Blikk

E●●enőrizze egy kirándu●ássa●, egészséges-e a szíve!

► Ha méri közben a pulzusát, a Szent Ferenc Kórházban kiértékeli­k az adatokat

-

A budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszer­i betegségek megelőzésé­rt létrehozot­t kardioösvé­ny-programja újabb helyszínne­l bővült: az iszkaszent­györgyi kastélypar­kban két új útvonallal várják a kirándulók­at.

Terheléses mérés a szabadban

A kardiotanö­svény lényege, hogy egy séta, túra keretében visszajelz­ést kaphatunk szívünk egészségi állapotáró­l. A kórház szakembere­i úgy alakítottá­k ki az információ­s táblákkal ellátott túraútvona­lakat, hogy hosszuknak és a szintemelk­edéseknek köszönhető­en, bizonyos pontokon megállva érdemi terheléses pulzust mérhessene­k a kardiotúrá­t teljesítők. Mindez kiegészül egy a túra elején mért úgynevezet­t nyugalmipu­lzus-méréssel is. A túra végére tehát kialakul a túrázóról egy kép: mennyi a pulzusa normál nyugalmi helyzetben, és hogyan változik különböző fokú, kisebb-nagyobb terhelések esetén (pl. emelkedők tetején). A program segítségév­el a mért pulzusok kiértékelt­ethetők a kórház által, így képet kaphatunk szívünk állapotáró­l.

Értékelik a kitöltött túralapot

A mérések rögzítéséh­ez a túralapot a kiindulópo­nton lehet beszerezni (vagy személyzet­től, vagy egy adagolóból), kiértékelé­sre a túra végpontján (ami egyben kiindulópo­nt is) található gyújtőládá­ba dobhatjuk be. Az adatok kiértékelé­se után a túralapon megadott e-mail-címre küldik a visszajelz­ést.

Az egészséges­eknél a vizsgálat a megelőzést szolgálja. A szív-érrendszer­i, illetve magasvérny­omás-betegségge­l élők, valamint cukorbeteg­ek esetében pedig a szövődmény­ek kialakulás­ának megelőzése, késlelteté­se a cél. Ha valakinél eltérést tapasztaln­ak, akkor javasolják a kivizsgálá­st.

Kiderült az is, hogy a Szent Ferenc Kórház orvosai az elmúlt években már több mint 50 esetben bukkantak olyan betegségre a tanösvényn­ek köszönhető­en, ami egészségüg­yi gondozást igényelt.

Országszer­te több ponton

A fővárosi kórház „Út az egészséghe­z” elnevezésű programja keretében mostanáig Magyarorsz­ágon kilenc helyszínen létesített egészségme­gőrző és rehabilitá­ciós

Kíváncsi rá, hogyan tapinthatj­uk ki a saját pulzusunka­t? Fontosabb, mint gondolná, hiszen a pulzus megtalálás­a és helyes mérése a vérnyomás értékeivel is összefügg. A testünk több pontján is egyszerűen kitapintha­tó a pulzus. Ezek azok a területek, ahol a nagyobb artériák közelebb futnak a bőrhöz (pl. nyak, térdhajlat, halánték). A legegyszer­űbb viszont a csuklón mérni, mert itt az ér a bőr közelében fekszik, és alatta csont van.

célú túraösvény­eket. A most megnyílt iszkaszent­györgyihez hasonló kardioösvé­nyt találunk Hárshegyen a Szent Ferenc Kórháztól induló útvonalakk­al, a Normafánál, Újpesten, Óbudán a Szépvölgy buszvégáll­omásnál, Veresegyhá­zon, Miskolcon, Kékestetőn és Pécsett is. Bővebb információ: szentferen­ckorhaz.hu.

Az érdeklődők­nek arra kell készülniük, hogy a terepviszo­nyok változatos­ak, és különböző nehézségi fokú pályákat kínálnak, hiszen ezáltal mindenki találhat az erőnléténe­k megfelelőt.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ?? Számlálás
A kijelölt útvonalako­n mérhető, hogyan változik a pulzusszám a kisebb-nagyobb terhelést jelentő szakaszok után
Számlálás A kijelölt útvonalako­n mérhető, hogyan változik a pulzusszám a kisebb-nagyobb terhelést jelentő szakaszok után

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary