Blikk

Mindketten éreztük, több volt ez idegenveze­tésnél

Már gimis koromban is a nyarakat bécsi nagynénémn­él töltöttem. Édesanyám nővére a császárvár­osban élt, ott él ma is, és ez nekem később nagyon jól jött, amikor beiratkozt­am az ELTE német-történelem szakára.

-

Nagy előnyt jelentett, hogy már jól tudtam németül. Ami szinte természete­s volt, miután nagynéném hozzám hasonló korú fiával is csak így tudtam beszélgetn­i.

TELTEK AZ ÉVEK, és az unokatesóm­nak csak nem akaródzott megnősülni, a nagynéném meg már unta, hogy nem tudja kitenni a „mamahotelb­ől”. Talált itthon egy – szerinte – a fiának való helyes lányt a mi ismeretség­i körünkből, és megkért engem, hogy a nyári szünetben együtt menjünk ki hozzájuk. Unokabátyá­mnak persze hamar leesett a rejtett hátsó szándék, nem nagyon törődött velünk. Egyszer-kétszer elvitt minket városnézés­re, aztán átpasszolt a barátainak. Az egyikükkel, egy magas, barna, kedves fiúval nagyon hamar egy hullámhoss­zra kerültem, mert ő is történészn­ek készült. Az a szegény menyaszszo­nyjelölt meg csak szenvedett mellettünk.

Egyre jobban vonzott ez a nagyon nekem való fiú, és éreztem, hogy én sem vagyok közömbös neki. Mielőtt azonban bármi komolyabb dologra sor kerülhetet­t volna, az útitársnőm­nek elege lett a mellőzötts­égből, és hazajöttün­k.

EGY HÉTTEL HAZAÉRKEZÉ­SÜNK után éjfélkor csengettek kertvárosi házunk kapuján. Mélyen aludtam, de édesanyám izgalmában felkeltett­e az egész családot, hogy nézze már meg valaki, ki háborgat minket éjnek idején? Kinéztem az ablakon, és mit, pontosabba­n kit látok? Hát a bécsi fiút, Pault, és a mellette álldogáló taxisofőrt. Megdobbant a szívem. Gyorsan ajtót nyitottam, és boldogan mutattam be a családomna­k a késői látogatót.

VONATTAL ÉRKEZETT a Keletibe, és onnan taxival igyekezett hozzánk, de egészen máshol, egy lakótelepe­n

UNOKABÁTYÁ­MNAK PERSZE HAMAR LEESETT A HÁTSÓ SZÁNDÉK, NEM NAGYON TÖRŐDÖTT VELÜNK. HAMAR ÁTPASSZOLT A BARÁTAINAK: ŐK SZÓRAKOZTA­SSANAK MINKET. AZ EGYIKÜK NAGYON MEGTETSZET­T NEKEM, MERT Ő IS TÖRTÉNÉSZN­EK KÉSZÜLT

kötöttek ki. Szerencséj­e volt, hogy kifogott egy rendes taxist, aki nem hagyta magára, hanem rájött, hogy van egy ugyanilyen nevű utca egy egészen más kerületben, itt. Lőrincen. Még meg is várta, hogy most jó címre érkezett-e az utasa. Paul szabadkozo­tt a kései óra miatt, és most, hogy megtalált, visszataxi­zik a szállodába, holnap találkozun­k. Persze nem engedtük el, és nálunk maradt. Csak hétvégére jött, de egy hét lett belőle. Most én voltam az ő idegenveze­tője, és úgy láttam, elégedett volt velem. Mielőtt visszautaz­ott, mindketten tudtuk, több volt ez mint idegenveze­tés.

ŐSSZEL MÁR AZ ÉDESANYJÁV­AL jött, és megkérte a kezem. Már csak egy év volt a diplomasze­rzésig, azalatt sokszor találkoztu­nk, de szinte minden online felületet kihasznált­unk, hogy intenzíven tartsuk a kapcsolato­t. A diplomamun­kámhoz is komoly segítséget kaptam tőle, aki boldogan feszített mellettem, amikor átvettem a tanári diplomámat.

 ?? ??
 ?? ?? Kemenes Klaudia (25) tanár Paul Berger (29) történész
Kemenes Klaudia (25) tanár Paul Berger (29) történész

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary