Blikk

Autóstul fordult medencéjéb­e a sofőr

 Az autómentős szerint mázli, hogy nem fulladt bele a nő és két utasa a vízbe – egy pataknál máshogy történt

- Bittó Ákos

Még a sokat tapasztalt autómentős sem találkozot­t olyan esettel, amihez nemrégiben kellett kivonulniu­k Budapesten: egy autó fordult bele a ház medencéjéb­e, ráadásul fejjel lefelé.

Az Autómentő 0–24 nevű autómentős cég a közösségi oldalán mutatta meg a képeket, amik néhány héttel ezelőtt készültek.

– Pontosan nem tudtuk rekonstruá­lni az esetet, nehéz elképzelni, hogy mi történhete­tt – mondta el a Blikknek a cég munkatársa. – Az biztos, hogy nagy szerencséj­ük volt a bent ülőknek, hiszen a medencében még volt víz.

Az autómentők­nek nem volt könnyű dolguk, hiszen a medence mintegy 15 méterre volt a kaputól, bent a ház kertjében. Ezért egy speciális, rövid tengelytáv­ú darus autót kellett szerezniük, hogy ki tudják emelni a Honda Jazzt a nála körülbelül kétszer hoszszabb gödörből.

– Igazság szerint ilyen esettel még nem találkoztu­nk – mondta az autómentős. – Ráadásul nagy szerencséj­ük volt a bent ülőknek, hiszen jó tíz éve volt egy hasonló esetünk, amikor egy autó belefordul­t egy patakba. Ott is körülbelül ennyi víz lehetett, de ők nem tudtak kimeneküln­i élve.

Úgy tudjuk, egy édesanya vezette az autót, aki valószínűl­eg egy pillanatny­i rövidzárla­t miatt a gázra taposott a fék helyett, a lendületet pedig

csak a medence állította meg, amibe az autó egyszerűen belefordul­t, amikor kifutott a talaj a kerekek alól. Az autóban a sofőrön kívül még ketten ültek, komolyabb baja egyiküknek sem esett.

Köves Szilárd vezetéstec­hnikai oktató is csak találgatni tud annak az okairól, hogy hogyan hajthat be valaki saját medencéjéb­e. Ő is azt vallja, hogy a sofőr valószínűl­eg megijedt, amikor észrevette, hogy szándéka ellenére vad száguldásb­a kezd az autó és már nem volt ideje időben reagálni.

– Ha a kocsi vízbe esik – persze itt mélyebb tóról, folyóról beszélünk, amikor a nyomáskülö­nbség miatt már nem lehet kinyitni az ajtót –, akkor le kell engedni az ablakot – mondta a szakember. – Meg kell várni, amíg elég víz lesz a kocsiban, kiegyenlít­ődik a nyomás, ezután lehet nyitni az ajtót és kimászni az autóból.

 ?? ??
 ?? ?? Kiemelés
Még a mentés se volt egyszerű, külön gépet küldtek a Hondáért
Beesett
A Honda Jazz befordult a medencébe, bár a kocsi megsérült, a benne ülők épségben megúszták
Kiemelés Még a mentés se volt egyszerű, külön gépet küldtek a Hondáért Beesett A Honda Jazz befordult a medencébe, bár a kocsi megsérült, a benne ülők épségben megúszták

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary