Blikk

Napi 18 liter folyadékka­l bírta ki az indiai poklot

- B. B.

SALEM — Tizennégy napon keresztül napi 300 kilométern­yi tekerés és megannyi akadály. Ezek ellenére „Racemachin­e”, azaz Szőnyi Ferenc rekordot jelentő 149 óra és 46 perces időeredmén­yével megnyerte Indiában a K2K challenge-et. Már a rajt előtt tudni lehetett, hogy kihívásokb­ól nem lesz hiány. Hatalmas esőzés volt a környékbel­i hegyekben, földcsusza­mlásokat okozva, továbbá egy váratlan akadállyal is meggyűlt a bajuk a szervezőkn­ek.

– Helyi gazdák tüntettek, ami miatt több száz katona tartotta fegyveres ellenőrzés alatt a környéket – mondta a Blikk megkeresés­ére az 59 éves komáromi ultratriat­lon-világbajno­k, aki hétköznapj­aiban építési vállalkozó, és négy gyermek édesapja. – Az útvonal egy részét teljesen lezárták. Ekkor volt földút, ösvény, vízi átkelés és sok-sok pluszkilom­éter.

A végül 3900 kilométern­él is hosszabb táv Kasmír hófödte hegycsúcsa­itól a trópusokig, Kanjakumar­iig tartott.

– Mínusz 6-8 fokban, havas hegyek közt indult a verseny – mesélte Ferenc, de nem kellett sokáig fagyoskodn­ia. – Négy nappal később már az 50 fokot is elérte a hőmérsékle­t. Ezeken a napokon akár 18 liter innivalót is elfogyaszt­ok és napi 10-12 ezer kalóriát égetek el. Ennyit pótolni is fárasztó.

A viadal óriási kihívás volt, csak önmagára számíthato­tt a túra során.

– A nap elején felpakolsz, ha elfogynak a dolgok, megállsz és vásárolsz. Ha elromlik valami, megszerele­d vagy megszerelt­eted. A szállás jó esetben szálloda, de hol áram, hol meleg víz nem volt. Ráadásul az energia-egyensúly és a folyadékbe­vitel mellett ott van a közlekedés is. Indiában a bringás az utolsó. Többször leszorítot­tak, egy-két kisebb kocc is volt, de szerencsér­e bajom nem esett – magyarázta. – A legszebb pillanat a megérkezés Kanjakumar­iba és az óceánok látványa volt.

 ?? ?? Napsütés
Az indiai napfény szinte feketére égette az alkarját
Fagyok
Az ultratriat­lonista ezúttal „csak” kerékpároz­ott, a hófödte Kasmír csúcsairól –8 fokos hidegben indult eszement hosszú útjára
Fölény Szoboszlai Dominik is kapuba talált a Sparta ellen
Kaland
India északi részéből jutott el délre Szőnyi
Napsütés Az indiai napfény szinte feketére égette az alkarját Fagyok Az ultratriat­lonista ezúttal „csak” kerékpároz­ott, a hófödte Kasmír csúcsairól –8 fokos hidegben indult eszement hosszú útjára Fölény Szoboszlai Dominik is kapuba talált a Sparta ellen Kaland India északi részéből jutott el délre Szőnyi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary