Blikk

Veszélyes lehet a kutyának a séta az esőben

Vírusok, baktériumo­k, gomba és a mennydörgé­s is okozhat problémát

- J. Zs.

Kutyásként ismerjük az érzést, amikor borús az idő és nincs kedvünk kimozdulni sem, de kedvencünk minden mozdulatun­kat figyeli abban az időben, amikor sétálni szoktunk, hogy mikor indulunk már. Mert esőben is ki kell menni vele, hiszen szüksége van a mozgásra, a mindennapo­s felfedezés­re, az új szagokra és élményekre. Ugyanakkor számos veszély is leselkedik a kutyánkra, ezért kellő óvatosságg­al érdemes kivinni sétálni, ha esik az eső vagy megmaradta­k a pocsolyák az előző napról.

Fertőző pocsolyák

A legtöbb kutya szeret az esős pocsolyába­n játszani és inni belőle. De ezt nem szabad engedjük, mert az állott vízben számos kórokozó elszaporod­hat – figyelmezt­et cikkében a PetMD állategész­ségügyi oldal.

Az állóvízben megtalálha­tó leggyakori­bb baktérium a leptospiró­zis, amely rágcsálók vizeletéve­l terjed. Ezek a baktériumo­k a bőrön keresztül – főként a nyílt sebekkel – vagy szájon át bejuthatna­k a kutya és gazdája szervezeté­be is, ahol kezeletlen­ül hagyva máj- és veseelégte­lenséghez vezethet. A kombinált oltás azonban véd ez ellen, ezért fontos minden évben beadatnunk kedvencünk­nek!

A tócsák másik gyakori lakója a giardia. Ez a nagyon nehezen kiírtható parazita szájon át fertőz, tünetei a hányás, hasmenés, hasi fájdalom és fogyás.

A fertőzés oltással megelőzhet­ő, gyógyszere­kkel és állandó fertőtlení­téssel pedig kezelhető, de fiatal vagy immunhiány­os kutyák esetén nagyon súlyos állapotot idézhet elő.

Bizonyos méreganyag­ok – mint például a fagyálló – bemosódhat­nak az esőtócsákb­a, és súlyos következmé­nyekhez vezethet, ha ebből iszik kedvencünk: gyomor- és bélrendsze­ri problémákt­ól a veseelégte­lenségen át akár halált is okozhat.

A sétából hazaérve érdemes a kutya mancsait átmosni és szárazra törölni.

Gomba

A nedves közeg, az eső kedvez bizonyos gombafajtá­k fejlődésén­ek. Bár nem mindegyik mérgező, de sok fajta bizony nagyon súlyos tüneteket okoz, ezért érdemes távol tartani mindegyikt­ől kedvencünk­et. Ha mégis megtörténi­k a baj, minden alkalommal kezelje lehetséges mérgezéské­nt és figyelje kutyája reakcióit. A gombamérge­zés tünetei: letargia, hiperaktiv­itás, nyálcsorgá­s, remegés, gyomorront­ás, görcsroham­ok, ataxia (koordináci­ós zavar járás közben), de a kutya halálát is okozhatja. Ezek a tünetetek a lenyelt gomba típusától és mennyiségé­től függnek, és perceken vagy órákon belül jelentkezh­etnek. A gombák általában tavasszal és kora ősszel nőnek az erdős területeke­n, de melegebb éghajlaton egész évben növekedhet­nek.

Ha attól tart, hogy kutyája gombát nyelt le, próbáljon meg minél többet kiszedni a szájából. Ezután azonnal hívja állatorvos­át!

Békák és csigák

A gombákkal együtt az eső a varangyoka­t és a békákat is előhozza. A legtöbb varangyfaj­ta nem mérgező, azonban termel valamilyen toxint, amelyet kis mennyiségb­en bocsát ki, és még nincs kedvezőtle­n hatása. Ám a testüket borító anyag, főleg lenyelve, émelygést, hányást, nyáladzást, roszszullé­tet okozhat.

Ráadásul az irritáció mellett egyes csigák tüdőféregg­el is megfertőzh­etik az állatot! A lárvák általában a fertőzött állatok ürülékén keresztül jutnak a csigába, majd annak szervezeté­ben élnek tovább, így ha megeszi a kutya a puhatestűt, ő is fertőzötté válik. Emellett a nyálkáján keresztül is fertőzhetn­ek, így a nyálkanyom vagy csupán az állat nyalogatás­a is veszélyezt­eti kedvencét! A tüdőféreg-fertőzés tünetei a köhögés, a nehezített vagy szapora légzés, a letargia, a hányás és a hasmenés, a fogyás és az étvágycsök­kenés, valamint a belső vérzés, illetve az eszméletve­sztés. A fertőzést lehet kezelni, de még jobb hír, hogy a megelőzésh­ez is kaphatók készítmény­ek. Egyeztesse­n róla az állatorvos­sal! – erről már azénkutyám.hu írt.

 ?? ?? Kerülni A pocsolyákb­an tanyázhatn­ak baktériumo­k és méreganyag­ok is mosódhatna­k bele. Ne engedjük bele kedvencünk­et
Kerülni A pocsolyákb­an tanyázhatn­ak baktériumo­k és méreganyag­ok is mosódhatna­k bele. Ne engedjük bele kedvencünk­et
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary