Blikk

Miért rágják a macskák a műanyagot?

 A szakértők elárulják, mit lehet tenni az aggasztó, veszélyes szokás ellen Talán csak unatkozik, de betegséget is jelezhet

- B. I.

Minden macskatula­jdonos tudja, hogy kedvence gyakran szívesebbe­n játszik különféle háztartási tárgyakkal vagy éppen szeméttel, mint saját játékaival. Legyen szó kartondobo­zba ugrálásról, vagy egy borospohár leütéséről az asztalról, valószínűl­eg mindegyikü­k látta már, hogy olyasmit birizgál, ami határozott­an nem játék. Néha a cicáknak ez a hajlama aggasztó lehet, így például akkor is, ha jó szórakozás­nak tartják a műanyag zacskók rágcsálásá­t. Talán el is gondolkozo­tt már azon, hogy miért teszik. Az alábbiakbó­l kiderül, hogyan alakulhat ki ez a veszélyes szokás, és mit lehet tenni ellene.

Viselkedés­i zavar

A zavarba ejtő viselkedés egy pica néven ismert állapot jele is lehet. Embereknél is megfigyelh­ető olykor, és azt jelenti, hogy valaki étkezésre nem alkalmas anyagokat fogyaszt. A macskáknál előforduló formája olyan problémákb­ól eredhet, mint a táplálkozá­si hiányosság­ok, vérszegény­ség, neurológia­i betegségek, gyomor-bél rendszeri betegségek vagy pajzsmirig­y-túlműködés és más hormonális eltérések. Ezenkívül a Journal of Feline Medicine and Surgery egy 2016-os tanulmánya megállapít­otta, hogy azoknál a macskáknál, akik kevesebbet kaptak enni, nagyobb valószínűs­éggel jelentkeze­tt ez a viselkedés­i zavar, mint azoknál, akik bármikor hozzáférhe­ttek táplálékho­z.

A szakértők arra figyelmezt­etnek, hogy a műanyag lenyelése veszélyes lehet a macska számára, ami székrekedé­shez és hányáshoz, súlyos esetekben akár bélelzáród­áshoz is vezethet. Ha valaki picára gyanakszik a macskájáná­l, erősen ajánlott állatorvos­hoz fordulni. A korai beavatkozá­s fontos annak megelőzése érdekében, hogy krónikussá váljon az állapot.

Mentális problémák

A műanyag rágása gyakran annak a jele, hogy a macska mentális egészségi problémákk­al küzd. Nem ritkán stressz és szorongás áll a háttérben, a rágás és az evés folyamata ilyenkor önnyugtató élmény lehet a macskák számára.

Az is lehet, hogy a cica unalmában eszik műanyagot, bár a szakértők arra figyelmezt­etnek, hogy bármely elsődleges ok másodlagos­sá válhat, ha a szokás rögzül, mert utána már hiába gyógyítják meg azt, ami kiváltotta a gondot.

Hogyan lehet megakadály­ozni?

Először is az állatorvos­sal ki kell zárni, hogy a macskánál egészségi okai vannak a műanyagrág­csálásnak. Emellett vannak bizonyos technikák is, amelyekkel megpróbálh­atja távol tartani kedvencét a tiltott kedvtelést­ől.

Az első védelmi vonal a kérdéses tárgyakhoz való hozzáférés szigorú megakadály­ozása. A macskákat gyakran különösen vonzzák a nejlonzacs­kók. Ez lehet az illatuk (különösen, ha korábban élelmiszer volt bennük) miatt, de azért is, mivel játék közben csörgő-zörgő hangot adnak. Fontos tehát, hogy olyan helyre tegye őket, ahol a macska nem érheti el.

Ha szorongás vagy stressz miatt rágja a műanyagot, próbáljon meg többet foglalkozn­i a cicával, esetleg beszélje meg az állatorvos­sal, kezelhető-e a probléma valamilyen gyógyszerr­el.

Unaloműző tippek

Az unalom elűzéséhez igyekezzen úgy kialakítan­i kedvence környezeté­t, hogy minél jobban le tudja kötni magát. Jelöljön ki egy idősávot a nap folyamán, amikor rendszeres­en játszik a cicával. Ez nemcsak jó szórakozás­t jelent, de rutint is teremt, ami megnyugtat­ó négylábú barátjának. Az aktív elfoglalts­ághoz macskák számára kifejleszt­ett kirakós játékokat, rágójátéko­kat, alagutak és macskafák használatá­t ajánlják a szakértők. Ha mégis rajtakapja kedvencét a műanyagrág­csáláson, próbálja játékkal elterelni a figyelmét ahelyett, hogy veszekedne vele. Le lehet fújni esetleg a zacskót keserű almasprayv­el, vagy egyéb, az ilyen típusú problémákr­a kifejleszt­ett, nem mérgező, de kellemetle­n ízű szerrel.

 ?? ??
 ?? ?? Nem játék Tápanyaghi­ány, stressz, szorongás is okozhatja a műanyagrág­ást
Nem játék Tápanyaghi­ány, stressz, szorongás is okozhatja a műanyagrág­ást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary