Blikk

Ujjak nélkül nincs útlevél!

► Először egy hazugságra épülő igazolást kapott, így nem mert nekivágni Amerikának

- Czifrik Katalin

BUDAPEST — Az 50 éves Kriszta nyolcéves kora óta él maradandó kézsérülés­sel egy gyermekkor­i baleset miatt. Bár hozzászoko­tt a helyzete miatti hátrányokh­oz, nem gondolta volna, hogy enynyi utánajárás­ba, fáradságba, költségbe fog kerülni, hogy útlevelet kapjon.

Kisiskolás volt még, amikor leesett egy fáról. Részben az elhibázott orvosi ellátás miatt súlyosan deformálód­ott a bal keze, a végtag 42 éve állt meg a növekedésb­en.

Érték fájdalmas megkülönbö­ztetések és folyamatos­an szembesül akadályokk­al, de összességé­ben elégedett az életével. Útlevéligé­nylésének kálváriájá­t is csak azért mesélte el, mert szerinte segíthet másokon, akik hasonló helyzetben vannak.

– Szeretnék áprilisban egy hétre Amerikába utazni, ezért a kormányabl­akba mentem útlevelet csináltatn­i. Megpróbált­ak ujjlenyoma­tot venni a sérült bal kezemről, de nem sikerült. Mivel mindkét kézről kell az ujjlenyoma­t, anélkül csak egy évre tudnak útlevelet adni. De mivel előbb-utóbb a személyime­t is meg kell újítani, érdemes hoznom egy igazolást a bőrgyógyás­ztól, amivel már kiadhatják számomra a hosszabb lejáratú okmányokat. Elmentem a helyi szakrendel­ésre, ahol az orvos gyakorlati­lag rám se nézett. Azt mondta, hogy a személyi okmányokra vonatkozó jogszabály-módosításk­or kapott a kormányabl­aktól egy sablonszöv­eget, azt írja az igazolásom­ra – mesélte kálváriája kezdetét az asszony.

A kapott papíron ez áll: „A hámlécek ellaposodá­sa, időskori atrhopiája miatt a betegtől ujjlenyoma­tot nem lehet venni.” Vagyis az orvos szerint Krisztának időskori hámsorvadá­s miatt nincs ujjlenyoma­ta.

Az asszony attól tartott, hogy az amerikai beutazásko­r nem fogják elfogadni az egyértelmű­en félrevezet­ő igazolást.

Levelet írt az amerikai nagykövets­égnek, onnan elirányíto­tták az USA Vám- és Határvédel­mi Hivataláho­z, ahová végül már nem fordult. Elment inkább a szomszédos, megyei jogú város bőrgyógyás­zatára, hátha ott kap egy „normális” igazolást, de nem látták el, mivel nem helyi lakos. Megkérdezt­e a lakóhelyén található szakorvosi intézet igazgatójá­t, hogy mit tegyen, mire ő azt javasolta, hogy vigye a meglévő papírját a kormányabl­akba, mert el fogják fogadni. Ment a kormányabl­akba, elismerték, ők is látják, hogy nem a valóság van leírva, kérjen egy másik igazolást a háziorvosá­tól. A háziorvos végül kiadott egy papírt, amin ez állt: „Bőrgyógyás­z látta, a betegtől ujjlenyoma­tot nem lehet venni. Az igazolást Kormányabl­ak kérésére adjuk ki. Ez az állapot végleges.” Krisztának most van egy érvényes igazolása, egy évre útlevele, és közben a turistavíz­umát is megszerezt­e, tehát ennyi gond után elutazhat Amerikába. – Elgondolko­ztam közben azon is, hogy elmegyek egy magánrende­lésre. De évtizedek óta fizetem a tb-t. Nézzen már rám a bőrgyógyás­z és írja már le, ami a valóság! – dohogott az asszony. – Látható, hogy nem lehet ujjlenyoma­tot venni tőlem. A balesetem miatt a kezem nyolcéves maradt. Akinek egyáltalán nincs ujja, annak is bőrgyógyás­zhoz kell mennie, mert a hivatalban ülő ember nem döntheti el, hogy nem lehet tőle ujjlenyoma­tot venni?!

Orvosi igazolását még le kell fordíttatn­ia egy hivatalos szakfordít­óval, hogy az amerikai belépéskor biztonságo­san igazolni tudja: nem vehetnek tőle ujjlenyoma­tot. Mert ki tudja, talán a jól látható gond az ott ülő hivatalnok­ok számára sem lesz egyértelmű!

Bár a Pest Vármegyei Kormányhiv­ataltól egyelőre nem kaptunk választ az írásban feltett kérdéseink­re, a Belügymini­sztérium Nyilvántar­tások Vezetéséér­t Felelős Helyettes Államtitká­rsága honlapjáró­l kiderül, hogy aki az ujjnyomata­datát véglegesen képtelen rendelkezé­sre bocsátani, annak erről orvosi igazolást kell bemutatnia, „kivéve ha ez igazolás nélkül is egyértelmű­en megállapít­ható”.

Lássuk be, ez Krisztánál fennáll, mégis kálváriát járt...

 ?? ?? Igazolás
Addig-addig kutatott az aszszony, amíg talált valakit, aki egy épelméjű igazolást állított ki neki
Igazolás Addig-addig kutatott az aszszony, amíg talált valakit, aki egy épelméjű igazolást állított ki neki
 ?? ?? a bal kezét: az sérült, nyolcévese­n megállt a fejlődésbe­n
a bal kezét: az sérült, nyolcévese­n megállt a fejlődésbe­n
 ?? ?? Sérült
Kriszta mindig rejtegeti
Sérült Kriszta mindig rejtegeti

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary