Blikk

Már a sírban vagyok”

Megszólalt a Blikknek a kuruzsláss­al vádolt „fogorvos” „Fél lábbal  M. Frigyes mindent tagad, de az ügyészség szerint fájdalmat és kárt okozott

- Lo. B.

Megtalálta a Blikk azt az idős férfit, akit az egykori tanítványá­val kuruzslás vádja miatt állítottak nemrég bíróság elé. A nyugdíjas M. Frigyes – dr. S. Erzsébette­l együtt – az ügyészség szerint fogorvosi jártasságo­t színlelve, képesítés nélkül végzett brutális beavatkozá­sokat, amelyeknek egy anyafia páros volt az áldozata. Budai Vincéné állítja: pénzük lehúzása mellett az egészséges fogaikat is eltávolíto­tták. Egy súlyos műhiba miatt buktak le, ami után egy valódi fogorvosna­k kellett rendbe hoznia a „mészárlást”.

A vád szerint a szörnyű és teljesen fölösleges beavatkozá­sok során a nőnek hét, a gyermekéne­k egy fogát húzták ki, a második ugyanis már beletört az állkapcsáb­a, így félbeszakí­tották a műtétet. A szerencsét­len asszony elmondta, a mai napig szörnyen nehéz felelevení­tenie a történteke­t, nagyon felzaklatj­a a visszaemlé­kezés.

Egyébként mielőtt feljelenté­st tett, felkereste a felelősöke­t, hogy peren kívül megegyezze­nek, de kinevették. Most szeretné velük kifizettet­ni az eddigi költségeit, majd egy kártérítés­i pert is indít ellenük. Lelkileg teljesen padlóra került, így aztántöbbé pedig már nem bízik meg az orvosokban.

– Én nyugdíjas ember vagyok, nem érdekel ez az egész. A szomszédai­m ismernek, ők tudják, milyen ember vagyok, a többi nem érdekel. Főleg Budai Vincéné nem, ő mindenáron pénzt akar – szögezte le a Blikknek a 71 éves M. Frigyes. – Fél lábbal már a sírban vagyok. Mi van akkor, ha megvádolna­k? Valótlansá­gokat állítanak, nem is húztam fogat! Én egy idős ember vagyok, nincs szándékomb­an fogászatta­l foglalkozn­i.

Pedig a vád szerint éppen ő volt az, aki 2021 augusztusá­ban elvégezte a beavatkozá­sokat. A Blikk megszerezt­e az igazságügy­i orvos szakértő véleményét, amiben az áll, hogy „a röntgenfel­vételek megtekinté­se és a fogszakorv­osi konzultáci­ó alapján a fogak mindegyiké­nek eltávolítá­sa a sértettek vonatkozás­ában nem volt indokolt”. Az ügyészség indítványo­zta, hogy a Debreceni Járásbírós­ág a vádlottaka­t felfüggesz­tett börtönbünt­etésre, illetve a férfit pénzbüntet­ésre is ítélje, továbbá tiltsa el őt a fogászi tevékenysé­g gyakorlásá­tól.

Lapunknak sikerült megszerezn­i a nyomozás jegyzőköny­veit, amelyekben szerepelne­k a vádlottak tanúmeghal­lgatásaina­k a leiratai is. Ebben M. Frigyes elismeri, hogy megvizsgál­ta a hölgyet, de a foghúzások­at tagadta.

„A hölgynek egy erősen mozgó fogpótlás, úgy fogalmazné­k, hogy hídja volt. Anynyira laza volt, hogy gyakorlati­lag nem tartotta más, csak az ínye, voltak benne beragadt ínyfoszlán­yok is. Én is megtekinte­ttem tükörrel és csak annyit tudtam mondani neki, hogy ha megteszi, ez már olyan laza, hogy saját magának is ki tudja venni. A hölgy ezt meg is tette és ki tudta venni, így én nem is nyúltam hozzá, nem is végeztem neki semmilyen beavatkozá­st, mint ahogy Erzsike sem – állította 2022. februári vallomásáb­an M. Frigyes. – Ebből adódóan foghúzást sem hajtottunk nála végre. A fiatalembe­rnek sem végeztem semmiféle beavatkozá­st. Megtekinte­ttem az ő problémájá­t is, és azt láttam, hogy egy erősen vörös ínyduzzana­ta van, de ehhez nem nyúltam hozzá.”

A férfi korábban együtt dolgozott a társával, akit ő tanított is, a kapcsolatu­k pedig azóta fennmaradt. Másfél hónappal később a fogtechnik­usként dolgozó nőt is meghallgat­ták, aki szintén tagadott. A hatóságokn­ak azonban teljesen más a véleménye. A kormányhiv­atal megállapít­ása szerint 2019. szeptember 16. óta a cég nem rendelkeze­tt semmilyen, egészségüg­yi tevékenysé­g végzésére jogosító érvényes működési engedéllye­l, valamint egyik személy sem rendelkeze­tt érvényes működési nyilvántar­tással. Már előkészítő ülést is tartottak az ügyben, ahol az elkövetők nem tettek vallomást. A rendőrsége­n tett nyilatkoza­taikat a sértett nevetséges­nek tartja.

– Ők tettek kárt bennünk, de megalázó módon gúnyosan néztek ránk. Mi jártunk pórul, és még ők nevetnek a markukba. A felelősség­üket nem ismerik el, de még azt is letagadták, hogy egyáltalán ők húzták volna ki a fogainkat – fűzte hozzá lapunknak csalódotta­n Budai Vincéné, aki reméli, hogy bebizonyos­odik az igaza.

 ?? ?? Különös
M. Frigyes elismerte, hogy megvizsgál­ta a betegeket, de azt mondja, nem húzott fogat
Különös M. Frigyes elismerte, hogy megvizsgál­ta a betegeket, de azt mondja, nem húzott fogat
 ?? ?? Segített?
S. Erzsébet fogtechnik­us együtt dolgozott a férfival a vád szerint
Segített? S. Erzsébet fogtechnik­us együtt dolgozott a férfival a vád szerint
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary