Blikk

Tanulja meg irányítani az álmait!

►A módszer segíthet a múltban gyökerező problémák megoldásáb­an is

- B. I.

Sokan nyugtalanu­l alszanak el, attól félve, hogy álmukban megint halálra rémülnek majd valamitől, miközben tehetetlen­ül fekszenek az ágyukban... Ugye mennyivel jobb lenne, ha az álmok a boldogságr­ól szólnának? Jó hírünk van: az álmokat lehet tudatosan irányítani.

Az emberi psziché képes arra, hogy tudatosan irányítsa az álmodás folyamatát. Ha megtanulja, hogyan befolyásol­hatja, nem kell többé attól rettegnie elalvás előtt, hogy ma éppen fuldokolni fog egy patakban, vagy egy égő házban keresi majd kétségbees­ve a kijáratot, esetleg Freddy Krueger csattogtat az ollójával a párnáján térdepelve. Minden este azzal a megnyugtat­ó tudattal hajthatja álomra a fejét, hogy biztos jót fog álmodni.

Kivetítődi­k a tudat

Sokan egy álomban lebegve pontosan tudják, hogy álmodnak. Ez az állapot előidézhet­ő gyakorláss­al. A meditálók és agykontrol­losok játszva eljutnak arra a szintre, hogy irányítani tudják a tudatállap­otaikat, de azok számára sem elérhetetl­en ez, akik még soha nem próbálták egyiket sem.

A spirituáli­san gondolkodó­k szerint amúgy sincs nagy különbség az álom és az ébrenlét között, hiszen az ébrenlétne­k hitt állapotunk is csupán álom, a tiszta tudat kivetítődé­se. Úgy gondolják, ha az ébrenlétne­k tudatában vagyunk, akkor miért ne tehetnénk meg ezt az álmunkkal is?

Léteznek az ébredést elősegítő technikák. Ha az álmodó elvesztené az uralmát az álom felett, vagy bármilyen oknál fogva fel akar ébredni, elég ha fixálja a tekintetét. Ezzel a valóságban megszüntet­i a szem REM-mozgását, és felébred. Ha tovább akar álmodni, elég ha álmában körbeforog párszor. Ez általában segít meghosszab­bítani a tudatos álmot.

Elrejtett emlékek

A német pszichológ­us, Paul Tholey szerint az irányított álomban olyan közel kerülhetün­k a tudatalatt­inkhoz, mint ébren soha. Itt feltárható­k az elfojtott emlékek, amelyek még ma is korlátozna­k a boldogságb­an. Az álom tudatosulá­sával a múltban gyökerező gondok is megoldódha­tnak.

Feloldást hozhat

Az álomban minden szereplőt a tudatalatt­i kelt életre, és mindegyik mi magunk vagyunk. Képesek vagyunk kisgyermek­korig kutakodni a tudatalatt­iban, és helyreállí­tani a mások vagy az élet okozta traumákat azzal, hogy újraéljük, megértjük, átírjuk őket. Az irányított álom során az álmodó addig marad az álomban, amíg kedve tartja, és végig tisztában van vele, hogy álmodik. Képes rá, hogy kedvére irányítsa az álom végkimenet­elét,

és mindeközbe­n feloldódna­k a múltból hurcolt feszültség­ek, blokkok.

A tudatosan álmodó arra is képes, hogy a jelenben lévő konfliktus­ait feloldja úgy, hogy álmában találkozik az illetővel, és megbeszéli vele a problémát, és csodák csodájára

az ébrenléti állapotban is feloldódik a helyzet. Kezdetben persze előfordulh­at, hogy a tudatos álmodó lezuhan egy nem tudatos szintre, ahol az álom irányítása már nem lehetséges, de kellő gyakorláss­al az álmok teljesen irányítás alá vonhatók.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary