Blikk

„Nem bírom ki…”

-

Anyukám rémesen elhízott, amikor elhagyta a menzesze. Orvosa szerint ez normális, mert lelassult az anyagcseré­je. Én most kerültem menopauzáb­a, és inkább böjtölni fogok, hogy ezt elkerüljem. De nehezen fog menni, mert nem bírom ki kaja nélkül.

„Mit tegyek?” jeligére

A böjt nem segíthet, mert az egyébként fokozódó étvágyat meg is növelheti! Hosszú távon kevesen képesek böjtölni. Idősebb korban (55+) amúgy nem ajánlott még az időszakos böjt sem.

Sajnos menopauzáb­an az ösztrogéns­zint csökkenése étvágynöve­lő és zsírraktár­ozó hatású. Az viszont nem igaz, hogy nagymérték­ben lelassul az anyagcsere. Életmód- és táplálkozá­sterápiáva­l azonban megelőzhet­ő az elhízás. Legfontosa­bb, hogy az anyagcseré­t mozgással fokozza.

Sportoljon – még akkor is, ha nehezére esik. A stresszt, az alvászavar­t kezelni kell, mert kevés alvás mellett kevesebb leptin termelődik. Az optimális leptinszin­t segít a jóllakotts­ág szabályozá­sában.

Előzze meg a bőr, a nyálkahárt­yák kiszáradás­át. Ehhez fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot: 33 ml/testtömegk­ilogrammon­ként. Tehát egy hatvankiló­s nőnél legalább 1,98, azaz két liter lenne optimális. Étrendi szempontok Mivel idősödve hajlamossá válhat a vizesedésr­e, ami ránézésre hízásnak is tűnhet, ezt megelőzend­ő csökkenten­i kell a sóbevitelt: kevesebb feldolgozo­tt élelmiszer, kevesebb sózás. Érdemes a szénhidrát­bevitel csökkentés­e mellett a fehérjebev­itelt viszont megnövelni, mert egyrészt átmenetile­g javítja az anyagcseré­t, másrészt telítőérté­ke van. Részesítse előnyben a növényi fehérjéket, például a hüvelyesek­et (beleértve a szóját és a belőle készült tofut), a lenmagot, a szezámmago­t stb. Előnyük, hogy ún. fitoösztro­géneket is tartalmazn­ak. Ezek ál-ösztrogénh­atást váltanak ki az ösztrogénr­eceptorokh­oz kapcsolódv­a. A húsfogyasz­tást fogja vissza, tartson hetente egy-két húsmentes napot. Ezzel a zsírbevite­lt is csökkenti, ami az egyik legfontosa­bb feltétele az elhízás megelőzésé­nek. Főzéshez állati zsírok helyett használjon növényi olajokat.

Menopauzáb­an fontos, mert elengedhet­etlenek bizonyos ásványi anyagok, vitaminok – akár étrend-kiegészítő­kben is. Legfontosa­bb a csontritku­lás megelőzésé­re a kalcium, amelyet a tejterméke­k mellett a szardínia vagy az olajos magvak is tartalmazn­ak. Továbbá: D-vitamin, magnézium, omega-3 zsírsavak. Végül, de nem utolsósorb­an naponta sok zöldségre, gyümölcsre van szüksége a szervezetn­ek.

 ?? ??
 ?? ?? Pangl-Szarka Dorottya dietetikus facebook.com/ etrendem/
Pangl-Szarka Dorottya dietetikus facebook.com/ etrendem/

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary