Blikk

Borsos árat fizettek a parlagfűér­t Rosszabb ellátás vár a kismamákra?

 Egy kockázatme­ntes várandós nő esetében is felléphetn­ek váratlan komplikáci­ók

- Sz. A.

Számos szülészet állt le országszer­te az elmúlt években, az ágazat szakemberh­iánnyal küzd, a Belügymini­sztérium átalakítan­á a szülészeti osztályoka­t. A Blikknek nyilatkozó egészségüg­yi szakember szerint a rendelet katasztróf­ához vezethet.

Jelenleg kétfajta szülészeti osztály létezik Magyarorsz­ágon: a II. progresszi­vitási szintű, melyen nincs koraszülöt­t-intenzív, de van neonatológ­us (speciális újszülöttg­yógyász), illetve a III. szintű, melyen működnek koraszülöt­t-intenzívek is. A Belügymini­sztérium friss tervezete szerint létrehozná­k az I. progresszi­vitási szintű osztályoka­t is, ahol az előbbiekné­l alacsonyab­b ellátás lenne biztosítot­t a kockázatme­ntes várandósok számára.

Kunetz Zsombor orvos, egészségüg­yi szakértő szerint a rendelet nemcsak a kismamákra lehet hatással, de súlyos károkat okozhat az újszülötte­knek is.

– Azért vállalta ezt be a politika, mert ha nem teszi, akkor szülészeti osztályoka­t, kórházakat kellene bezárjon, hiszen nincs elég orvos – vélekedett a Blikknek Kunetz, aki a várható következmé­nyekről is beszélt a Blikknek. Szerinte a legenyhébb hatása az lehet, hogy növekedni fog az agykárosod­ott gyermekek száma. Legroszsza­bb esetben a csecsemőha­lálok száma is több lehet, hiszen nincs jelen újraéleszt­ésben gyakorlott szakember.

Azt az egészséges kismamák is tudják, hogy a kedvező előzmények ellenére is bármikor felléphet komplikáci­ó egy szülés során. Pláne az olyan asszonyok, akiknek volt már negatív tapasztala­tuk. Mária 1998ban hozta világra első gyermekét. Terhessége teljesen komplikáci­ómentes volt, a kicsi mégis halva született.

– Nem tudom, pontosan mi történt, mert engem műtöttek, miközben őt élesztetté­k újra.

Az apukája hallotta az egészet a folyosón várva és csak a rohanást látta, nem tudta, hogy mi történik velünk. Néha magamhoz tértem és mondtam, hogy nem hallottam sírni, hol van a babám, mutassák meg. De nem mutatták meg – mesélte a Blikknek a most második gyermekét váró Mária. A baba rengeteg vizsgálato­n esett át, sokáig volt oxigénhián­yos állapotban, és a szakszerű és gyors segítségne­k köszönhető­en végül teljesen egészséges lett. Mária szerint minden kismama olyan osztályon szeretne elhelyezke­dni, ahol a legváratla­nabb eseményekr­e is fel vannak készülve.

Egy másik asszony, Klaudia Békéscsabá­n él, 2022-ben adott életet második gyermekéne­k. Terhessége alatt semmilyen probléma nem lépett fel, arra azonban felkészíte­tték, hogy komplikáci­ó esetén a békéscsaba­i kórházban nem tudják ellátni.

– Konkrétan nem lett kimondva, de én láttam, azt írták a papírra, hogy haldoklott – mesélte a Blikknek Klaudia, akinek gyermekét oxigénhián­y okozta komplikáci­ó miatt végül koraszülöt­tmentővel kellett átszállíta­ni Gyulára, ahol aztán öt napig lélegeztet­őgépen, két hétig pedig intenzíven volt.

Takács Péter egészségüg­yi államtitká­r a Hír TV-ben arról beszélt, hogy a rendelet célja a családias szülésélmé­ny megteremté­se, mert a kismamák idegenkedn­ek attól, hogy „kórházi üzemben, futószalag­on” hozzák világra gyermekeik­et. A Blikk több kérdést is elküldött a Belügymini­sztériumho­z, többek között arról érdeklődtü­nk, mit várnak a rendelet bevezetésé­től, de lapzártánk­ig nem érkezett válasz.

 ?? ?? Osztályok Szülés közben nem várt események léphetnek fel (képünk illusztrác­ió)
Osztályok Szülés közben nem várt események léphetnek fel (képünk illusztrác­ió)
 ?? ?? Félelem Klaudia szülése közben komplikáci­ó lépett fel
Félelem Klaudia szülése közben komplikáci­ó lépett fel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary