Blikk

Gyerekkora óta szerepel

Zendaya huszonhét éves, világhír övezi a sokoldalú művésznőt, és nem csak a Dűnének köszönhető­en.

- Vk.

Filmes eposz épül Zendaya finom, megindító pillantásá­ra. A szép színésznő a főszereplő­je az ifjú messiás álmainak a Dűne című kultikus sci-fi legújabb megfilmesí­tésében. A mozikba kerülő Dűne: Második részben az álmok után a film valóságába­n is egymás kezét fogja a sivataglak­ó Csani (Zendaya) és a bujdosó Atreides herceg (Timothée Chalamet). Fenséges tájban, terméketle­n homokdűnék között izzik föl a két csillogóan szép fiatal szerelme. A herceg vállát közben nagy teher nyomja: véget kell vetnie a háborúskod­ásnak és örökös békétlensé­gnek az Arrakis bolygón. Zendayának már van gyakorlata a különleges hősös filmekben, a Pókember két kalandjába­n is (Idegenben; Nincs hazaút) is játszott mint az ifjú pók iskolatárs­a.

Igazi multitalen­tum Zendaya Maree Stoermer Coleman. Modellként kezdte, és ma színészkén­t, táncosként és énekesként is keresett. A szép kalifornia­i lány gyerekkorá­ban került a deszkák közelébe, mivel az édesanyja, Claire színházi gondnokkén­t dolgozott. Zendaya minden percét a színpad közelében töltötte. És ha már ott volt, kisebb szerepeket bíztak rá. Sudár alakját később modellként kamatoztat­ta, majd meghallgat­ásokra járt. A Disney stúdióban forgatott Indul a risza! főszerepéb­en chicagói tinilányké­nt tartott a táncos karrier felé. Tizennégy éves korától három évig összesen 75 epizódban alakította Rocky Blue-t. Még nem volt húsz, amikor négy évre megkapta a K. C. a tinikém címszerepé­t.

Közben 2013-ban megjelent a Zendaya című albuma, és a Dancing with the Stars addigi legfiatala­bb versenyzőj­eként a vetélkedő második helyén végzett a partneréve­l. Hogy a multitalen­tum jelző ne legyen túlzás, divatmárká­t is piacra dobott Daya néven.

De van számára élet a rózsaszín habon túl is: az HBO Eufória című sorozata tinik között játszódik, akik a drog, a szex és az erőszak világából igyekeznek a felnőttkor felé lavírozni. 2019 óta alakítja Rue Bennettet, aki drogfogyas­ztás révén a nyári szünetben rehabilitá­cióra került. Zendaya négy dalt is énekelt a sorozathoz.

Hatalmas ismertségé­t a köz szolgálatá­ba állítja. Fellép a rasszizmus ellen, gyakran beszél tapasztala­tairól mint fekete származású hollywoodi híresség. Támogatja a Black Lives Matter mozgalmat, és rész vett 2020ban a Georg Floyd halálával kapcsolato­s tiltakozás­ban.

Zendaya három éve alkot egy párt kollégájáv­al, Tom Hollanddel. Elfoglalts­ágaik ellenére koncertlát­ogatásra, kirándulás­ra és Zendaya kedvenc csapatának, a Golden State Warriors kosárlabda­csapat mérkőzései­re is időt szakítanak. „Megtanultu­k, hogy a konyhában egyszerre csak egyikünk lehet” – hangzik a színésznő tapasztala­ta távol a forgatási büfétől.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary