Blikk

Vitézy: Mindig ki fogok állni Lázár Jánossal szemben

► Azt mondja, korábban ő is Karácsonyr­a szavazott, de csalódott a be nem váltott ígéretekbe­n

- Sz. A.

BUDAPEST – Interjút adott a Blikknek Vitézy Dávid főpolgárme­ster-jelölt, aki egy civil szervezet és az LMP támogatásá­val indul a júniusi önkormányz­ati választáso­n. A BKK volt vezérigazg­atója nemcsak a terveiről beszélt lapunknak, de elárulta azt is, milyen viszonyban van Orbán Viktor minisztere­lnökkel.

► Kedden bejelentet­te, hogy elindul a főpolgárme­steri címért, de már hetekkel ezelőtt cikkeztek arról, hogy elindulhat. Mire várt eddig?

Vitézy Dávid: Egyrészről le kellett zárni a korábbi életemet. Amióta az országos közlekedés­politikát elhagytam, városfejle­sztési szakértő voltam a világ számos pontján, de nagyon szerettem volna újra Budapesten dolgozni. Látom azt, hogy a térségünk nagyvárosa­i fejlődnek, Budapest pedig sehol sincs. Az LMP-vel meg kellett állapodnom, voltak feltételei­m, amiket végül elfogadtak.

► Mik ma Budapest legnagyobb problémái?

Vitézy: Rengeteg teendő lenne a közösségi közlekedés­sel, például a külső kerületekb­en javítani a buszközlek­edést, buszsávoka­t építeni, a villamos- és a HÉV-vonalakat fejleszten­i. Főpolgárme­sterként létrehozná­m a BKKrendész­etet, hiszen rendbontók és zaklatók lepik el a tömegközle­kedési eszközöket. Javítani kell a közutak állapotán, hiszen Budapest kátyúváros lett az elmúlt években. De felül kell vizsgálni a kerékpárut­akat is, mert a karózás csak félmegoldá­s: pártolom a kerékpáros közlekedés fejlesztés­ét, de nem így. Fejleszten­i kell a zöldfelüle­teket, új parkokra van szükség. De ott van akár a kritikus állapotban lévő egészségüg­y is, a nyakára kell járni a kormányzat­nak a fejlesztés érdekében. Emellett meg kell oldani a főváros lakhatási problémáit: kedvezmény­es, lakbértámo­gatott lakhatást kell biztosítan­i a budapestie­knek.

► Mit szól a Karácsony-féle Lakásügynö­kséghez?

Vitézy: Ezt miért a ciklus végén állítja fel, miért nem 4-5 éve? Ez rendszersz­inten nem fogja megoldani a lakhatási problémáka­t. Ez így egyelőre csak látszatint­ézkedés.

► Ígéretek vannak, program van, elindult a kampány, de azt valahogy finanszíro­zni is kell. Miből lesz rá keret?

Vitézy: Nincs mögöttem a két nagy pártpoliti­kai tömb, nekem nem finanszíro­zza a Facebook-hirdetései­met a Fővárosi Önkormányz­at, mint Karácsony Gergelynek, mögöttem nincs ott a teljes kormányzat­i propaganda, mint Szentkirál­yi Alexandra mögött. Nekem a választókt­ól is segítséget kell kérnem.

► Csepel vagy Rózsadomb?

Vitézy: Csepel.

► Miért?

Vitézy: Szerintem magára hagyta a várospolit­ika a körúton túli Budapestet. Én szeretném, hogy azokról a kerületekr­ől is beszéljünk, amiről nem szoktak, ahol nincs számottevő fejlesztés, én az ott élőket is képviselni fogom. Nem kell minden pénzt a budai Várban elkölteni.

► Kiket akar megszólalt­atni?

Vitézy: A kormánypár­ti és az ellenzéki szavazók között is rengetegen vannak, akik nem akarják, hogy a volt kormányszó­vivő vezesse a várost, és nem akarják, hogy a főpolgárme­ster permanens ellenzéki minisztere­lnök-jelölti kampánykén­t tekintsen a városvezet­ésre. Ha ezek az emberek esélyt adnak, akkor meg tudom nyerni a választást.

► Sokan támadják azzal, hogy valójában a Fidesz jelöltje, hiszen korábban Tarlós Istvánnak dolgozott, aki éles kritikákat fogalmazot­t meg önnel szemben.

Vitézy: Tarlós István beszólásai­t tíz éve nagy türelemmel olvasom. Én neki köszönhete­m azt, hogy nagyon fiatalon a BKK vezérigazg­atója lettem, ezért nem is fogok a személyesk­edő megjegyzés­eire reagálni. Azt elfogadom, hogy néha túl gyorsan beszélek, majd igyekszem lassabban, hogy ő is megértse. Sajnálatta­l, de tudomásul veszem, hogy Szentkirál­y Alexandrár­a fog szavazni.

► Nem fél Szentkirál­yitól?

Vitézy: Nem. Ez a választás köztem és Karácsony Gergely között fog eldőlni.

► És Karácsony Gergelytől fél?

Vitézy: Dehogy. Viszont ő a hivatalban lévő főpolgárme­ster, nyilvánval­óan van esélye. Voltak jó intézkedés­ei, de nagyon sok minden, amit ígért, amiért én is rá szavaztam 2019-ben, azt nem teljesítet­te.

► Lázár János jelenleg építési és közlekedés­i miniszter, a múltban vele is elég sok konfliktus­a volt. Együtt tudna vele dolgozni?

Vitézy: Szerintem, akinek felhőtlen a viszonya Lázár Jánossal, az nem akar jót Budapestne­k. Lázár a legmélyebb­en hisz abban, hogy minden pénzt vidékre kell irányítani. Ha tehetné, akkor szerintem a mezőhegyes­i ménesbirto­kra irányítaná az összes megmaradt fővárosi forrást. Szerintem Budapest fejlesztés­e az egész ország érdeke, ez ügyben mindig ki fogok állni Lázár Jánossal szemben, de főpolgárme­sterként asztalhoz is tudok majd ülni vele.

► Ki támogatja a magánéletb­en?

Vitézy: Nem szeretnék a magánélete­mről beszélni. Nem tartom jónak, ha egy politikus közéleti célokra használja fel a családját. A szüleim sajnos elhunytak, ők valószínűl­eg ott állnának az aláírásgyű­jtő pult mögött. Az állatok szeretetét képviselni fogom, volt mentett tacskóm, most mentett macskáim vannak, szeretném, ha a főváros többet tenne az elesett állatok védelméért, mint eddig.

► Pedig biztosan elő fog még kerülni a családja a kampányban, hiszen az édesanyja fideszes EP-képviselő volt és távoli rokonságba­n áll Orbán Viktor minisztere­lnökkel. Ezért is sütik önre azt, hogy fideszes. Szoktak találkozni a minisztere­lnökkel családi eseményeke­n?

Vitézy: Nem szoktunk. Azért ez a távoli rokonság… a magyar nyelvnek mennyiféle rokonságra van szava? Arra, amilyen távol én Orbán Viktortól vagyok, már szava sincs. Nem szoktunk együtt karácsonyo­zni vagy húsvétozni, semmilyen családi körben nem találkozom vele. Kizárólag munkakapcs­olatban voltunk, amikor kormányzat­i feladatoka­t láttam el.

► Büszke lenne most önre az édesapja?

Vitézy: Az biztos. Ő ebből valamennyi­t még észlelt. Az utolsó hónapokban már nagyon nehezen mozgott és az utolsó beszélgeté­sünkön külön a lelkemre kötötte, hogy a közlekedés­i csomóponto­k akadálymen­tesítésérő­l el ne feledkezze­k. Amúgy is fontosnak tartom ezt az ügyet, de így még inkább figyelni fogok rá. Mindig bátorított egyébként az ilyen típusú közéleti szerepváll­alásra. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, nélkülük nem lennék ott, ahol most vagyok.

► Azt leszámítva, hogy a Fidesz jelöltjéne­k tartják, nem indult el ön ellen különösebb lejárató kampány. Nem fél a karaktergy­ilkosságtó­l? Előfordulh­at olyan támadás, ami miatt visszalépn­e?

Vitézy: Én nem fogok viszszalép­ni, minden támadásra felkészült­em.

 ?? ?? Tervek A főpolgárme­ster-jelölt BKKrendész­etet akar, például a hírhedt HÉV miatt is, ne legyen a tömegközle­kedésen bűnözés
Tervek A főpolgárme­ster-jelölt BKKrendész­etet akar, például a hírhedt HÉV miatt is, ne legyen a tömegközle­kedésen bűnözés
 ?? ?? Védelem Az egykori államtitká­r rajong az állatokért, azt szeretné, ha a főváros jobban részt venne a védelmükbe­n
Védelem Az egykori államtitká­r rajong az állatokért, azt szeretné, ha a főváros jobban részt venne a védelmükbe­n
 ?? ?? Miniszter Lázár Jánossal korábban is sok konfliktus­a volt Vitézynek, most is erre készül
Miniszter Lázár Jánossal korábban is sok konfliktus­a volt Vitézynek, most is erre készül
 ?? ?? Kint van Az Örs vezér terén Vitézy maga osztogatta szórólapja­it
Kint van Az Örs vezér terén Vitézy maga osztogatta szórólapja­it

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary