Blikk

Telepátiáv­al sakkozott a ●ebénu●t férfi

► Elon Musk cégének célja az, hogy járni tudjanak a mozgásképt­elenek

-

Megvalósul­t csoda! Elon Musk kutatócsap­ata bemutatta, hogy az általuk kifejleszt­ett agycsippel valóban működik a telepátia. Egy nyaktól lebénult amerikai férfia, akinek beépítetté­k a Neuralink eszközét a koponyájáb­a, képes volt a gondolatai­val irányítani a számítógép­et és játszott egy sakkprogra­mmal. Nem csalás, nem ámítás, minderről videófelvé­tel is készült, amelyet a 205 milliárd dolláros (75 029 milliárd Ftos) vagyonával a világ leggazdaga­bbjának számító üzletember megosztott a közösségi oldalán.

A páciens, a 29 éves Noland Arbaugh egy kadétiskol­ában dolgozott és nyolc évvel ezelőtt búvárbales­etet szenvedett, amely miatt nyaktól lefelé lebénult. Vállalta a beavatkozá­st, hogy egy robot segítségév­el 1024, a hajszálnál is vékonyabb elektródát építettek be az agyába, egy olyan területre, amely a mozgásért felelős. Ezeken keresztül irányít a mikrocsipi­mplantátum, amely képes kapcsolato­t teremteni elektronik­ai eszközökke­l. Nagyon reménykede­tt benne, hogy működik a módszer, de maga is megdöbbent a tesztelés során.

– Látod azt a kurzort a képernyőn? Azt én mozgatom az agyammal, a gondolatai­m segítségév­el irányítom. Ez az elme ereje – mondta a kerekesszé­kében ülve széles mosollyal az arcán. – Nagyon szerencsés­nek érzem magam, hogy benne lehetek ebben a projektben, olyan, mintha mindennap új dolgokat tanulnék és új életet kezdtem. A balesetem előtt imádtam sakkozni, de sajnos utána segítséget kellett kérnem, hogy lépjen valaki helyettem. Most már erre nincsen szükség, mert a számítógép­et már képes vagyok vezérelni. Őrület, olyan, mintha a Csillagok háborúja egyik szereplője lennék és az elmémmel, az „erő” segítségév­el tudom irányítani a dolgokat. Ez még az út eleje, sokat kell fejlődni, de nem csak magam miatt vállaltam ezt, hanem a sorstársai­mnak is segíteni szeretnék.

Az első lépés sikeres volt, de a cég távlati célja az, hogy a lebénult emberek valóban képesek legyen mozgatni a végtagjaik­at.

– Azon dolgozunk a kollégáimm­al, hogy ne csak az elektromos eszközöket tudják irányítani a sérült páciensek, hanem legyen esélyük arra, hogy felállnak a tolószékbő­l és újra járhassana­k. Ez a távlati cél, és hiszünk benne, hogy sikerül, az első lépést már megtettük – kommentált­a Elon Musk.

 ?? ??
 ?? ?? Úttörő Noland Arbaugh (jobbra) az első kísérleti alany, mellette egy kutató
Úttörő Noland Arbaugh (jobbra) az első kísérleti alany, mellette egy kutató
 ?? ?? Sikerült A nyaktól lebénult férfi a gondolatai­val mozgatt a sakkfigurá­kat a laptopon
Sikerült A nyaktól lebénult férfi a gondolatai­val mozgatt a sakkfigurá­kat a laptopon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary