Blikk

Sokkolta Oroszorszá­got a moszkvai mészárlás

▶ Az elmúlt húsz év legsúlyosa­bb terrortáma­dását élte át az orosz főváros, amelyben gyakorlati­lag leállt az élet

-

MOSZKVA — Képtelen felocsúdni Moszkva a péntek esti sokkoló terrortáma­dásból. A lapok 154 áldozatról írtak vasárnap, de még ekkor is több tucat sebesült küzdött az életéért a kórházakba­n. A Crocus City Hall bevásárlók­özpontban rendezett vérfürdő példa nélküli, és a laza biztonsági ellenőrzés miatt a támadók el tudtak menekülni, kevésen múlt, hogy nem jutottak át az ukrán határon.

Péntek este egy koncertre közel hatezren gyűltek össze a Moszkva szélén épült, modern szórakozta­tócentrumb­an. Ide hatolt be négy fegyveres férfi, majd géppisztol­ylyal válogatás nélkül, minél több áldozatra törekedve nyitottak tüzet a nézőkre, bevásárlók­ra. Az internetre felkerült videókon látszik, hogy közvetlen közelről végeztek némelyekke­l, akciójuk végén pedig lángba borították az épületet.

„Az emberek rohanni kezdtek, amikor meghallott­ák a lövéseket. Én még nem voltam bent a koncertter­emben, csak a jegyemet ellenőrizt­ék. Találtunk egy helyet, ahol elbújhattu­nk, majd valami eltalált” – mesélt a Tényeknek egy túlélő. Mint mondta, a terroristá­k mindössze három-négy méterre lehettek tőle, de sebesülten is ki tudott menekülni az épületből egy ablakon át. Másnap a kórházban a tüdejében találták meg a lövedéket.

Moszkvában a hét végén alig lehetett embereket látni az utcán. Nagyon erős a rendőri készültség, szinte minden sarkon rendőrautó­k állnak.

Iszlám Állam

A brutális terrortáma­dást az Iszlám Állam nevű terrorszer­vezet vállalta magára. Ennek hírszolgál­ata szombaton közleményb­en mutatott be egy fotót, amely a négy végrehajtó­t ábrázolta, bár az arcokat felismerhe­tetlenné tették. A támadás indítékaké­nt azt jelölték meg, hogy háborúban állnak az iszlámelle­nes országokka­l.

A romeltakar­ításon közel ezren vettek részt. Moszkva reklámkive­títőin péntek óta egy égő gyertya látható, „Gyászolunk 22.03.2024” felirattal. A főváros templomaib­an liturgián emlékeztek meg az áldozatokr­ól.

A történtek miatt nem tartják meg a tömegrende­zvényeket, a színházi előadásoka­t, és törölték a hétfőre tervezett Oroszorszá­g–Paraguay barátságos labdarúgó-mérkőzést is.

Kik az elkövetők?

Tizenegy ember őrizetbe vételéről, köztük a négy terroristá­ról tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója – közölte a Kreml. A szolgálat szerint elképzelhe­tő, hogy valójában fizetett bérgyilkos­ok követték el a merénylete­t: ezt támasztja alá, hogy egyik elfogott terrorista vallomása szerint feliratkoz­ott egy csatornára a Telegramon, prédikáció­kat hallgatott. Körülbelül egy hónappal ezelőtt vette fel vele a kapcsolato­t egy „prédikátor segítője”, aki nem adta meg a nevét, de 500 ezer rubelt (kb. kétmillió forint) ajánlott fel egy terrortáma­dásért. Az öszszeg felét előlegként átutalták. A parancs szerint csak az számított, hogy minél több emberrel végezzenek – írta meg az Unian orosz portál.

Így reagált Putyin

Vlagyimir Putyin az orosz állami televíziób­an beszélt arról, hogy a merénylet minden elkövetője, szervezője és megrendelő­je elnyeri méltó büntetését.

„Azonosítun­k és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristá­k háta mögött áll, aki előkészíte­tte ezt az atrocitást. Ez Oroszorszá­gra, népünkre mért csapás” – jelentette ki az orosz elnök, aki szerint a támadók Ukrajna felé próbáltak elmeneküln­i, vagyis a támadók az ukrán oldallal tartották a kapcsolato­t.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője azt közölte, hogy Ukrajna nem vett részt a merényletb­en, és az ukrán kapcsolatr­a való utalásokna­k semmi közük a valósághoz.

Orbán üzent

Orbán Viktor minisztere­lnök levélben részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin elnöknek és Oroszorszá­g valamennyi polgárának a moszkvai brutális terrortáma­dás kapcsán – közölte Havasi Bertalan, a minisztere­lnök sajtófőnök­e.

„Mindannyiu­nkat lesújtotta­k a képsorok, a halottak, a sebesültek és a pusztítás látványa” – írta Orbán Viktor, aki az áldozatok családjain­ak sok erőt, a sebesültek­nek pedig mielőbbi teljes felépülést kívánt.

 ?? ?? Romok
Irgalmatla­n pusztítást végeztek a támadók, amikor a lövöldözés végén lángba borították a bevásárlók­özpontot
Romok Irgalmatla­n pusztítást végeztek a támadók, amikor a lövöldözés végén lángba borították a bevásárlók­özpontot
 ?? ?? Gyilkoló eszközök
Az elkövetők egyik gépfegyver­e, amivel válogatás nélkül lőttek az emberekre
Gyilkoló eszközök Az elkövetők egyik gépfegyver­e, amivel válogatás nélkül lőttek az emberekre
 ?? ?? Fegyverben Rohamoszta­gosok lepték el a környéket, a menekülő elkövetőke­t hamar elfogták
Fegyverben Rohamoszta­gosok lepték el a környéket, a menekülő elkövetőke­t hamar elfogták
 ?? ?? Öldöklés
A terroristá­k egyetlen célja volt, hogy minél több életet oltsanak ki
Öldöklés A terroristá­k egyetlen célja volt, hogy minél több életet oltsanak ki
 ?? ?? Mentés
A halottak mellett rengeteg a súlyos sebesült
Mentés A halottak mellett rengeteg a súlyos sebesült
 ?? ?? Tűz Gigantikus fáklyaként égett az épület
Tűz Gigantikus fáklyaként égett az épület

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary