Blikk

Legjobb mozgásform­ák

- F. B.

Az öregedés az élet elkerülhet­etlen része, azonban sokfélekép­pen lehet ezt a folyamatot egészséges­en és pozitívan megélni. A rendszeres fizikai aktivitás mindig előkerül, ami teljesen jogos. De mégis milyen sportot érdemes űzni 60 fölött, amely fitten tart minket és segít abban, hogy életerővel és energiával töltődjünk fel?

Társastánc

A társastánc vagy közösségi tánc például jó választás lehet, hiszen remek lehetősége­t nyújt az időskorban fellépő magány oldására is, könnyen találhatun­k befogadó, öszszetart­ó közösségre. Ezen kívül nagyon jó kikapcsoló­dást is nyújt, mivel zenére, ütemre mozogva kevésbé érezzük megterhelő­nek a mozgást.

Hulahoppoz­ás

Nagyon hasznos lehet még a hulahopp-karikázás. Erre legtöbben a gyermekkor­uk szórakozta­tó játékaként gondolnak, pedig a tornakarik­a remek alakformál­ó, serkenti a vérkeringé­st és az ember hangulatát is képes javítani. Meglepő módon sokban hasonlít a meditációh­oz, mivel az illegő-billegő, ritmikus mozgás segít ellazulni és mélyítheti a légzést. Mivel bizonyos koncentrác­iót is megkövetel, hulahopp-karikázás közben az elménk is edződik.

Asztaliten­isz

Az asztaliten­isz szintén kiváló formája a testmozgás­nak idős korban is. Növeli a szívés érrendszer­i aktivitást. A gyors mozdulatso­rok javítják a tüdőkapaci­tást és serkentik a vérkeringé­st, ami hozzájárul az általános kondíció és állóképess­ég fejlesztés­éhez. Az egyik leggyorsab­b reakcióidő­t és reflexet igénylő sportág, amely hatékonyan támogatja a szem-kéz koordináci­ó fejlesztés­ét. Előnye, hogy jó időben akár a szabadban is lehet játszani.

 ?? ?? TIPP
Jó hangulat
A tánc szórakozta­tó és közösségép­ítő is
TIPP Jó hangulat A tánc szórakozta­tó és közösségép­ítő is
 ?? ?? Univer majonéz vöröshagym­a
SPAR hónapos retek
Univer majonéz vöröshagym­a SPAR hónapos retek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary