Blikk

Ezeket nyugodtan nassolhatj­a!

- F. B.

Jó lenne valami finomat ropogtatni esténként anélkül, hogy aggódni kelljen az elhízás miatt? Íme három nassolniva­ló, amelyet bűntudat nélkül fogyasztha­tunk.

Szezámos sült répa

Vegyünk 30 deka sárgarépát, hámozzuk meg és vágjuk körülbelül 5x1 cm-es szeletekre. Ezután két evőkanál szezámpasz­tát keverjünk el két evőkanál meleg vízzel, majd bőségesen ízesítsük sóval, borssal és köménnyel. A zöldségsze­leteket mártsuk bele ebbe a szezámos masszába, majd szórjunk rá egy kis szezámmago­t és tegyük sütőpapírr­al bélelt tepsire. 220 fokra előmelegít­ett sütőben pirítsuk 15-20 perc alatt aranybarná­ra, ropogósra. Az alábbi mártogatós­sal fogyasszuk.

Céklamárto­gatós

Vegyünk egy negyedkiló­s friss céklát, kockára vágva enyhén sós vízben főzzük meg. Ezután tegyük egy nagyobb tálba és kanalazzun­k rá egy doboz lecsepegte­tett konzerv-csicseribo­rsót. Adjunk hozzá két gerezd fokhagymát és pürésítsük botmixerre­l. Ízesítsük egy késhegynyi őrölt köménnyel, egy citrom levével, egy késhegynyi édes fűszerpapr­ikával, egy kevés sóval, borssal. Az egészet keverjük el két evőkanál olívaolajj­al és tegyünk a tetejére egy csokor apróra vágott petrezsely­met.

Fehérrépás guacamole

Negyed kiló fehérrépát, paszternák­ot vagy zellert hámozzunk meg és vágjunk egyenletes vastagságú szeletekre. Ezután vegyünk egy tálat, amelybe tegyünk egy teáskanál repceolaja­t, fél teáskanál ánizsmagot és sót. A zöldségeke­t forgassuk bele az olajos, fűszeres lébe, tegyük rá sütőpapírr­al bélelt tepsire és 200 fokon 20-25 perc alatt süssük ropogósra.

Eközben készítsük el a guacamolét. Vegyünk egy nagy vagy két közepes paradicsom­ot és hat darab retket, s vágjuk apróra. Pépesítsün­k egy fél avokádót egy teáskanál citromléve­l és keverjük össze a paradicsom­mal és a retekkel, végül sóval és borssal ízesítsük.

 ?? ?? Receptek Számos finom nassolniva­ló készülhet csipsz helyett
Receptek Számos finom nassolniva­ló készülhet csipsz helyett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary