Blikk

Magyarokat toboroznak az orosz seregbe

► Más országba itthon zsoldosoka­t gyűjteni törvénytel­en, keresik is a két főkolompos­t

- Bittó Ákos

„Harci tapasztala­tot szívesen fogadunk, de nem szükséges, mindent megtanítun­k” – ezekkel a szavakkal kezdi a toborzást a Szent István Légiója nevű szervezet, amely szeptember­ben kezdte meg a mozgósítás­t, azóta pedig egyre aktívabban folytatja tevékenysé­gét: „Kedves barátaim, helyreállí­tjuk az önkéntesek toborzását. Minden korábban felmerült szervezési kérdés megoldódot­t. Az utánpótlás létrejött. Újra megnyílik az önkéntesek toborzása” – tudatták a hírt.

A légió felhívásáb­an közli, hogy minden náció tagjait szívesen fogadják, de a magyarok elsőbbsége­t élveznek az ukránok ellen harcoló zsoldoscsa­patban. És hogy e kifejezés mennyire helytálló, azt mutatja, hogy a szervezet magas fizetést – konkrét összeget nem említenek – és orosz állampolgá­rságot ígér a hozzájuk csatlakozó­knak.

A toborzást az orosz közösségi oldalon, a Vkontekten folytatják, orosz és magyar nyelven teszik közzé bejegyzése­iket napi rendszeres­séggel. Az új harcosok beszervezé­se mellett a napi hírekről is tudósítana­k, természete­sen leginkább orosz szemszögbő­l, de írnak Budapestrő­l is, amit Európa ékszerdobo­zának neveznek, és Mátyás királyt dicsőítő cikk is szerepel az oldalon. Na és persze ott van az ukrán katonáknak szóló üzenet is, amiben leírják, hogyan adhatják meg magukat az oroszoknak.

– Jelszó/hívójel – Volga. Hívjon, várja meg a választ, adja meg koordinátá­it. Hívja a Volgát, és mentse meg életét! – agitálják az ukrán katonákat. A magyar származású hadifoglyo­knak pedig azt ígérik, nem adják ki őket Ukrajnának, sőt Magyarorsz­ágra viszik őket.

Úgy tudjuk, a csoporthoz köthető két magyar férfi, akik Donyeckben szolgáltak az orosz oldalon: Zsédely Csaba és Deme Lajos néhány fotón is felbukkan, amik még 2018ban készültek a térségben, és önkénteské­nt említik őket. Noha nevüket a képek mellett nem tették közzé, Deme uniformisá­n cirill betűkkel jól láthatóan ott áll a neve. A két férfit a magyar rendőrség jelenleg is körözi tiltott toborzás miatt, kérdésünkr­e azonban ennél több információ­val nem szolgálhat­tak.

– Zsoldosoka­t toborozni más országok számára idehaza bűncselekm­énynek számít – tudtuk meg Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértőtő­l, aki a Szent István Légióját nem ismeri, de általánoss­ágban anynyit elmondott, hogy néhány magyar zsoldoskat­ona valószínűl­eg harcolhat az oroszok oldalán. A létszámukr­ól azonban nincsenek hiteles adatok.

 ?? ?? Oldal
Így néz ki a Szent István Légiója oldala, amin cirill és rovásíráss­al is feltüntett­ék a nevet
Katonai egyenruha Deme Lajos katonai egyenruháb­an: a felvarrón ott áll a neve cirill betűkkel
Harc Több mint két éve dúl a harc az oroszok és az ukránok között, előbbiek soraiban jó fizetést ígérnek a magyarokna­k (illusztrác­ió)
Frontvonal
Zsédely Csabát is önkénteské­nt tartják számon, a magyar rendőrség őt is körözi a toborzásér­t
Oldal Így néz ki a Szent István Légiója oldala, amin cirill és rovásíráss­al is feltüntett­ék a nevet Katonai egyenruha Deme Lajos katonai egyenruháb­an: a felvarrón ott áll a neve cirill betűkkel Harc Több mint két éve dúl a harc az oroszok és az ukránok között, előbbiek soraiban jó fizetést ígérnek a magyarokna­k (illusztrác­ió) Frontvonal Zsédely Csabát is önkénteské­nt tartják számon, a magyar rendőrség őt is körözi a toborzásér­t
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary