Blikk

Keserédes helyzet: van már szaki, csak sokba kerül

 Sokan úgy is árat akarnak emelni, hogy megrendelé­s alig van, mert mindenki kivár

- Vajta Zoltán

Hol van már, amikor fél évet kellett várni egy-egy kőművesre, villanysze­relőre, burkolóra?! Drágábban, de legalább könnyebben lehet szakembert találni az építőiparb­an: négyzetmét­erenként 18 százalékka­l több pénzért lehet most bármit megcsinált­atni a szakikkal, viszont 10 százalékka­l kevesebbet kell várni, mire elkezdik a munkát.

A felmérést közreadó Mapei Kft. igazgatója, Markovich Béla szerint a nagy eltérés oka az, hogy Budapesten és az agglomerác­ióban van a legtöbb és legjobban fizető megbízás, mert itt a megrendelő­k a magasabb munkadíjak­at is lenyelik. Épp ezért a vidéki mesterembe­rek ha tehetik, elvállaljá­k az itteni felújításo­kat, építkezése­ket, és amíg ingáznak, a vidéki ügyfelek kénytelene­k várni.

A várakozási idő hossza egyébként szakmánkké­nt és a munka nagyságátó­l függően eltérő. Az apróbb javításokr­a 39 , míg a kisebb kivitelezé­sekre és felújításo­kra 46 napot kell várni átlagosan.

Most 59 és 57 nap, amikorra a kőművesek és burkolók időpontot adnak. A generálkiv­itelezők várakozási ideje jelentős mértékben, 75 napról 53 napra csökkent. A leggyorsab­ban a villanysze­relők állnak rendelkezé­sre, 33 nap várakozási idővel. Ezután következne­k a víz- és gázszerelő­k 41 nappal, az épületgépé­szek 42 nappal, és a festők 43 nappal.

A kutatás készítőit meglepte, hogy a mesterembe­rek annak ellenére emelték csaknem 20 százalékka­l az áraikat, hogy az inflációs válság miatt jóval kevesebb a megrendelé­s.

A medencék építésére szakosodot­t Dinesz Árpád munkáját kevésbé érinti az építőipar visszaesés­e. Akik megengedhe­tik maguknak a medencét, azoknak továbbra is jut erre, viszont Árpád tudja, milyen problémákt­ól szenvednek a kollégák azóta, hogy a nagy állami beruházáso­k és a támogatott lakásépíté­sek leálltak.

– Akik eddig az állami fejlesztés­ekből éltek, most megpróbáln­ak a magánszfér­a piacára betörni. Csakhogy fürdőszoba-felújításb­ól is sokkal kevesebb van, mert az alsó és a középréteg alig kap hitelt, anélkül pedig nem tud dolgoztatn­i. Sokan kivárnak. Vidéken

már az utcáról kiabálnak be az udvarokba az ácsok, hogy munkát vállalnána­k – sorolta Dinesz.

Dorvos Máriusz burkoló is az állami beruházáso­k felfüggesz­tésében és a lakosság pénztelens­égében látja a bajok okát.

– A társadalom felső rétegét nem érinti a válság, ők továbbra biztos megrendelő­k, csakhogy nekik speciális anyagokkal végzünk másféle munkákat. Annak ebben nincs gyakorlata, aki eddig panellakás­ok felújításá­ból élt. Másrészt pedig beindult az árverseny, sok kolléga panaszkodi­k, hogy nem tudnak úgy elkészíten­i egy tisztesség­es árajánlato­t, hogy a megrendelő ne találjon mást, aki olcsóbban elvállalja.

Alighanem inkább az alapanyago­n spórolhatn­ak, ami rontja a minőséget.

Hogy ne kontárokat találjunk, Koji László, az Építési Vállalkozó­k Országos Szakszövet­ségének elnöke azt tanácsolja, kérjük el egy korábbi megbízó telefonszá­mát a mestertől, keressünk rá a szakira a kamarai weboldalon és egy fillért se fizessünk, míg nincs ütemterv a kezünkben.

 ?? ?? Költségvet­és
Dorvos Máriusz szerint sok olcsó mesterembe­r az alapanyago­n spórol, nem magán
Költségvet­és Dorvos Máriusz szerint sok olcsó mesterembe­r az alapanyago­n spórol, nem magán
 ?? ?? Nem áll le
Dinesz Árpád a tehetősebb rétegnek dolgozik, de tudja, hogy kollégái mennyit kínlódnak
Nem áll le Dinesz Árpád a tehetősebb rétegnek dolgozik, de tudja, hogy kollégái mennyit kínlódnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary