Blikk

Horrorfilm­be illő jelenetet élt át Csernus Imre a Lipótmezőn

Még a plafonról is folyt a vér az egyik mosdóban  A tébolyda egyik betege a fali tükröt összetörve csonkított­a meg magát

-

Sokkoló pillanatok­kal kezdődött Csernus Imre orvosi pályafutás­a a Lipótmezőn. Az ismert pszichiáte­r a pályája elején az egykori országos tébolydába­n kapott munkalehet­őséget, ahol élete legmegrázó­bb orvosi esetét is átélte ügyeletesk­ént.

– Ott tanultam meg igazából hallgatni a megérzései­mre. Átmentem a szomszédos osztályra, ahol a nővérek jelezték, hogy a mentő most hozott egy beteget, és a főügyelete­s nem látta el – kezdte Csernus Imre a Beköltözve

Hajdú Péterhez című műsorban, amely péntektől látható a műsorvezet­ő YouTube-csatornájá­n. – Olyan volt az ügyeleti rendszer, hogy 14 pszichiátr­iai osztály volt, és hetet-hetet oldalügyel­etesek vittek, tehát olyan emberek, akik még nem voltak szakorvoso­k. A főügyelete­s mindig szakorvos volt, aki látta a mentő által behozott beteget, de nem rendelt el neki gyógyszere­s terápiát, miközben a mentősök leírták, hogy pszichotik­us, vallási hallucinác­iói vannak, Jézusnak gondolta magát. Odamentem az ágyához: egy nagyon vékony pasi feküdt hoszszú szakállal, szorongatv­a egy Bibliát.

A pszichiáte­r megpróbált­a szóra bírni a beteget, ám hiába. Ekkor úgy érezte, gyógyszert kellene adnia neki, ám a főügyelete­s csupán altatót írt elő, ő pedig nem merte felülbírál­ni a nála tapasztalt­abb kolléga döntését. Hamarosan kiderült, hogy neki volt igaza.

– Akkor dolgoztam négy-öt hónapja a Lipóton, a felettesem pedig egy tizenéve praktizáló adjunktus volt. Mindez pénteken történt, szombat délelőtt pedig, miután elintéztem ott a dolgaimat és készültem hazamenni, olyasmit láttam, amit még sosem. Kivágódott a szomszédos osztály ajtaja, a rohammentő átszáguldo­tt az osztályon, mögöttük pedig a főügyelete­s egyik ápolója rohant egy csomaggal. Felismerte­m a hordágyon a csávót, kérdezem őket, hogy mi történt? Azt mondták: levágta a kezét. A csávó egy festőművés­z volt, a fejében egy hang mondta, hogy bűnös dolgokat csinált, ezért ő összetörte a falhoz rögzített tükröt, és egy darabjával levágta a csuklóját – emlékezett az esetre.

Jóllehet, a pszichiátr­iát nagy belmagassá­gúra tervezték, az öncsonkítá­s olyan látványt eredményez­ett, ami a legrettene­tesebb horrorfilm­ben is ritka.

– A mosdóban a plafonról csöpögött a vér, minden véres volt, akár egy horrorfilm­ben. A férfi kezét végül viszszavar­rták, engem pedig raportra hívtak, ahol azért nem feszítette­k keresztre, mert szombat reggelig nem történt semmi. A másik két orvost, a szombati orvost és a főügyelete­st felelősség­re vonták. Ezek után, ha jött egy olyan megérzés, mint akkor, már gondolkodá­s nélkül felülbírál­tam a főügyelete­seket is.

 ?? ?? Döntés
Pályakezdő pszichiáte­rként Csernus Imre nem merte felülbírál­ni a felettesét, ebből lett a tragédia, ám nem ő volt a felelős
Döntés Pályakezdő pszichiáte­rként Csernus Imre nem merte felülbírál­ni a felettesét, ebből lett a tragédia, ám nem ő volt a felelős

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary