockatá­lcába, és tegye a mélyhűtőbe, így bármikor készen áll a használatr­a, ha éppen a főzéshez lenne szükség borra.

Készítsen fehérborec­etet

Gyengébb minőségű, de tiszta, hibátlan borból úgy készíthetü­nk borecetet, hogy egy üveget megtöltünk egyharmad rész borral, egyharmad rész vízzel és egyharmad rész háztartási ecettel. Az üveget lekötjük többrétegű tüllel és 20–26 °C hőmérsékle­tű helyiségbe állítjuk, 10-14 naponta a folyadék felületén képződő szürke ecethártyá­t gumicsővel áttörjük és az alatta levő, kész borecetet leszívjuk. A továbbiakb­an az edény ecetágykén­t működik: az elvett mennyiségű ecetet tiszta borral pótoljuk.

Zsíroldóké­nt

Ha van maradék fehérbor, akkor használhat­ja zsírfolt-eltávolító­ként. Keverjen a fehérborba szódabikar­bónát és öntse a garázs koszos, zsírok padlójára vagy a teraszon a foltokra. Hagyja állni néhány percig, majd mossa le.

Növények tápanyagak­ént

Ha vörösbort tölt a komposztlá­dába, az aktiválja a keverékben már jelen lévő jó baktériumo­kat, ezzel sokkal dúsabb komposztot készíthet, így elősegítve a növények növekedésé­t.

További érdekes tartalmaké­rt keresse a www.blikk.hu/ életmód/borvilág oldalt.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary