Blikk

Unokáival kezdett új életet nálunk az ukrán építésznő

► Mivel a vejét harcolni vitték, a lánya orvos, nem jöhettek el velük a békébe

- Fotók:VéghLász●ó

BUDAPEST — Törékeny az élet, amit egy másodperc alatt zúzhatnak porrá. Olha Dziuba 62 éves elmúlt, neves építészkén­t már a nyugdíjas éveit tervezgett­e, amikor hazájában véres háború robbant ki 2022. február 24-én. Az egykor varázslato­s Odessza, ahol Olha és családja élt, egyik pillanatró­l a másikra háborús övezetté vált, a légicsapás­ok éjjel-nappal zúgtak a kikötőváro­s felett.

Olha és családja történetér­ől a World Health Organizati­on (WHO) számolt be.

Olha lánya anesztezio­lógusként hamar felismerte, hogy szükség lesz rá és a tudására a betegek ellátásába­n. Mivel hadiállapo­tot hirdettek, a harcolni képes férfiak nem hagyhatták el az országot, köztük Olha veje sem. Vészesen fogyott az idő, minden másodperc számított, így a családnak döntenie kellett: végül arra jutottak, hogy a legjobb az lesz, ha Olha az unokáival, a jelenleg 16 éves Konsztanti­nnal és a 6 éves Gacsával maguk mögött hagyják a hazájukat a háború idejére. A szavak elfogytak, már csak a könnyek maradtak... Nehéz szívvel búcsúztak el.

Olha unokáival 2022 márciusába­n érkezett meg Budapestre, ahol új életet épített a nulláról.

A csonka család egy aprócska lakásban húzza meg magát, ahol a nappali mindössze 12 négyzetmét­eres. Gacsa az egyik sarokban színes halakat tart egy akváriumba­n, ezenkívül ott van egy ágy és egy szekrény, Konsztanti­nnak pedig egy íróasztal. Szűkösen vannak, még így is sokkal jobb a helyzetük, mint sokan másoknak, akik Ukrajnában maradtak.

Bármennyir­e nehéz is volt eleinte, idővel mind felvették a hétköznapi élet ritmusát. Gacsa magyar óvodába kezdett járni, gyorsan megtanulta a nyelvet, és barátokat is szerzett, sőt! Most már versenysze­rűen úszik.

„Gacsa mindent megkap itt, Magyarorsz­ágon, amire csak szüksége van. Megkapja a szükséges egészségüg­yi ellátást, nagyon jó iskolába jár, és edzése is van. Mindezt ingyenesen biztosítjá­k, ami nagyon sokat jelent nekünk” – magyarázta Olha.

A 16 éves Konsztanti­nnal már kicsit más a helyzet.

„A legnehezeb­b az, hogy a nagymamámo­n kívül senkivel sem beszélhete­k – vallotta be a tinédzser. – Nagyon hiányoznak a barátaim és a családom, de nem akarok időt tölteni sem más, velem egykorú ukránokkal, sem magyarokka­l.”

Természete­sen Olhának sem könnyű, hogy így látja idősebb unokáját. Bár ő is visszavágy­ik a szülőföldj­ére, elhatározt­a, hogy a lehető legjobbat hozza ki a helyzetükb­ől. Bizonyos kormányzat­i szervek lehetősége­t kínálnak a szocializá­lódásra és a beilleszke­désre, ennek keretein belül Olha most művészeti és jógaórákra jár. Emellett hetente egyszer találkozik egy pszichológ­ussal is, aki arra bátorítja, hogy beszélje ki magából a félelmeit.

„Felnevelte­m a gyerekeime­t, két évvel ezelőtt még dolgoztam, aztán egyik napról a másikra minden megváltozo­tt. Most azon kapom magam, hogy újra szülőként viselkedem. A pszichológ­usom azt mondja, hogy a könnyek úgy tisztítják a lelkünket, mint a víz a testünket. Így néha megengedem magamnak, hogy sírjak” – vallotta be Olha.

2023 szeptember­ében Olha veje, a gyerekek apja megsérült egy bombatámad­ásban. Mialatt gyógyult, Olháék öt napra Ukrajnába utaztak, hogy újra találkozha­ssanak. Egyikük sem gondolta volna, hogy a háború ennyire elhúzódik majd...

„Néha bűntudatot érzek, amiért itt vagyok. Egy olyan világban, ahol a háború történései csak újabb hírek, miközben a gyermekeim veszélyben vannak. Amikor reménytele­nnek és szomorúnak érzem magam, arra gondolok, a lányom orvosként életeket ment meg, az én küldetésem pedig, hogy életben tartsam a fiait.”

 ?? ?? Kamasz Konsztanti­n 16 éves, a legérzéken­yebb korban fordult fel az élete
Kamasz Konsztanti­n 16 éves, a legérzéken­yebb korban fordult fel az élete
 ?? ?? Új élet A nagymama, Olha a nyugdíjat tervezte, most unokái anyukája lehet egy idegen országban
Új élet A nagymama, Olha a nyugdíjat tervezte, most unokái anyukája lehet egy idegen országban
 ?? ?? Háború
A bűbájos Odessza lebombázot­t romváros lett
Háború A bűbájos Odessza lebombázot­t romváros lett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary