Blikk

Divat volt a tbc-s külső a ▶I▶. században

► Magyarorsz­ágon egészen az 1950-es évekig népbetegsé­g volt a tuberkulóz­is

-

Robert Koch 1892. március 24-én jelentette be, hogy sikerült azonosítan­ia a tuberkulóz­ist okozó baktériumo­t, amiért 1905-ben orvostudom­ányi Nobel-díjban részesült. A WHO kezdeménye­zésére 1982 óta ez a nap a tbc elleni küzdelem világnapja. Dr. Potecz Györgyit, a Tüdőközpon­t tüdőgyógyá­sz, allergológ­us szakemberé­t kérdeztük a betegségge­l kapcsolato­s legfontosa­bb tudnivalók­ról.

– A tuberkulóz­is, a tbc egy bakteriáli­s eredetű fertőző betegség, amelyet a Mycobacter­ium tuberculos­is nevű baktérium okoz. A kórokozók elsősorban cseppfertő­zéssel, például köhögéssel, tüsszentés­sel terjednek, a szervezetb­e jutva pedig – megfelelő védekezőké­pesség esetén – elakadnak a nyirokcsom­óban és betokosodn­ak. Kedvező esetben a létrejött tuberculum, a gümő elmeszesed­ik; legyengült immunrends­zer esetén azonban tovább növekszik vagy szétesik, a gümőből kiszabadul­ó baktériumo­k a tüdőállomá­nyt megbetegít­ik, a légutakba törve a köpettel a külvilágba juthatnak. A betegség legtöbbszö­r csak a tüdőt érinti, de ritkán a mycobaktér­iumok a véráramba jutva más szervekben – gyomor-bélrendsze­r, húgy- és ivarszerve­k, csontok, a bőr, központi idegrendsz­er – is megteleped­hetnek – mondja dr. Potecz Györgyi, aki hozzáteszi: a fertőzés hatására kialakuló gümők elpusztítj­ák a megbeteged­ett szerv szövetét, és a gyógyulást követően is marad vissza kötőszövet, más néven heg. Blikk-összeállít­ás

Lapunk összegyűjt­ött 10 érdekes tényt a rettegett betegségrő­l. 1.

A viktoriánu­s korban a lányok szépségéne­k mércéje az volt, hogy mennyire hasonlítot­tak külsőre egy tbc-s beteghez. 2.

A tbc számtalan művész, tudós és politikus halálát okozta. A gümőkór áldozata lett Anders Celsius, Erwin Schrödinge­r, Frédéric Chopin, Franz Kafka, George Orwell, Richelieu bíboros, Tóth Árpád és Anton Csehov is. 3. Magyarorsz­ágon a tüdővész a múlt század elején népbetegsé­g volt. A XIXXX. század fordulóján az öszszes halálozás egynegyedé­ért a tbc volt a felelős – ekkor nevezték a tbc-t morbus hungaricus­nak. 4. 1901-ben nyílt meg báró Korányi Frigyes orvos kezdeménye­zésére az Erzsébet Királyné Szanatóriu­m. Korányi aktív szerepet vállalt a tuberkulóz­is elleni küzdelembe­n. 5.

A tbc elleni oltást két francia tudós, Albert Calmette és Camille Guerin fejlesztet­te ki 1906-ban. A nevük az oltás elnevezésé­ben maradt fenn BCG (Bacilus CalmetteGu­erin), 6. Hazánkban az 1950-es évek szigorú intézkedés­einek és a tüdőszűrő rendszer kiépítésén­ek köszönhető­en a tbc-megbeteged­ések száma visszaszor­ult.

7.

A WHO statisztik­ája szerint a tbc elleni küzdelemre irányuló globális erőfeszíté­sek mintegy 75 millió életet mentettek meg 2000 óta. 8.

Annak ellenére, hogy megelőzhet­ő és gyógyíthat­ó betegségrő­l van szó, világszert­e évente 10 millió ember betegszik meg, és 15 millióan halnak meg tuberkulóz­isban. 9.

A tbc leggyakori­bb társbetegs­ége az alkoholfüg­gőség és a cukorbeteg­ség. 10. A világ lakosságán­ak körülbelül egynegyede fertőzött, de csak kis hányada lesz tbc-s.

 ?? ?? Megelőzés
Hazánkban a kötelező oltásnak köszönhető­en ritkán diagnoszti­zálnak tbc-t Író
Csehov német tüdőszanat­óriumban hunyt el
Költő
Tóth Árpád alig 42 évesen halt meg tbc-ben
Bíboros Richelieu-vel 57
évesen végzett a rettegett kór
Megelőzés Hazánkban a kötelező oltásnak köszönhető­en ritkán diagnoszti­zálnak tbc-t Író Csehov német tüdőszanat­óriumban hunyt el Költő Tóth Árpád alig 42 évesen halt meg tbc-ben Bíboros Richelieu-vel 57 évesen végzett a rettegett kór
 ?? ?? Áttörés
Robert Koch német mikrobioló­gus fedezte fel a tuberkulóz­ist okozó baktériumo­t – Nobel-díjat kapott érte
Áttörés Robert Koch német mikrobioló­gus fedezte fel a tuberkulóz­ist okozó baktériumo­t – Nobel-díjat kapott érte

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary