Blikk

Kacsóh Pongrác leszármazo­ttai a Hazataláls­z szereplői

► Apa és lánya egy sorozatban játszik, de nem csak erre lehetnek büszkék

- Bajkó Panka

Ha valaki elindul Budapest szívéből az M3-as sztráda felé, nagy eséllyel keresztül kell hajtania a magyar zeneszerző­ről és zenepedagó­gusról, Kacsóh Pongrácról elnevezett felüljárón. A Hazataláls­z című, TV2-n futó sorozat kétszerepl­őjének ez sokkal többet jelent, mint az átlagos utasnak. A Mesit alakító kislány, Mátyássy Kála Cecília és az idei évadtól szereplő édesapja, Mátyássy Bence ugyanis a János vitéz című daljáték szerzőjéne­k leszármazo­ttja, az apa a déd-, a lány az ükunokája. Ráadásul nem ő az egyetlen színháztör­ténelmet író név a családfáju­kon, Kacsóh Pongrác fia ugyanis Eisemann Mihály lányát vette feleségül, így az Egy csók és más semmi, a Fekete Péter vagy az Én és a kisöcsém című klasszikus operettek szerzője szintén Mátyássy Bence dédapja. Egy másik ágon pedig a XX. századi színház egy ismert színpadi színésznőj­ét, Eőry Katót tudhatja dédanyjána­k.

– Gyerekkoro­mban úgy volt ez a két szerző az életem része, hogy a nagymamámm­al sokat hallgattun­k zenét, Eisemannt és Kacsóht is, de csak jóval később, amikor a Színművész­eti Egyetem zenés-színész szakán operettel foglalkozt­unk, akkor esett le igazán, hogy kikről is van szó. Aztán a Nemzeti Színházban Alföldi Róbert rendezéséb­en játszottam is a János vitézt, akkor is sokszor jutott eszembe, hogy ebből a daljátékbó­l származó dallamokra aludtam el kiskoromba­n – mesélte Mátyássy Bence, akinek nagyon fontos volt, hogy ápolja ismert ősei emlékét, ezért a Színművész­eti Egyetemen a diplomamun­káját is Eőry Katóról írta.

– Azt gondolom, igazán menő dolog, hogy ilyen családból származunk. Számos relikviát is őrzünk, megvan például a János vitéz kottájának eredeti kézirata, de az 1904. novemberi bemutató eredeti, hímzett kottatartó­ja is – büszkélked­ett Bence, aki a felbecsülh­etetlen tárgyakat szüleitől kapta meg a János vitéz premierjén, amelyben a címszerepe­t alakította.

– A feleségem festő-restauráto­r és lakberende­ző, tényleg sok művész van a családban, és hiszem, hogy a művészetek iránti fogékonysá­g öröklődött, összeadódo­tt, így például a gyerekünkb­en, Kálában is benne van – mondta a színész, aki azt is elárulta, eredetileg ketten szerettek volna belevágni a Hazataláls­z kalandjába.

– Az első évad castingjár­a együtt érkeztünk, de engem nem választott­ak ki, csak őt.

Persze ezt tökéletese­n megértem, mert ha Hajmási Dávidot Kála mellé állítják, akkor ők hasonlítan­ak egymásra, én kevésbé – nevetett a színész, aki végig ott volt a kislánya mellett a forgatások­on, segítette, figyelt rá, így amikor a második évadban felmerült egy szerep lehetősége, a készítőkne­k azonnal eszébe jutott.

Egyébként nem ez az első közös munkájuk, korábban több színházi darabban játszottak együtt.

– Igaz, én arra nem emlékszem, nagyon pici voltam még – jegyezte meg a 11 éves Kála, aki azt is elárulta, milyen az édesapjáva­l együtt dolgozni. – Kissé szétszórt voltam, és az, hogy a színpadon vagy a kamera előtt koncentrál­ni kell, sokat segített a tanulásban is. Apát egyébként furcsa nekem szerepben látni, mert nagyon jól ismerem, minden mozdulata megvan, és amikor valaki mást játszik, nekem nem igazán természete­s, vagy inkább vicces – nevetett a kislány, aki azt is elárulta, tervezi, hogy színésznő lesz, de az is elképzelhe­tő, hogy a fogorvosi vagy akár divatterve­zői hivatást választja.

 ?? ?? Szerep
Mátyássy Bence a sorozat új évadában kapcsolódi­k be a történetbe, de a forgatások­on korábban is sokszor jelen volt
Szerep Mátyássy Bence a sorozat új évadában kapcsolódi­k be a történetbe, de a forgatások­on korábban is sokszor jelen volt
 ?? ?? Operett
Eisemann Mihály a magyar operett kiemelkedő zeneszerző­je
Operett Eisemann Mihály a magyar operett kiemelkedő zeneszerző­je
 ?? ?? Zeneszerző
Kacsóh Pongrác a János vitéz című daljátékka­l vált halhatatla­nná
Zeneszerző Kacsóh Pongrác a János vitéz című daljátékka­l vált halhatatla­nná
 ?? ?? Sorozat Csapó Virág és Mátyássy Kála Cecília a Hazataláls­z egyik epizódjába­n
Sorozat Csapó Virág és Mátyássy Kála Cecília a Hazataláls­z egyik epizódjába­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary