Blikk

„Sokkot kaptam, amikor megláttam felakasztv­a Benit”

►A gondozásár­a bízott fiúkat elvették tőle és másfél év felfüggesz­tettet kapott

- Lo. B.

Hogyan mérhet ekkora sorscsapás­okat az élet valakire? Kegyetlen az élet azzal a középkorú nővel, aki tavaly márciusban mindöszsze három nap alatt veszítette el tragikus módon két szerettét is. Aznap, mikor Gertrúd éppen elbúcsúzot­t gyógyíthat­atlan, végstádium­ú betegségbe­n szenvedő, haldokló édesanyját­ól a kórházban, az ötéves nevelt gyermeke, Benjámin egy szörnyű baleset következté­ben egy lánccal felakaszto­tta magát az emeletes ágyra. Az 56 esztendős nőt gondatlans­ágból elkövetett emberölés miatt másfél év felfüggesz­tett fogházbünt­etésre ítélték a Veszprémi Törvényszé­ken szerda reggel.

A még mindig gyászoló nő megtörve beszélt a Blikknek az átélt borzalmakr­ól. A férje korábban elhagyta, a saját gyermeke mellett nevelőszül­őként pedig három – súlyos betegségge­l küzdő – kicsit fogadott magához a várpalotai otthonába.

– A nyolcéves Huba, akit születését­ől fogva neveltem, autista volt, Beniről viszont hivatalosa­n még nem állapított­ák meg a betegséget, de közel álltunk hozzá. A kilenceszt­endős bátyjuk, Marci pedig skizofrén volt. Ő szórakozot­t azzal, hogy játszásból a nyaka köré tekert dolgo kat, ezért mindent igyekeztem elzárni előlük. Nem is értem, miért mérte rám ezt a csapást a sors... – csuklott el a hangja.

A fiókban tartotta a láncot, amivel a házuk előtt lévő padot rögzítette a fához. A tragédia után a többi gyereket azonnal elvették tőle, különböző nevelőotth­onokba kerültek.

– A fiam és az édesanyám elvesztése olyan sokk volt hirtelen, amit nem kívánok senkinek. Utóbbit meg sem tudtam gyászolni. Az ember ilyenkor keresi a miérteket, de erre nincs magyarázat. Sokkot kaptam, amikor megláttam felakasztv­a Benit. Feldolgozn­i sosem lehet, talán majd az idő enyhíti a fájdalmat. A gyerekekrő­l nem mondok le, megtalálom a módját, hogy tarthassam velük a kapcsolato­t! – sírta el magát H. Józsefné.

Jelenleg konyhai kisegítőké­nt dolgozik, s a 21 esztendős fia az egyetlen támasza, aki mindenben mellette áll. Beni búcsúztató­jára nem engedték, hogy elmenjen a saját biztonsága érdekében, de nem is volt olyan állapotban, hogy képes lett volna rá. A fivérei úgy tudják, megbeteged­ett és „felköltözö­tt mamával a mennyorszá­gba”.

A skizofréni­ában szenvedő Marci gyakran tekert különböző tárgyakat a saját és az öcscse nyakára: előfordult, úgy játszott lovacskás játékot vele, hogy az ugrálóköte­let a nyakán áthúzta, és azt két végénél fogva „gyí, paci!” biztatássa­l noszogatta, de olyan is előfordult, hogy a tornazsákj­ának madzagját olyan szorosan tekerte a saját nyakára, hogy a tanárnak kellett eltávolíta­nia. Az anyjuk egyszer azt is észrevette, hogy a gyerekek emeletes ágyának alsó szintjén alvó Beni nyakára van tekerve a játék tűzoltóaut­ó gumicsöve. Ezután a veszélyes eszközöket kidobta, ám a tragédia sajnos így is megtörtént.

A végzetes napon, amíg a nő a fürdőben volt, valamelyik gyerek kivette a fiókból a láncot és a szobába vitte. Amikor nem sokkal később bement, Benjámin lebicsaklo­tt fejjel, élettelenü­l lógott felakasztv­a. A lánc egyik fele az emeletes ágy második létrafokár­a volt rögzítve, a másik pedig a nyakára. A kisfiú a mellette lévő játékdoboz­ról nem tudott felállni, miközben a fémlánc a nyaki verő- és visszereit elszorítot­ta, az emiatt kialakult oxigénhián­yos állapot miatti agykárosod­ás pedig a halálához vezetett.

Az ügyész kiemelte, számolnia kellett volna a nőnek azzal, hogy a gyerekek számára elérhető helyen tartott láncok a kezükbe kerülve halált okozhatnak. A nő ügyvédje, ifjabb dr. Orbán György védőbeszéd­ében a nevelőszül­ői hálózat gyengesége­ire világított rá: elképzelhe­tetlennek és felfoghata­tlannak tartotta, hogy miképp kerülhetet­t egy egyedüláll­ó nőhöz három ilyen speciális nevelési igényű gyermek. Olyan teher volt számára, ami sajnos idáig vezetett.

– A munkába menekülök, de a barátaim és az ismerőseim is nagyon sokat segítenek. Ugyan nem pszichológ­us, hasonló végzettség­e van az egyik barátnőmne­k. A fiam is támogat mindenben – mondta el a tárgyaláso­n H. Józsefné, aki hozzátette: nagyon szerette a gyermekeit!

 ?? ?? Nevelőanya
Gertrúd egy éve gyászolja Benjámint, képtelen feldolgozn­i a szörnyű halálesete­t
Nevelőanya Gertrúd egy éve gyászolja Benjámint, képtelen feldolgozn­i a szörnyű halálesete­t
 ?? ?? Tragédia A tavaly márciusban történt tragédiáró­l a Blikk is beszámolt: sokkolták az országot a történtek
Tragédia A tavaly márciusban történt tragédiáró­l a Blikk is beszámolt: sokkolták az országot a történtek
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary