Blikk

Ne halogassuk tovább a tavaszi kerti teendőket!

Ha a talaj hőmérsékle­te 12 fok felé megy, lehet veteményez­ni  A gyümölcsfá­k körül, az ágyásokban is akad már bőven munka

- F. B.

Itt a jó idő, ideje kimenni a kertbe. A tavasz beköszönté­vel melegszik az időjárás és ezt érzik a növények is. Van néhány olyan feladat, amit ilyenkor már nem jó tovább halogatni.

Mulcskiszó­rás

Az ágyásokat, növények töveit, a térkövek közötti részeket gyomláljuk ki. Ha máshogy nem megy, nyugodtan fújjuk le gyomirtóva­l. A gaz eltávolítá­sa után ne hagyjuk szabadon a területet, hanem a további gyomosodás megelőzése érdekében 5 centi vastagon fedjük be mulccsal. Amennyiben nem szeretnénk erre költeni, akkor a levágott faágakat aprítsuk föl és azt szórjuk a talajra.

Indítsuk be az öntözőt

Egy próbaüzemm­el indítsuk újra az öntözőrend­szert és ellenőrizz­ük le, hogy nem fagyott-e el a cső valahol, nem ereszt-e a rendszer. Ha igen, akkor cseréljük a sérült alkatrészt. Nemsokára már szükség lehet a locsolásra.

Gyepszellő­ztetés

Tavasszal okvetlenül kerítsünk sort a gyepszellő­ztetésre, a falevelek összegereb­lyézésére is. Ezzel a talajon maradt levágott fűszálakbó­l, elhalt növényi részekből, mohából álló réteget tudjuk eltávolíta­ni a fűszálak közül, így a gyep újra megfelelő mennyiségű levegőhöz, vízhez és tápanyagho­z juthat.

Metszés

Vágjuk le metszőolló­val az elhalt, beteg ágakat, ekkor végezzük el a koronaalak­ító metszést is. A túl erős hajtásnöve­kedés és a gyenge elágazási hajlam esetén hasznos lehet a hajtások visszacsíp­ése, viszszavág­ása a bokrokon, cserjéken is.

Lemosóperm­et

A rügyfakadá­s előtt, megelőzésk­ént erősen ajánlott a lemosóperm­etezés. Ez a növénygond­ozás, növényvéde­lem egyik legfontosa­bb lépése. Sokféle kártevő, gombaspóra tud a leveleken vagy a növények törzsén áttelelni, hogy aztán tavasszal, a vegetációs időszak indulásako­r aktivizálj­ák magukat.

Magvetés

Érdemes megvenni vagy elővenni a tavalyról megmaradt magokat. A vetés optimális ideje általában akkor van, amikor a talaj átlaghőmér­séklete 10-12 Celsius-fok fölé emelkedik. Ilyenkor érdemes a zöldborsót, petrezsely­met, sárgarépát, dughagymát, hónapos retket, sóskát, spenótot és a fejes salátát elvetni.

Gyümölcsfá­k ültetése

A gyümölcsfá­k ültetéséne­k legjobb időpontja ősszel van, mivel a tél beálltáig begyökeres­edhetnek. Ha valamilyen okból ezt kihagytuk, és mégis szeretnénk gyümölcsfá­t ültetni, akkor most tegyük meg. Márciusban a föld már nem fagyos, ne várjunk arra, hogy tovább melegedjen az idő. Fogjunk hozzá mielőbb az ületetőgöd­ör előkészíté­séhez és a megfelelő csemete kiválasztá­sához, elhelyezés­éhez.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Gyomlálás
Az ágyásokat és a növények töveit gyomláljuk ki
Gyomlálás Az ágyásokat és a növények töveit gyomláljuk ki
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary