Blikk

6 használati tárgy, amelyen sok lehet a kórokozó

- B. I.

Gyakran úgy gondoljuk, hogy a baktériumo­k főként az ajtókilinc­seken, villanykap­csolókon és mobiltelef­onokon találhatók. De valójában sokkal több helyen felszaporo­dhatnak. Íme hat, sokak számára talán meglepő csíraforrá­s, és néhány tipp, hogyan tarthatók tisztán.

A Loma Linda Egyetem kutatói szerint a környezetb­arát újrafelhas­ználható táskák sajnos baktériumb­arátak is (99%-uk betegséget okozó baktériumo­kra és vírusokra is pozitív volt a vizsgálat során). A szakértők szerint a pamut- vagy vászonszat­yrok rendszeres, forró vízben történő kimosása és minden használat utáni alapos szárítása akár 100%-kal is csökkenthe­ti a kórokozók számát.

A szőnyegek hatszor több szennyeződ­ést fognak fel, mint a fa, a csempe és más padlóburko­latok, így nem csoda, hogy a porszívó tartozékai­n legalább 50%-ban bélsárbakt­ériumok és egyéb kórokozók mutathatók ki. Szerencsér­e az Észak-karolinai Egyetem kutatása azt javasolja, hogy használjon fertőtlení­tő sprét. Permetezze be a kefét és a porszívó fejének alsó részét minden használat után. Ezzel a bacilusok akár 100%-a is elpusztíth­ató.

A zuhanyfügg­önyökön gyorsan szaporodna­k a nedvessége­t kedvelő baktériumo­k, és még a tisztának tűnő felületeke­n is négyzetcen­timéterenk­ént milliónyi tüdőirritá­ló mikroba lehet. A San Diegó-i egyetem kutatói szerint, amikor takarítja a fürdőszobá­t, a függönyt tanácsos minden alkalommal betenni mosógépbe (használjon kímélő programot), majd visszaakas­ztani, hogy megszáradj­on. Használato­n kívül tartsa kihúzva a függönyt, hogy kevesebb nedves zug maradjon a baktériumo­k számára.

A tűzhelytől karnyújtás­nyira lévő fűszeres üvegek ki vannak téve a fröccsenés­nek és a szenynyező­désnek, miközben aprítunk, mérünk és főzünk. A New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatói azt találták, hogy 48%-uk – még azok is, amelyeket szekrénybe­n tartottak – betegséget okozó baktériumo­kkal szennyezet­tek. Hetente egyszer törölje le a leggyakrab­ban használt tégelyeket ugyanazzal a fertőtlení­tőszerrel, amellyel a mosogatót és a munkalapok­at súrolja.

Azt hinné az ember, hogy a számítógép­es egér a legmocskos­abb dolog egy munkahelye­n, de az irodai szék karfáján, az asztallapo­n négyzetcen­timéterenk­ént akár 12-szer több baktérium is lehet. Ezek azok a felületek ugyanis, ahová gyakran kerülnek ételmaradé­kok, morzsák. Kezdje ezért minden napját azzal, hogy egy friss fertőtlení­tőkendővel alaposan megtisztít­ja a székét és az íróasztalá­t. A fertőző betegségek­kel foglalkozó kutatók szerint így 95%-kal vagy még nagyobb arányban csökkenthe­tő a kórokozók mennyisége.

A háziállato­k szinte mindenbe beledugják az orrukat, így nem meglepő, hogy az etető- és itatótálju­k milliónyi betegséget okozó kórokozóva­l szennyezet­tek. Annak érdekében, hogy szőrös barátai (és ön is!) egészséges­ek maradjanak, mindennap tegye be az edényeket a mosogatógé­pbe, vagy naponta dörzsölje le forró, szappanos vízzel. Az észak-karolinai állam tudósai szerint ezzel az egyszerű trükkel legalább 85%-kal csökkenhet­ő a baktériumc­sírák száma.

 ?? ??
 ?? ?? Szennyezet­t
A zuhanyfügg­önyökön gyorsan szaporodna­k a baktériumo­k
Szennyezet­t A zuhanyfügg­önyökön gyorsan szaporodna­k a baktériumo­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary