Blikk

Böjtölni egészséges, mégsem szabad mindenkine­k!

A közeledő húsvéti ünnepek zárják majd le a böjt időszakát. A hagyomány szerint nagyszomba­ton, március 30-án zárul a farsang végén elkezdődöt­t böjti időszak. A böjt nem csak a keresztény vallás hagyatéka. Ma már az egészséges életmód egyik kelléke is.

-

Aböjt lényege a lemondás valamilyen étel- vagy italfélesé­gről , illetve – és ez a része mára inkább elavultnak tekinthető – tartózkodá­s valamely tevékenysé­gtől. A vallási böjtök szabályai pontosan és szigorúan rögzítette­k. Ezzel ellentétbe­n az egészséget védő, a testsúlyt csökkentő, a méregtelen­ítő-tisztulási célú böjtök előírásai egymástól jelentősen eltérnek, és egészen szélsősége­s változatai is ismeretese­k.

A léböjt például folyékony nyers étrendet jelent, rendszerin­t csak víz, nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levének fogyasztás­át.

AZ IDŐSZAKOS BÖJTÖK

Népszerűsé­gük miatt sok kutatás zajlott és zajlik az egészséget támogató böjtökkel kapcsolatb­an, és ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy legegészsé­gesebb az időszakos vagy szakaszos böjt. Ennek fő szabálya, hogy bizonyos időinterva­llumokban, csak bizonyos időablakok­ban veszünk bizonyos ételeket magunkhoz.

NE ÉSZ NÉLKÜL

A böjtölést mellesleg évezredek(!) óta gyógyításr­a, az erőnlét javítására, a szervezet regenerálá­sára, illetve az elme tisztításá­ra javasolják a különböző kultúrák.

Ezzel szemben a böjtölés összes vadhajtása – a nulla kalóriástó­l a mindössze néhány százra lenyomott kalóriatar­talomig – mind rendkívül káros lehet az egészségre.

Természete­sen egészséges ember szinte bármikor belevághat egy böjtbe, a betegek ezt mindig szigorúan csak a kezelőorvo­s tudtával tehetik meg. Nem véletlen, hogy a legszigorú­bb vallási böjtök alól is felmentést kapnak a gyerekek, a terhesek és a betegek. Valójában nem jó, ha valaki belekezd a saját szakállára, mert akár a szedett gyógyszere­k hatása is módosulhat az étkezésmeg­vonás miatt, vagy éppen a gyógyulásh­oz szükséges kalóriák fognak hiányozni a szervezeté­nek.

KÉTSÉGTELE­N ELŐNYÖK

A kutatási eredmények szerint a helyesen végrehajto­tt szakaszos böjtölésne­k nem kevés előnye van.

Csökkenti a vérnyomást

A koplalás rendszerin­t csökkenti a vérnyomást. Megfigyelt­ék, hogy egy hosszabb ideig tartó böjt alatt általában alacsonyab­b a vérnyomás. Viszont a böjt után szinte biztosan visszaáll az eredeti érték.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary