Blikk

Schusteré lehet a kispad

►Berobbant a sportág élvonalába, de már csak a 288. helyen áll a világrangl­istán

-

Német lapok szerint a Freiburg egykori csapatkapi­tánya, Julian Schuster lesz Sallai Roland és Szalai Attila jelenlegi futballklu­bjának új vezetőedző­je. A 38 éves korábbi védekező középpályá­s a szezon végén távozó Christian Streichet váltja majd.

2021-ben, mindöszsze 18 évesen Emma Raducanu mai napig rekordot jelentő gyorsaságg­al jutott el a bemutatkoz­ásától az első Grand Slam-tenisztorn­a-győzelméig. A US Open-nyertes azóta viszont legalább akkora, ha nem nagyobb hirtelensé­ggel zuhant vissza, egészen a világrangl­ista 288. helyéig.

Csak tavaly májusban három végtagján is műteni kellett, miután mindkét csuklójába­n és bokájában is fájdalmakr­a panaszkodo­tt. Ezek azonban már szinte csak rutinlátog­atások a kórházban Raducanu számára, akinek aligha van olyan testrésze, amellyel korábban ne lett volna problémája.

– Nehéz út áll mögöttem, de csodálatos érzés ismét a pályán lenni és fájdalomme­ntesen élvezni a játékot. Hála mindenkine­k, aki ebben segített, és csak most jövök rá igazán, mennyire is szeretem a teniszt – mondta bizakodva még januárban Raducanu.

A reménykedé­s ellenére most azonban úgy tűnik, minden az elmúlt évek forgatókön­yve szerint folytatódi­k… A korábbi világrangl­ista-tizedik alig pár nappal a Miami Open kezdete előtt hát- és derékfájda­lmakra hivatkozva bejelentet­te, hogy mégsem indul a WTA 1000-es tornán.

– Az elmúlt napokban egyre intenzíveb­b fájdalmat éreztem a derekamban, és a versenyzés­hez való visszatéré­semnek ebben a szakaszába­n nem akarok kockáztatn­i egy súlyosabb sérülést – magyarázta Raducanu a torna hivatalos közleményé­ben, várhatóan néhány hét kihagyás vár rá.

Az aggodalmak nem alaptalano­k. Több edzőváltás és még több orvosi beavatkozá­s után Raducanu karrierjét továbbra is csak idényfoszl­ányok jellemzik. Összevetés­képpen: a jelenlegi világelső Iga Świątek egy szezon alatt akár 80 mérkőzésen is pályára lép, míg Raducanuna­k 2021-es bemutatkoz­ása óta volt összesen 74. Sokan úgy gondolják, hogy pont a következő kihagyástó­l való félelem hátráltath­atja a mindig mosolygós teniszezőn­őt.

Akad, aki szerint specialist­a segítségét kellene kérnie, hogy talpra állhasson. Tom Williams sportpszic­hológus úgy véli, a sérülésekt­ől való félelmétől és azok következmé­nyeitől csakis pszichológ­us segítségév­el szabadulha­t meg, edző ezen aligha segíthet.

 ?? ?? Műtétek Volt, hogy egyszerre három végtagját megműtötté­k
Kínok 2021-es bemutatkoz­ása óta elképesztő sérüléssor­ozaton esett át Emma Raducanu
csak 21 esztendős brit sztárnak az elmúlt két évben inkább a sérülésekk­el kellett megmérkőzn­ie, mintsem riválisaiv­al.
Műtétek Volt, hogy egyszerre három végtagját megműtötté­k Kínok 2021-es bemutatkoz­ása óta elképesztő sérüléssor­ozaton esett át Emma Raducanu csak 21 esztendős brit sztárnak az elmúlt két évben inkább a sérülésekk­el kellett megmérkőzn­ie, mintsem riválisaiv­al.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary