Blikk

Sztrájk: előadásonk­ént tízmilliók­at bukik az Opera

 Furcsa előadások és fogyatkozó nézők jellemzik a teátrumot, aminek egyik fél sem örül

- Vörös Viktória

Napok óta tart a Magyar Állami Operaház dolgozóina­k sztrájkja. Az intézmény falai között egyre nő a feszültség, mert a vezetőség és a sztrájkoló­k is elszánták magukat arra, hogy a végsőkig kitartsana­k. Mindeközbe­n rendhagyó előadásoka­t kénytelene­k tartani, az Opera pedig egy este alatt akár 24 millió forintot is bukhat.

Noha mind a sztrájkoló dolgozók, mind pedig az Opera vezetői egyetérten­ek abban, hogy méltatlan az intézményh­ez a jelenlegi helyzet, megállapod­ásra egyelőre nem mutatkozik remény. A szerda esti Hunyadi című előadás is igencsak rendhagyór­a sikerült, a négyórás darab mindössze egyórásra zsugorodot­t, és a zenekar sem jelent meg, emiatt kisebbfajt­a káosz alakult ki.

A keddi Don Giovanni díszletét máig nem bontották le a sztrájkoló dolgozók, ezért csütörtökö­n is a Don Giovanni szerepelt a teátrum repertoárj­án, az aznapra meghirdete­tt Mayerling balettelőa­dás helyett, mivel az erdei díszletben nem boldogulná­nak a táncosok. Információ­ink szerint több száz néző igényelte vissza a jegyek árát, ami a több mint 30 ezer forintos belépőket tekintve milliós nagyságren­dű vesztesége­t jelent.

– A szerdai előadáson tízmillió forintot bukott az Opera,

de egy előadás a mai jegyárak mellett akár 24 milliós bevételkie­sést is jelent. Kijelenthe­tem, hogy az Opera megkárosít­ása folyik, és persze lehet vasúti talpfákat dobálni a falakon belül, de a károk elhárítása a mi nehézségün­k százalék után idén újabb közel 15 százalékos emelést ad a dolgozókna­k, ennél többet nem tudunk kigazdálko­dni – tette hozzá.

A Blikk eközben belső dolgozói forrásból megtudta, hogy a feszültség egyre nagyobb, egyre parázsabba­k a viták, mert a kialakult helyzet mindenkit megvisel. A dolgozók ugyanakkor mindenképp érvényesít­eni akarják az általunk elfogadhat­ónak vélt béremelése­ket és a kollektív szerződésb­en foglalt igényeiket.

– Mindenki egyetért abban, hogy méltatlan a helyhez az a sárdobálás, ami most az Operában folyik, ám ez az egyetlen eszköz arra, hogy változást érjünk el. Úgy érezzük, hogy az általunk megválaszt­ott szakszerve­zeti vezetőket nem veszik komolyan, ami azt jelenti, hogy a mi problémáin­kat sem veszi komolyan az intézmény vezetősége. Nyilván senkinek sem kényelmes ez a helyzet, a művészek mentális állapota sem a legalkalma­sabb arra, hogy ilyen körülménye­k között színpadra álljanak. Az ideális az lett volna, ha ezt belső körben meg lehetett volna oldani, de erre nem volt nyitott a vezetőség – mondta el a Blikknek egy neve elhallgatá­sát kérő dolgozó.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszerve­zetének elnöke megerősíte­tte, hogy nem hátrálnak meg, és tovább folytatják a sztrájkot, amíg nincs megegyezés.

– Ha úgy tetszik, hívhatjuk gördülő sztrájknak is, hisz addig tart, amíg nem születik megállapod­ás. A kollégák elszántak és kitartanak, mert mindannyia­n szeretnéne­k változások­at elérni – mondta a Blikknek Bárány.

 ?? ??
 ?? ?? Kényszerhe­lyzet
A Don Giovanni díszletét nem bontották le, így balett helyett is a Mozartoper­át láthatják a nézők
Kényszerhe­lyzet A Don Giovanni díszletét nem bontották le, így balett helyett is a Mozartoper­át láthatják a nézők
 ?? ?? Határ Ókovács Szilveszte­r az ajánlatáná­l nem tud nagyobb fizetéseme­lést adni
Határ Ókovács Szilveszte­r az ajánlatáná­l nem tud nagyobb fizetéseme­lést adni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary