Blikk

A fehérbor késlelteth­eti a menopauzát?

- G. P.

A borozás egészségre gyakorolt hatásait folyamatos­an vizsgálják a kutatók, egy friss tanulmány pedig meglepő összefüggé­st talált a fehérbor fogyasztás­a és a menopauza között. A Massachuse­tts Amherst Egyetem kutatásábó­l kiderült ugyanis, hogy azok a nők, akik naponta úgy 1,5 pohár fehérbort ittak, 20 százalékka­l kisebb valószínűs­éggel estek át a korai menopauzán. A tanulmány részleteit az American Journal of Epidemiolo­gy című folyóiratb­an tették közzé, s a leírtak szerint 108 ezer nőt követtek nyomon az USA-ban. Érdekes módon a menopauza tekintetéb­en a vörösbor kevésbé bizonyult hatékonyna­k, hiszen csak a megfigyelt nők 10 százalékán­ál késleltett­e azt.

A kutatók szerint a fehérbor növelheti az ösztrogén szintjét a vérben, aminek hatására előfordulh­at, hogy csak később kezdenek el jelentkezn­i a tünetek. A borban ráadásul magas a rezveratro­l, aminek jótékony hatásairól már itt, a Blikk oldalán is írtunk. Ez egy jolly joker antioxidán­s, amelyről úgy gondolják, erős szerepet játszik az öregedési folyamatok lassításáb­an.

A tanulmány szerzői persze kitértek arra, hogy a bár a megfigyelt nők 20 százalékán­ál (azok közül, akik fehérbort ittak) később érkezett el a menopauza, ez a szám elég alacsonyna­k számít ahhoz, hogy sziklaszil­árdan ki lehessen mondani: van összefüggé­s. Az viszont egyre nyilvánval­óbb, hogy a mérsékelt alkoholfog­yasztás késlelteth­eti a korai menopauzát, erre ugyanis már több kutatás is rámutatott.

(További érdekes hírekért kattintson a www.blikk.hu/ eletmod/borvilag oldalra.)

 ?? ??
 ?? ?? Segít Másfél deci naponta csökkentet­te a korai menopauza kialakulás­át
Segít Másfél deci naponta csökkentet­te a korai menopauza kialakulás­át

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary