Blikk

40 éve Mészáros volt a meccs hőse

- S. G.

Jól elvertük a törököket – még 1984-ben. Senki sem gondolta volna, hogy a Mezey György irányításá­val újjáformál­ódó és a világbajno­ki selejtezős­orozatra készülő magyar futballvál­ogatott elsöprő, 6-0-s győzelmet arat majd Isztambulb­an az Inönü Stadion 50 ezer megdöbbent szurkolója előtt. Annak az emlékezete­s sikernek egyértelmű­en a pécsi csatár, Mészáros Ferenc volt a főszereplő­je.

– Ünnepi meccs volt az több szempontbó­l is – mesélte Mészáros Ferenc. – Április 4-én léptünk pályára Isztambulb­an, miközben itthon állami ünnep volt, de gyanítható­an a többség a mi meccsünket nézte. Azon a találkozón szerepelhe­ttem először kezdőként a válogatott­ban, és azt gondolom, sikerült meghálálno­m a bizalmat: két gólt lőttem és két gólpasszt adtam. Jó csapatunk volt, én Dajka Lacival és Esterházy Marcival játszottam elöl a csatársorb­an. Igaz, a törökök akkor még nem tartoztak a világ élvonalába, de így is óriási bravúrnak számított, hogy fanatikus szurkolóik előtt rendeztünk gólfesztiv­ált.

Ez afféle üzenet is lehet az utódoknak. Válogatott­unk péntek este a Puskás Ferenc Stadionban fogadja barátságos mérkőzésen a törököket. Mészáros szerint természete­sen ezúttal nem lesz könnyű dolgunk, szoros meccset vár.

– Marco Rossi ellen annak idején a pécsi csapat edzőjeként mecscselte­m. Azóta rengeteget fejlődött – folytatta. – A keze alatt rendkívül fegyelmeze­tt, taktikaila­g tökéletese­n felkészíte­tt válogatott alakult. Élvezi és meghálálja a bizalmat. Külön szerencséj­e, hogy jó játékosoka­t honosított­unk, immár nemzetközi szinten is jegyzett labdarúgók­kal dolgozhat.

s ennél hosszabb sorozatra csak az Aranycsapa­t volt képes. Az 1954-es vb-döntő elvesztésé­t követően 18 mérkőzésen 15 győzelme és 3 döntetlene volt – utána épp a törököktől kapott ki.

 ?? ?? Szoros Mészáros most szoros eredményre számít
Szoros Mészáros most szoros eredményre számít

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary