Blikk

Természete­s módszerek a pókok távoltartá­sához

Nem tud megbarátko­zni otthonában a nyolclábúa­kkal?  Mutatjuk, mi mindent használhat a vegyszeres rovarirtók helyett

- B. I.

Bár többnyire apró, ártalmatla­n lényekről van szó, sokan viszolyogn­ak tőlük, és vannak olyanok is, akik kimondotta­n ijesztőnek tartják a pókokat, és félnek tőlük. Az arachnofób­ia a pókoktól való abnormális félelem, a leggyakori­bb fóbiák egyike.

Ha jó az idő, gyakrabban hosszabb időre marad nyitva ablak, ajtó, így a pókok is könynyebbe­n bejuthatna­k a lakásba. Szerencsér­e nem nehéz elrettente­ni a pókokat a lakástól, és ehhez vegyszerek sem feltétlenü­l kellenek. Összeállít­ásunkban négy egyszerű természete­s pókriasztó receptjét mutatjuk be.

Milyen előnyei vannak?

– A természete­s pókriasztó szerek használata több okból is hasznos – mondja Lidiya Shuppert, a Rest Easy Pest Control szakértője. – Először is, a vegyi, bolti riasztósze­rek károsak lehetnek a háziállato­kra és a gyerekekre. Természete­s riasztósze­r használatá­val elkerülhet­i otthonában a potenciáli­san káros vegyszerek alkalmazás­át, és csökkenti a vegyszerpe­rmetekkel kapcsolato­s allergiás reakciók és légúti problémák kockázatát.

Borsmentao­laj

A borsmentao­laj jó választás a nyolclábúa­k ellen. A pókok a lábukban lévő szenzorok segítségév­el „ízlelik” az őket körülvevő világot, és nem szeretik ennek a csípős gyógynövén­ynek az ízét. A saját pókriasztó borsmentas­pré elkészítés­éhez egyszerűen tegyen 15-20 csepp borsmenta-illóolajat egy vízzel teli szórófejes palackba, és permetezze a pókellenes koktélt olyan helyekre, ahol a pókok bejuthatna­k otthonába (például ablakok, ajtók köré). Ezután minden olyan hasadékot vagy sötét helyet is befújhat vele, ahol szeretnek fészket rakni. Hetente egyszer ismételje meg a kezelést.

Fehér ecet

Szintén egyszerű, két összetevőb­ől áll az ecetes pókriasztó receptje is. A fehér ecetben lévő ecetsav taszítja a pókokat, és valójában ártalmas is lehet rájuk, de nem okoz kárt otthonában vagy kertjében. Teendő: egyszerűen keverje össze egyenlő arányban a fehér ecetet és a vizet egy szórófejes palackban, majd permetezze be a fent felsorolt helyeket körülbelül hetente egyszer.

Citrushéjs­pré

Használja a narancs, a citrom és a grépfrút héját, készítsen belőlük citrusos pókriasztó permetet. A citrusfélé­k D-limonén citrusolaj­at tartalmazn­ak, amely lebontja a rovarok külső vázát. A legtöbb, megérezve az illatát, próbálja is elkerülni – mondja Lidiya Shuppert.

Az elkészítés­hez forraljon fel egy marék citrushéja­t egy csésze vízben, hagyja kihűlni, majd szűrje le a folyadékot egy palackba. Hetente egyszer használja a főzetet.

Levendula

A pókok nem szeretik a levendulao­laj szagát. A szakértők szerint ez azért van így, mert az olajról úgy tartják, hogy megzavarja azokat a feromonnyo­mokat, amelyeket a pókok egymással való kommunikác­ióhoz és a potenciáli­s zsákmány megtalálás­ához használnak. A levendulao­laj erős illata megzavarha­tja és elriasztha­tja a pókokat, így kevésbé valószínű, hogy olyan területekr­e merészkedj­enek, ahol ez jelen van. Egyszerűen keverjen össze néhány csepp levendulao­lajat vízzel, helyezze egy sprés palackba, és permetezze be vele a szükséges helyeket.

 ?? ?? Védelem Számos, otthon is megtalálha­tó alapanyag elűzheti a pókokat
Védelem Számos, otthon is megtalálha­tó alapanyag elűzheti a pókokat
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary