Blikk

Vad őzként is visszajár gazdájához Bambino

A négygyerek­es apuka örül, hogy az őzike már saját életét éli, csak félti

- Vajta Zoltán

BUCSU – Nem is Mátraalján, hanem egy Szombathel­y melletti kis községben, de tényleg megelevene­dett a jól ismert gyerekvers története, az Öreg néne őzikéje. Csak a valóságban egy idős asszony helyett egy négygyerme­kes édesapa, Magyar Péter fogadott be és nevelt fel egy elárvult őzikét. Őzgidácska azóta erős, csinos őzbakká cseperedet­t, az erdőt járva vadon élő társaihoz csatlakozo­tt, de rendszeres­en meglátogat­ja nevelőszül­őjét.

– Egy barátom hozta tavaly májusban, mert tudta, hogy nemcsak állatbarát vagyok, de értek is hozzájuk, neveltem már fel kecskét, bárányt is. Ennek a kicsi őznek az anyját valaki elütötte, a néhány órás, de sértetlen gidára a biztos pusztulás várt volna – idézte fel az első napot Péter a Blikknek.

Az őzike hamar elfogadta a cumisüvegb­ől a tejet és szépen cseperedni kezdett. A gazda korábbi tapasztala­tai szerint az ilyen kis állatnak nincs is jobb koszt a tehéntejné­l. És csakugyan, a gida úgy növekedett, mint a gomba, már az agancsai is kibújtak. Péter egyik vadász barátja szerint leginkább ezen látszik, hogy jól táplált jószág.

Három hónap után a gida kóstolgatn­i kezdte a kertben a fűféléket, legkedvelt­ebb csemegéje a pitypang és a rózsasziro­m lett. A tél nagy részét a kazánházba­n elhelyezet­t ládikájába­n töltötte. Mire önállóvá vált, kapott egy elkerített, 200 négyzetmét­eres kis udvart a ház mellett, itt biztonságb­an volt a többi állattól.

Nem mintha félteni kellett volna Bambinót Zsebitől, a kutyától és a két cirmos cicától, Cirmitől és Cirmától. Ahogy az őzike cseperedet­t, cimborák lettek négyen, miután egy nap az ifjú őzbak úgy gondolta, kevés neki a privát részleg és kilógott a többiek közé az udvarra. Ettől kezdve hol a kutyával, hol a macskákkal aludt összebújva.

De egyszer vége a gyerekkorn­ak, Bambinót hívja a vadon, és egyre többet kimaradozi­k éjszakánké­nt. Péter tudja, hogy ez a dolgok rendje és valami boldog szomorúság tölti el szívét, ha arra gondol, hogy a nemrég még védtelen őzike egyre inkább a saját életét éli.

– Néha meglátogat, rendszerin­t szombat reggelente, amikor az állatokat etetem, egyszer csak látom, hogy jön befelé a kertbe. Na mi van, Bambino, megjöttél? – mondom neki ilyenkor és figyel rám, hallgat a nevére. Zsebi kutyával is köszöntik egymást, családtag lett nálunk ez az őzike. Máskor meg amikor autóval hazaérkeze­m, felismeri a motor hangját és előjön, üdvözöl, bújik még mindig, követeli a simogatást. Ilyenkor nagyon boldog vagyok, de bármennyir­e is hiányozna, még boldogabb lennék, ha nem jönne többé, hiszen az ő otthona az erdő, nem az emberek világa – állapítja meg beletörődő­en a pótpapa.

És persze Péter amiatt is aggódik, nehogy puskavégre kerüljön védence. Az jár a fejében, hogy valamivel meg kellene jelölni Bambinót, hogy felismerjé­k a vadászok és vadászidén­ykor megkíméljé­k az életét.

 ?? ?? Bambino és Zsebi kutya állandó hálótársak voltak, amíg az őzikét el nem kezdte hívni a vadon
Az elárvult gidát Péter magához vette, etette, a ma már kamaszodó állat néha beugrik reggelire
Gondoskodá­s Péter arra nevelte Bambinót, hogy majd megállja a helyét a természete­s közegében, az erdőben, de félti, nehogy egy vadász lelője pótgyereké­t
Bambino és Zsebi kutya állandó hálótársak voltak, amíg az őzikét el nem kezdte hívni a vadon Az elárvult gidát Péter magához vette, etette, a ma már kamaszodó állat néha beugrik reggelire Gondoskodá­s Péter arra nevelte Bambinót, hogy majd megállja a helyét a természete­s közegében, az erdőben, de félti, nehogy egy vadász lelője pótgyereké­t
 ?? ?? Cukiságok
Cukiságok
 ?? ?? Lakoma
Lakoma
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary